Amfipoli News: Αρχαίο ναυάγιο εμπορικού πλοίου, εποχής Μεγάλου Κωνσταντίνου, στην Ανατολική Μεσόγειο!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχαίο ναυάγιο εμπορικού πλοίου, εποχής Μεγάλου Κωνσταντίνου, στην Ανατολική Μεσόγειο!


Του Γιώργου Λεκάκη
Η αρχαία ελληνική πόλις Πανεάς ή Πανιάς είναι αρχαία πόλις και επαρχία της Παλαιστίνης. Το ελληνικό της όνομα, προέρχεται εκ του σπηλαίου Πάνειον, αφιερωμένου στον Πάνα, θεό προστάτη των βοσκημάτων, για τους Έλληνες, το οποίο είναι υπερκείμενο των πηγών του Ιορδάνη ποταμού.
Αρχαία λυχνία με τον θεό Ήλιο (4ου αι. μ.Χ.)
από τον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου.
φωτ. Ran Feinstein.
Αργότερα η πόλις έγινε – προτροπή του Ηρώδη - Καισάρεια Πανεάς ή Καισάρεια Πανιάς (> παραφρασμένα σήμερα ως… Μπανιάς), Παράλιος Καισάρεια ή Καισάρεια της Παλαιστίνης (λατ. Caesarea Maritima και Caesarea Palaestina) ή Φιλίππου[1] πόλις
Τα τελευταία χρόνια, οι δύτες έχουν ανακαλύψει κάποια σπάνια αρχαιολογικά αντικείμενα στον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της αρχαίας Καισαρείας, η οποία ευρίσκεται νυν στο έδαφος του Ισραήλ.
Τα αντικείμενα που φαίνεται να ήταν μέρος ενός φορτίου εμπορικού πλοίου, που βυθίστηκε πριν από 1.600 χρόνια, περιλαμβάνουν νομίσματα, χάλκινα αγάλματα, εξοπλισμό για την λειτουργία του πλοίου, όπως άγκυρες και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα…. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, περιλαμβάνεται ένας χάλκινος λαμπτήρας που απεικονίζει την εικόνα του θεού του Ήλιου / Σολ, ένα ειδώλιο της θεάς Σελήνης / Λούνα, λαμπτήρας με το κεφάλι ενός Αφρικανικού(;) σκλάβου(;), τμήματα τριών χάλκινων αγαλμάτων, χάλκινη βρύση με την μορφή άγριου κάπρου με κύκνο στο κεφάλι του, άλλα αντικείμενα σε σχήμα ζώων, θραύσματα μεγάλων εμπορευματοκιβωτίων για την μεταφορά πόσιμου νερού, για το πλήρωμα του πλοίου και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η ανακάλυψη δύο μεταλλικών κομματιών, που το καθένα αποτελείται από χιλιάδες νομίσματα, σε σχήμα κεραμικού δοχείου, στο οποίο μεταφέρθηκαν πριν οξειδωθούν και κολλήσουν μεταξύ τους! Τα νομίσματα φέρουν τις εικόνες του Κωνσταντίνου, ο οποίος κυβέρνησε την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (312 - 324 μ.Χ.) και αργότερα έμεινε γνωστός ως «Μέγας Κωνσταντίνος», κυβερνήτης ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (324 - 337 μ.Χ.), και του Λικινίου, αντιπάλου του…
Τμήμα αγάλματος της Σελήνης,
αναδύεται από τον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο θησαυρός ανακαλύφθηκε τυχαία από δύο ερασιτέχνες δύτες, που κολυμπούσαν στο αρχαίο λιμάνι.
Το πλοίο προφανώς αντιμετώπισε μια καταιγίδα στην είσοδο του λιμανιού και παρασύρθηκε μέχρι να συντριβεί στους βράχους… Μια προκαταρκτική μελέτη των σιδερένιων αγκυρών, που ανακαλύφθηκε στον χώρο, δείχνει ότι έγινε μια προσπάθεια να σταματήσει το παρασυρόμενο σκάφος, πριν φτάσει στην ακτή, ρίχνοντάς τες στην θάλασσα. Ωστόσο, οι άγκυρες έσπασαν, κάτι που αποτελεί «απόδειξη της δύναμης των κυμάτων και του ανέμου, στα οποία έπεσε θύμα το πλοίο, λένε οι ερευνητές.
Τα νομίσματα εκτέθηκαν σε δημόσια προβολή στην μαρίνα της Καισαρείας!
Η υποβρύχια ανασκαφή γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rothschild Caesarea.
Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ / IAA επαίνεσε τους δύο ερασιτέχνες δύτες για την αναφορά των ευρημάτων τους και ανακοίνωσε ότι θα τους δοθούν αντίστοιχα πιστοποιητικά…
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα αρχαίων ευρεθέντων στην θάλασσα του Ισραήλ τα τελευταία 30 χρόνια…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
[1] Από το όνομα του υιού του Ηρώδη.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου