Είναι εντυπωσιακό πως ο περίβολος του Καστά είναι ένας τέλειος Κύκλος ενώ ο διπλανός Λόφος 133 φαίνεται ως ένα τέλειο Τετράγωνο τεραστίων διαστάσεων.
Επιπλέον, η διαγώνιος του νοητού τετραγώνου στο οποίον εδράζεται ο λόφος 133, έχει ίδια διεύθυνση με την κατεύθυνση του Ταφικού Θαλάμου.
Το Τετράγωνο συμβολίζει τον Γήινο Κόσμο (Γαία – Ρέα – Κυβέλη)και ο Κύκλος τον Ουράνιο (Ουρανός – Κρόνος).
Η Ζεύξις μεταξύ Κύκλου και Τετραγώνου δημιουργεί το Οκτάγωνο. Η Ζεύξις μεταξύ Ρέας και Κρόνου δημιούργησε τους Θεούς…
Στον Καστά έχουμε βρει το απόλυτο Μαθηματικό Μνημείο.
Η καταπληκτική κατάσταση του Μνημείου μας επιτρέπει να μελετήσουμε με ακρίβεια παραμέτρους της Αρχαίας Αρχιτεκτονικής που ως τώρα ήταν αδύνατο να μελετηθούν.
Η επιμονή του Αρχιτέκτονα στην τήρηση αναλογιών τόσο στην κατασκευή του περιβόλου όσο και του ίδιου του Μνημείου, με Απόλυτη Μαθηματική Ακρίβεια (μικρότερη του 0.1%), αφήνει ελάχιστα περιθώρια να μην τηρείται συνολικά ένα ενιαίο σχεδιαστικό πρότυπο.
Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Αρχιτεκτονική είναι εξ’ ολοκλήρου βασισμένη στην τήρηση του Μέτρου, της Αρμονίας και της Συμμετρίας. Εάν οι ίδιες αρχές εφαρμόστηκαν και στον Καστά, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι Χώροι Ενδιαφέροντος. Ίσως το Ταφικό Σύμπλεγμα του Καστά να επικοινωνούσε με κάποιο είδους Οδού με τον Λόφο 133 (υπόγεια Ιερή Οδός ίσως). Ίσως το πέρασμα μεταξύ του Λόφου 133 και του Καστά να αποτελούσε Ιερό διόδιο πέρασμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.
Υ.Γ.
Το μαρμαροθέτημα είναι του 7ου αιώνα μ.Χ από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη σε τεχνική opus sectile. Μαρμάρινα πλακίδια λευκού και κόκκινου χρώματος, κομμένα σε σχηματοποιημένα φυτικά και γεωμετρικά θέματα τοποθετούνται σε βάθος διαφορετικού χρώματος και σχηματίζουν πίνακα γεωμετρικού χαρακτήρα. Στον κεντρικό κύκλο εγγράφονται δυο κόκκινου χρώματος τετράγωνα και στις σχηματιζόμενες γωνίες τοποθετούνται λευκά φύλλα. Η παράσταση πλαισιώνεται από λευκή και κόκκινη ταινία. Το μαρμαροθέτημα αυτό μαζί άλλα, παρόμοιου σχήματος, κοσμούσε τα μέτωπα των κιονοστοιχιών του κεντρικού κλίτους του ναού. Η εντοίχια ενθετική διακόσμηση opus sectile αποτελεί ιδιαίτερο είδος πολυτελούς διακόσμησης που συναντάται σε κτίρια αυτής της εποχής.
Μήπως τα ενδεχόμενα σημεία ενδιαφέροντος στον Καστά συμπίπτουν αναλογικά με τα σημεία του μαρμαροθετήματος;
Δ. Σαββιδης - Τα ἀπόρρητα του Τύμβου Καστά
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου