Κοντά στην Αττάλεια, κάπου στα 80 χλμ νοτιοδυτικά, της αρχαίας Λυκίας βρίσκεται το όρος Όλυμπος. Εκεί, κοντά στο χωριό Çıralı, πού βρίσκεται κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όλυμπος, υπάρχει μια τοποθεσία που στα Τουρκικά λέγεται Yanartaş, δηλαδή Καιόμενος Βράχος και που έχει ταυτιστεί με το αρχαίο όρος Χίμαιρα.
Το βραχώδες αυτό όρος κυριολεκτικά καίγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Δώδεκα φλόγες καίνε, σε μια έκταση 5.000 τετ. μέτρων, στην πλαγιά του βουνού οι οποίες τροφοδοτούνται με μεθάνιο που διαχέεται μέσα από αεραγωγούς.
Οι φλόγες, Yanartaş όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι, καίνε εδώ και τουλάχιστον 2500 χρόνια.
Οι οπές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη εκπομπή αβιογενούς μεθανίου που ανακαλύφθηκε στη γη μέχρι σήμερα.
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ναυτικοί μπορούσαν να δουν τις φλόγες από τη θάλασσα και τις χρησιμοποιούσαν ως ορόσημο.
Οι φλόγες αυτές, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γέννησαν το μύθο της Χίμαιρας, το μυθικό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και η ουρά του κατέληγε σε φίδι (σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνήθως ήταν τρικέφαλο (λιοντάρι, κατσίκα και δράκος).
Ελληνική μυθολογία:
Λέγεται ότι το μεγαλύτερο όνειρο του γοητευτικού γιού του βασιλιά της Κορίνθου, Βελλεροφόντη ήταν να ιππεύσει το μυθικό φτερωτό άλογο Πήγασο. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Το παλικάρι που θέλει οπωσδήποτε να αποκτήσει τον Πήγασο, μια μέρα ακούει το χρησμό ενός καλόκαρδου μάντη που συναντάει στο δρόμο. Κοιμάται ένα βράδυ στο ναό που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά και στον όνειρο του η θεά του χαρίζει ένα χρυσαφένιο χαλινάρι. Μόλις ξυπνάει αρχίζει να ψάχνει το άλογο. Το βρίσκει, χαλιναγωγεί το άλογο και καταφέρνει να το ιππεύσει.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται ο κυρίαρχος των ουρανών. Αλλά δυστυχώς ο πατέρας του εξορίζει το Βελλεροφόντη από τη χώρα επειδή κατά λάθος σκοτώνει τον αδερφό του κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού.
Ο Βελλεροφόντης ο οποίος διασχίζοντας το Αιγαίο πέλαγος έρχεται στην Ανατολία(Λυκία) προσπαθεί να συνεχίσει εδώ τη νέα του τη ζωή. Αρχίζει να δουλεύει σαν υπηρέτης κοντά σε έναν από τους βασιλιάδες της περιοχής. Αλλά η γυναίκα του βασιλιά που υπηρετεί ερωτεύεται στον γοητευτικό πρώην διάδοχο της Κορίνθου. Δεν παραλείπει μάλιστα να εκφράσει τα συναισθήματα της ξεκάθαρα στον νέο.
Όμως ο Βελλερόφοντης είναι ένας τίμιος νέος και αρνείται μια τέτοιου είδους σχέση με τη βασίλισσα. Εξοργισμένη η βασίλισσα θέλει να τον εκδικηθεί. Πηγαίνει στον βασιλιά και κατηγορεί τον Βελλεροφόντη ότι προσπάθησε να τη βιάσει και με δυσκολία γλύτωσε από το χέρι του. Ο βασιλιάς φυσικά εξοργίζεται. Αλλά και πάλι δεν θέλει να σκοτώσει ο ίδιος τον νέο. Φωνάζει τον Βελλεροφόντη και του δίνει ένα γράμμα για το πάει στον πεθερό του, βασιλιά του Ξανθού. Στο γράμμα ζητάει από τον αποδέκτη να φονεύσει τον φέροντα του γράμματος.
Ο Βελλεροφόντης μη γνωρίζοντας το περιεχόμενο του γράμματος ξεκινά το ταξίδι του, φτάνει στο Ξανθό και παραδίδει το γράμμα στον βασιλιά. Ο βασιλιάς μόλις διαβάζει το γράμμα γεμίζει με αμφιβολίες. Διότι επηρεάζεται από την αγνότητα και την αγαθότητα του Βελλεροφόντη. Δεν τολμά να τον σκοτώσει αμέσως. Για ένα διάστημα τον φιλοξενεί και στη συνέχεια ζητά από τον νέο να σκοτώσει το τέρας Χίμαιρα που ζει κοντά στο βουνό Tahtalı.
Η Χίμαιρα είναι ένα φοβερό τέρας με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά που κατέληγε σε φίδι και εξέπνεε φωτιά. Ο Βελλεροφόντης ξεκινά το ταξίδι του με την εντολή του βασιλιά. Όπως άλλωστε είπαμε και πριν ήταν κυρίαρχος των ουρανών. Πετάει προς την περιοχή που βρίσκεται το τέρας καβάλα στο ιπτάμενο άλογο του τον Πήγασο. Η Χίμαιρα προσπαθεί να τους απομακρύνει βγάζοντας φωτιά από το στόμα της. Ο Βελλεροφόντης ο οποίος αναβαίνει στην κορυφή του βουνού μαζί με τον Πήγασο αρχίζει από εκεί να παρατηρεί τις κινήσεις του τέρατος. Ετοιμάζει το ακόντιο του η μύτη του οποίου είναι μολυβένιο.
Επιτίθεται και καταφέρνει να περάσει το ακόντιο του μέσα από το στόμα του τέρατος. Μέσα σε λίγο διάστημα άρχιζε να καίει το στομάχι του τέρατος. Το φοβερό αυτό τέρας σωρεύεται κάτω και ξεψυχά βγάζοντας τρομακτικές κραυγές. Η Χίμαιρα φονεύεται με τον τρόπο αυτό. Το σώμα της σαπίζει αλλά οι φλόγες που βγαίνουν από το στόμα της παραμένουν αναμμένες ακόμη και μετά από εκατοντάδες χρόνια. να φλέγουν ακόμη και σήμερα στην κορυφή του βουνού.
Στο συγκεκριμένο μύθο αναφέρονται στα έργα τους ο Όμηρος και πολλοί επικοί ποιητές.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η πρώτη ιερή φλόγα των ολυμπιακών αγώνων προέρχεται από αυτό το μύθο.
Αλλά δυστυχώς ο Βελλεροφόντης δεν είχε αίσιο τέλος.
Μόλις σκοτώνει τον τρομερό τέρας, τον συνεπαίρνει η ματαιοδοξία και επιχειρεί να ανέβει στον Όλυμπο λέγοντας ότι η θέση του πρέπει να είναι δίπλα στους θεούς.
Αλλά ο Δίας τον τιμωρεί ρίχνοντάς τον έναν κεραυνό. Ο Βελλεραφόντης από γνωστό ήρωα της εποχής του καταλήγει σε μια μίζερη ζωή λόγω της παράλογης ματαιοδοξίας του.
Ο κεραυνός τον αφήνει ανάπηρο και αναγκάζεται να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του ζητιανεύοντας.
Ο μύθος αυτός όπως όλοι οι μύθοι είναι γεμάτος από διδάγματα.
Η φλόγα που παλιότερα ήταν ισχυρότερη με το χρόνο μίκραινε και μετατράπηκε σε πολλές μικρές φλόγες. Σήμερα εάν επισκεφτείτε την περιοχή Yanartaş(φλεγόμενα βράχοι) όπου βρίσκεται η φλόγα της Χίμαιρας θα παρατηρήσετε και τα ερείπια του Ναού του θεού της φωτιάς Ηφαίστου.
Επίσης θα δείτε και τα ερείπια μια βυζαντινής εκκλησίας. Η ύπαρξη αυτών των ερειπίων αποδεικνύει ότι ακόμη και σε περίοδο χριστιανισμού ο χώρος που βγαίνει η φλόγα θεωρήθηκε ιερός.
ΠΗΓΕΣ: networkedblogs.comhttp, erevnw
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου