Amfipoli News: Βρέθηκε ο αρχαιότερος χώρος λατρείας στον Εύξεινο Πόντο, στην Κασταμονή

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Βρέθηκε ο αρχαιότερος χώρος λατρείας στον Εύξεινο Πόντο, στην Κασταμονή



Στην Κασταμονή, και συγκεκριμένα στην ανασκαφή στο Καχίν Τεπέ στην περιφέρεια Αράτς, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον αρχαιότερο χώρο λατρείας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον Εύξεινο Πόντο, μιας και χρονολογήθηκε στη Νεολιθική Εποχή.

Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 2018. Στη φετινή περίοδο συμμετείχαν 19 φοιτητές και ακαδημαϊκοί από διάφορα πεδία.

Επικεφαλής είναι η Νιρπερί Αγιεντζίν, από το Τμήμα Προϊστορίας και Αρχαιολογίας στην Εγγύς Ανατολή του Πανεπιστημίου Ντούζτζε. Μιλώντας στο Anadolu εξήγησε ότι η περιοχή που ανασκάπτεται είναι σε στρατηγικό σημείο. «Ανακαλύψαμε ένα κτήριο που χρονολογείται στην Ακεραμική Νεολιθική Περίοδο, δηλαδή από το 12000 έως το 7000 π.Χ.», εξήγησε.

Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ανασκαφές στο Καχίν Τεπέ ενδεχομένως να αλλάξουν την ιστορία της Ανατολίας. Τα φετινά οικιστικά ευρήματα, όπως είπε, υποδηλώνουν ότι εντοπίστηκε χώρος λατρείας σε μια ιερή περιοχή όπου οι άνθρωποι πήγαιναν αρκετές φορές μέσα στο χρόνο για να κυνηγήσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να προσευχηθούν και να φτιάξουν αγάλματα ζώων.

«Στο Καχίν Τεπέ είναι ο αρχαιότερος ναός, της Ακεραμικής Νεολιθικής Περιόδου», δήλωσε με σιγουριά η επικεφαλής της ανασκαφής, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν απαντήσεις και στο ποια ζώα είχαν θεοποιήσει οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Άλλωστε, τα ευρήματα από το κοντινό Γκεμπεκλί Τεπέ, μία άλλη ανασκαφή που πλέον είναι ανακηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν δείξει ότι στη συγκεκριμένη περίοδο οι κοινωνίες είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό μια «άκαμπτη και πολύπλοκη θρησκευτική πίστη». Σύμφωνα με την Νιρπερί Αγιεντζίν, υπάρχει σαφέστατη σύνδεση των δύο χώρων.

«Έχουμε δει ότι η Ανατολία είναι γεμάτη με ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις. Μας περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις», εκτίμησε η αρχαιολόγος.

Πηγή: PontosNews

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου