Όταν ο βοσκός Γιάννης Βόγλης έτρεχε πίσω από την όμορφη τουρίστρια Άναμπελ αναφωνώντας «στάσου, μύγδαλα» στην περίφημη ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο», που γυρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, ίσως να μην είχε κατά νου πως τα αμύγδαλα, σε μια γωνιά της ελληνικής γης, είναι «δεμένα» εδώ κι αιώνες με τον μύθο της αιώνας αγάπης και του δυνατού έρωτα.
Το μέρος αυτό, όπου τα αμύγδαλα και η καλλιέργειά τους μετρούν 3000 χρόνια ζωής και είναι συνυφασμένα με τον έρωτα της Φυλλίδας με τον Δημοφώντα, είναι η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης.
Εκεί ο γιος του βασιλιά των Αθηναίων Θησέα ερωτεύτηκε τη Φυλλίδα, όταν επιστρέφοντας από την Τροία τον έβγαλε το κύμα στις ακτές του Οφρυνίου. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν αμέσως και έγιναν ζευγάρι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Δημοφώντας θέλησε να επιστρέψει στην Αθήνα και φεύγοντας από την Αμφίπολη έδωσε στη Φυλλίδα την υπόσχεση ότι θα γυρίσει σύντομα κοντά της.
Ο γυρισμός άργησε και η όμορφη κοπέλα στεναχωρήθηκε τόσο πολύ, που οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε αμυγδαλιά, για να μην νιώθει την πίκρα του χωρισμού.
Όταν ο Δημοφώντας τελικά επέστρεψε τον χειμώνα και αναζήτησε την αγαπημένη του, του είπαν ότι οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Εκείνος το πλησίασε, το αγκάλιασε και άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυά του, έκαναν την ξερή και χωρίς φύλλα αμυγδαλιά να ανθίζει και να γεμίζουν τα κλαδιά της με υπέροχα ροζ άνθη. Έτσι, όπως εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Μαριέτος, η αμυγδαλιά έμεινε ως σύμβολο αιώνιας αγάπης και έρωτα για τους κατοίκους της περιοχής.
Μάλιστα, μαζί με τα αμύγδαλα, που αποτελούν βασική καλλιέργεια για την περιοχή, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα, που «ταξιδεύουν» ήδη σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να διαδώσουν και τον μύθο αυτό, ο οποίος σύντομα θα παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στους επισκέπτες του τουριστικού θέρετρου της περιοχής Αμφίπολης.
Φέτος, η παραγωγή της «ερωτευμένης» αμυγδαλιάς πήγε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά και οι αμυγδαλιές όχι μόνο άνθισαν, αλλά ήταν και ιδιαίτερα μεγάλη η παραγωγή τους.
«Αυτήν την περίοδο έχουμε τη συγκομιδή των αμυγδάλων, τα οποία στη συνέχεια στεγνώνουμε με την πιο ενδεδειγμένη διαδικασία: στο φυσικό φως και την θερμοκρασία του ήλιου», λέει ο κ. Μαριέτος, τονίζοντας ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά, που ο κορονοϊός νικήθηκε από το σύμβολο της αιώνιας αγάπης. «Ενώ πέρυσι είχαμε χαμηλή παραγωγή , φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία», επισημαίνει. Παράλληλα, αυξήθηκε και η ζήτηση, καθώς, λόγω της καραντίνας, ο κόσμος στράφηκε στους ξηρούς καρπούς επιλέγοντας αμύγδαλα, αλλά και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως βούτυρο, γάλα, ακόμη και γιαούρτι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου