Amfipoli News: Τυρόπιτα με Sprite και μόνο 2 φύλλα

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Τυρόπιτα με Sprite και μόνο 2 φύλλα


Υλικά για το ζυμάρι:
750 γρ. αλεύρι χωριάτικο, η για όλες τις χρήσεις, η ολικής, η μισό μισό
3 κ.γ κοφτές μπέικιν παουτερ
250 γρ. Μαργαρίνη σε κύβους
1 Sprite τενεκεδακι 300 γρ.
130 γρ. Μαργαρίνη λιωμένη
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη

Για την γέμιση:
400-450 γρ. Φέτα τριμμένη

Για τα κρουασανακια:
Μαρμελάδα σπιτική
Κουβερτούρα σε κουφέτα η πραλινα φουντουκιου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την ζύμη εκτός το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τους κύβους μαργαρίνης. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι ψηχουλιαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό βρύσης και λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή της ζύμης. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Προσωπικά κάνω το πρωί την ζύμη και όταν επιστρέψω την ανοίγω και την ψήνω για μεσημεριανό.
Σε επιφάνεια ρίχνουμε νισεστέ η αλεύρι και κάνουμε ένα μπαστούνι τη ζύμη μας.

Χωρίζουμε στη μέση. Παίρνουμε το ένα μέρος της ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια κάνουμε ένα φύλλο όχι πολύ μεγάλο. Το τοποθετούμε με την βοήθεια του πλάστη σε ένα ταψί 32-38 cm που αλειψαμε καλά με λιωμένη μαργαρίνη.
Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας να καλύψει όλο το ταψί. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα σε όλη την επιφάνεια.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο μεγαλύτερο και χαράζουμε το μέγεθος του ταψιού μας.
Τοποθετούμε πάλι με την βοήθεια του πλάστη στο ταψί και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να κλείσουν οι άκρες. Χαράζουμε την πίτα με τα δάχτυλα μας πρώτα σταυρωτά και μετά χιαστί να βγει 8 η 10 μεγάλα κομμάτια.

Αλείφουμε καλά όλη την πίτα με λιωμένη μαργαρίνη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200’C βαθμούς για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αλείφουμε πάλι με λίγη από την λιωμένη μαργαρίνη.

Το ζυμάρι που περίσσεψε το κάνουμε κρουασανάκια.
Κρατάμε και για τα κρουασανάκια λίγη από τη λιωμένη μαργαρίνη.

“Helena’s Greek cooking”
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου