Διάσημοι επισκέπτες το έχουν επιλέξει κατά καιρούς για να κάνουν ήσυχες διακοπές, όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Τζορτζ Μπους. Ένας μοναχικός οικισμός της Πελοποννήσου, στη μέση του πουθενά, που απομονώθηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα για να γλιτώσει από πειρατές.
Χτισμένο στην άκρη της Λακωνίας, κρυμμένο πίσω από γιγάντιους βράχους και βαθιά φαράγγια, το Κυπαρίσσι προσφέρεται για ... μυστικές διακοπές, μακριά από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των παραδοσιακών παραλιακών τουριστικών προορισμών τους θερινούς μήνες. Είναι πολύ γραφικό με πανέμορφα λευκά σπιτάκια που το κάνουν να μοιάζει με κυκλαδίτικο νησί, με τη διαφορά ότι αυτό είναι καταπράσινο!
Ιδανικό για οικογενειακές εξορμήσεις και για κάθε λογής ζευγαράκια που ψάχνουν κάτι απομακρυσμένο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, αν και τους καλοκαιρινούς μήνες τσιμπάει λίγο παραπάνω κόσμο.
Η σχέση του με το Άργος και το διάσημο Ασκληπιείο
Η ιστορία του χωριού μετρά πολλούς αιώνες. Κατά την αρχαιότητα το Κυπαρίσσι ονομαζόταν «Κύφαντα», λόγω της μορφολογίας της περιοχής, με τις απότομες χαράδρες και τις καμπύλες βουνών και λόφων (κύφος = κύρτωμα). Η αρχαία πόλη ήταν γνωστή για τα πηγαία νερά της, εξ ου και η δεύτερη ονομασία του «Βρύση».
Τα Κύφαντα ήταν γνωστά για ένα από τα σημαντικότερα Ασκληπιεία, δηλαδή θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου. Οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες λαξευμένες στον βράχο που γέμιζαν με ιαματικό νερό το οποίο ανάβλυζε από το βουνό. Σύμφωνα με την μυθολογία η Αταλάντη χτύπησε με το δόρυ της τον βράχο και άρχισε να αναβλύζει νερό. Σε ιερό σπήλαιο βρισκόταν το μαρμάρινο άγαλμα του Ασκληπιού. Η θέση αυτής της σπηλιάς προσδιορίζεται σήμερα ψηλά στον βράχο, πάνω απ’ το υδραγωγείο και προσεγγίζεται με ανηφορικό μονοπάτι.
Τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους ανήκε διοικητικά πότε στη Σπάρτη και πότε στο Άργος. Στους ρωμαϊκούς και στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους, χάθηκαν τα ίχνη της πόλης Κύφαντα. Γύρω στα 1000 μ.Χ. εμφανίστηκε νέος οικισμός στην περιοχή με το όνομα Κυπαρισσία ή Κυπαρίσσι.
Η ονομασία Κυπαρίσσι επικράτησε κατά την Βυζαντινή περίοδο και η ετυμολογία της εμφανίζει τρεις εκδοχές: Είτε προέρχεται από τον μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, τον Κυπαρίσση, είτε από τα πολλά κυπαρίσσια που φύονται στην περιοχή, είτε από την εξέλιξη της λέξης Κυπαρισσία, την γνωστή πόλη του νομού Μεσσηνίας.
Μέχρι την δεκαετία του '70 το χωριό ήταν εντελώς απομονωμένο καθώς δεν υπήρχε καθόλου οδικό δίκτυο. Αλλά και αυτό που φτιάχτηκε μετά μόνο καλό δεν το έλεγες. Βρίσκεται 100 μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα και καλύπτεται από πυκνή μεσογειακή βλάστηση που αποτελείται πεύκα, χαρουπιές και κυπαρίσσια.
Ιστορικά μνημεία που έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια είναι αναμφίβολα το Ασκληπιείο, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, και η αρχαία πόλη των Κυφάντων, σημερινή Παλαιοχώρα, στην πλαγιά του βουνού.
Θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη Βρύση (χτίστηκε το 1893) και η Αγία Τριάδα, στην Παραλία, η οποία κτίστηκε το 1883.
Ότι πρέπει για πεζοπορία
Το περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στο απομονωμένο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου μέσα από μία κατάφυτη παραθαλάσσια διαδρομή, δεν πρέπει να παραλείψετε να το διασχίσετε.
Στη μέση περίπου της διαδρομής θα συναντήσετε και μία «μυστική» βοτσαλωτή παραλιούλα με έναν χαρακτηριστικό βράχο στην άκρη της.
Βουτιές σε καταγάλανα νερά
Τα βοτσαλωτά ακρογιάλια του έγιναν ελκυστικός διεθνής τουριστικός προορισμός για τους πολύ ψαγμένους. Ανάμεσα σε τρεις καταγάλανες παραλίες έχει να επιλέξει ο επισκέπτης στο χωριό.
Οι δυο απ' αυτές, η Μεγάλη και η Μικρή Άμμος με το μικρό, άσπρο βότσαλο, βρίσκονται στον οικισμό της Παραλίας.
Η τρίτη, αυτή της Αγίας Κυριακής, απέχει 2 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία, με ζεστά και ήσυχα νερά, από την οποία απολαμβάνει κανείς την θέα στο χωριό και στο πέλαγος. Πίσω από την παραλία αυτή βρίσκεται και ένα σπήλαιο, το Θύννι.
Το κεντρικό λιμάνι του Κυπαρισσιού βρίσκεται στην Παραλία. Εκεί δένουν κότερα και σκάφη τους θερινούς μήνες. Όταν ο καιρός χαλάει, αυτά κατευθύνονται προς το πιο απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Αγίας Κυριακής. Καθίστε σε ένα από τα καφέ που βρίσκονται στο λιμάνι και ατενίστε την υπέροχη θέα στο Μυρτώο Πέλαγος. Προσοχή όμως όταν σηκώνει κύμα, γιατί... πιτσιλάει!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου