Amfipoli News: Dragon fruit ελληνικής παραγωγής στα σούπερ μάρκετ μέχρι και 13,5 ευρώ το κιλό

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Dragon fruit ελληνικής παραγωγής στα σούπερ μάρκετ μέχρι και 13,5 ευρώ το κιλό



  Η Πιτάγια ή Φρούτο του Δράκου (Dragon fruit) είναι ένα κακτοειδές φυτό που καλλιεργείται και ευδοκιμεί συνήθως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η καλλιέργειά του όμως ήρθε και στην χώρα μας.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές στην Ελλάδα, αφού στα ράφια των σούπερ μάρκετ η τιμή λιανικής φτάνει μέχρι και 20 ευρώ το κιλό για τα εισαγόμενα φρούτα. Το ελληνικό Φρούτο του Δράκου όμως μπορεί ο καταναλωτής να το βρει σε χαμηλότερη τιμή μέχρι και 13,5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα σε γεύση το ελληνικό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με το εισαγόμενο.   

Το φυτό μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα σε ύψος, καθώς και να αναρριχηθεί σαν αμπέλι. Όπως ανέφεραν γεωπόνοι στον ΑγροΤύπο, μοιάζει πολύ με την φραγκοσυκιά. Το φρούτο του είναι κόκκινο εξωτερικά και έχει λευκή σάρκα μέσα. Στο εσωτερικό του καρπού (μέσα στο λευκό της σάρκας της) έχει όλους τους σπόρους, οι οποίοι τρώγονται χωρίς πρόβλημα. 

Προτιμά ηλιόλουστα σημεία και αναπτύσσεται σε ξηρό περιβάλλον. Δυσκολεύεται σε περιοχές με υψηλή βροχόπτωση, καθώς υπάρχει πτώση ανθών και σαπίζουν τα φρούτα. Ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, γιατί η συγκράτηση νερού σαπίζει τις ρίζες. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 2 μήνες μετά την ανθοφορία.

Στην Ελλάδα έχει κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών που το καλλιεργούν κυρίως ερασιτεχνικά. Ο κ. Κώστας Καλοειδάς είναι αυτός που κατάφερε να το καλλιεργεί πολλά χρόνια αλλά και να συνεργάζεται με την Λαχαναγορά και με σούπερ μαρκετ για να το διακινεί σε όλη την Ελλάδα. Το καλλιεργεί υπαίθρια με βιολογικό τρόπο σε χωράφια στην Σαρωνίδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Καλοειδάς, «η αγάπη τόσο εμένα όσο και της γυναίκας μου Χριστίνας για τις τροπικές χώρες ήταν που μας έφερε κοντά σε αυτόν τον υπέροχο καρπό. Το γνωρίσαμε σε ένα ταξίδι μας στην Ταϊλάνδη. Η καλλιέργεια του Dragon fruit είναι για μένα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Ασχολούμαι με την καλλιέργεια μαζί με την γυναίκα μου εδώ και 14 χρόνια. Πειραματιστήκαμε σε πολλές ποικιλίες και καταλήξαμε σε αυτά τα είδη τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν στις δικές μας κλιματικές συνθήκες. Έχουμε παράγει 21 είδη φρούτων διαφορετικών μεταξύ τους, με επιλεκτικές διασταυρώσεις από δικά μας υβρίδια. Κάνουμε 4 έως 5 συγκομιδές το έτος. Ο κύκλος της καλλιέργειας διαρκεί 18 μήνες από την φύτευση στην συγκομιδή. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η φθινοπωρινή μας παραγωγή και διανομή των ελληνικών φρούτων του δράκου. Επιβάλλεται να γίνεται βιολογική η καλλιέργεια επειδή καταναλώνεται ο φλοιός του φρούτου.

Εκτός από φρούτο μπορεί να καταναλωθεί και σαν σαλάτα. Έχει πολύ όμορφη γεύση μαζί με μαρούλι και ξύδι. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί με κρέας. Κάνουμε προσπάθεια να παρασκευάσουμε και να διακινήσουμε στην αγορά μαρμελάδες από το συγκεκριμένο φρούτο που είναι πολύ υγιεινές γιατί θα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ω λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη E και βιταμίνη C.

Το 2020 είχαμε μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο φρούτο γιατί όπως φαίνεται οι καταναλωτές το έμαθαν. Η επόμενη συγκομιδή αναμένεται κατά τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου αλλά θα έχει λιγότερα φρούτα».

Ρωτήσαμε τον κ. Καλοειδά αν σκέφτεται το ενδεχόμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «ήρθα σε επαφή με μια εταιρεία που ενδιαφέρθηκε. Θα γινόταν εξαγωγή σε Γερμανική αλυσίδα super market. Όταν όμως είδα τις πωλήσεις μας να ανεβαίνουν στην χώρα μας σκέφτηκα πως δεν θα ήθελα να απογοητεύσω όλους εκείνους που μας στηρίζουν, ούτε τους πελάτες αλλά ούτε και τους συνεργάτες μας».

Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου