Βάλτε το χέρι σας μπροστά από το πρόσωπό σας. Είναι φανερό ότι το χέρι σας είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά σας και έχει πέντε δάκτυλα, ενώ ο κενός χώρος γύρω του είναι κάτι διαφορετικό. Όμως αυτή η ικανότητα να αναγνωρίζουμε το σώμα μας είναι πιο περίπλοκη από ό, τι φαίνεται αρχικά, και τα μάτια μας μπορούν να ξεγελαστούν από ένα εκπληκτικά απλό τέχνασμα .
Ο Henrik Έρσον αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, είναι γκουρού των ψευδαισθήσεων. Πρόσφατα, μαζί με τον Arvid Guterstam, υποψήφιο διδάκτορα και μέλος της ομάδας του, επινόησαν έναν τρόπο για να πείθουν τους ανθρώπους ότι έχουν ένα αόρατο χέρι .
Εμπνεύστηκαν από την κλασική ψευδαίσθηση rubber-hand, που την επινόησαν δύο επιστήμονες του Princeton στη δεκαετία του 1990. Κάθεστε ενώ βάζετε το πραγματικό σας χέρι κάτω από το τραπέζι και εκτός οπτικού σας πεδίου, ενώ ένα ψεύτικο ελαστικό χέρι βρίσκεται μπροστά σας. Χαϊδεύοντας το ψεύτικο χέρι με το πραγματικό σας, ο πειραματιστής μπορεί να σας πείσει ότι το ψεύτικο χέρι είναι δικό σας . Αυτό το κόλπο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Αν και έχουμε την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής της ύπαρξης του σώματος μας , αυτή η φαινομενικά ριζωμένη αίσθηση είναι πραγματικά πολύ εύθραυστη. Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί διαρκώς αυτή την αίσθηση χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις αισθήσεις μας .
Στο πείραμα που έκαναν, οι εθελοντές κάθονταν σε ένα τραπέζι έχοντας τοποθετήσει τα χέρια τους πάνω στο τραπέζι. Δίπλα από το δεξί χέρι κάθε εθελοντή τοποθετήθηκε ένα πλαστικό χέρι και σκεπάστηκε ο ώμος και οι αγκώνες τους για να τους δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι είχαν τρία χέρια.
Στη συνέχεια ο επιστήμονας χάιδευε τα χέρια τους (και το ψεύτικο) με ένα πινέλο. Πολλές φορές οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν την αίσθηση του πινέλου ακόμα και στο ψεύτικο χέρι, σαν να είχαν δηλαδή τρία χέρια!
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, αντικατέστησαν το πινέλο και κινήθηκαν απειλητικά είτε προς το πραγματικό χέρι είτε προς το ψεύτικο. Η αντίδραση των εθελοντών ήταν να δειλιάσουν το ίδιο είτε απειλούταν το πραγματικό είτε το ψεύτικο χέρι.
Επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι είχαν την αίσθηση ότι είχαν ένα τρίτο χέρι. Η οπτική ψευδαίσθηση της ύπαρξης τρίτου χεριού δημιουργεί σύγκρουση στον εγκέφαλο γιατί λαμβάνει το σήμα ότι έχει τρία χέρια και όχι δύο.
____
Πηγή: “Guterstam, Gentile & Ehrsson. 2013. The Invisible Hand Illusion: Multisensory Integration Leads to the Embodiment of a Discrete Volume of Empty Space. J Cogn Neurosci”
dx.doi.org, by Αντικλείδι, antikleidi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου