Amfipoli News: ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ το αρχαίο ελληνικό χρυσό περιδέραιο με τις 7 διαφορετικές Νίκες!!!

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ το αρχαίο ελληνικό χρυσό περιδέραιο με τις 7 διαφορετικές Νίκες!!!



Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα συναρπαστικό αρχαίο ελληνικό περιδέραιο / κολιέ του 2ου π.Χ. αι. – 2ου μ.Χ. αι. από χρυσό 20Κ, με τις 7 Νίκες ξεπουλιέται και ανθρώπου μάτι δεν θα το ξαναδεί…

 

Αποτελείται από μια λεπτή χρυσή αλυσίδα, από την οποία κρέμονται 7 φτερωτές Νίκες, σχεδόν ίδιας μορφής και 6 επιμήκη δοχεία σπόρων, κάτω από λουλούδια, ροζέτες, και αλυσιδίτσες, κλπ.

«Αυτό το κομμάτι είναι πραγματικά ένα έργο τέχνης!», λένε οι ξεπουλητάδες…

Απoτελείται από πολύτιμα μέταλλα: χρυσό (82,6-85,1% ~ 20Κ) και ασήμι (14-15,7%).

Η αλυσίδα είναι 32,1 x 1 εκατ. οι Νίκες έχουν μέγεθος 5,4 x 2,2 εκατ. και το βάρος του περιδεραίου είναι 62,7 γραμμάρια…

Όλες οι Νίκες είναι επενδεδυμένες με ενδύματα με πλούσιες πτυχώσεις, παρουσιάζουν υπέροχες εικόνες, με ευαίσθητα χαρακτηριστικά και καλοχτενισμένα μαλλιά, καθώς φυσικά και μεγάλα φτερά. Ωστόσο, οι Νίκες διαφοροποιούνται! Κάθε μια είναι διαφορετική, και κάνει ξεχωριστές χειρονομίες και έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως λ.χ.: 

- Δεξί χέρι στο στήθος,

- αριστερό χέρι που κρατά σκήπτρο,

- δεξί χέρι που κρατά μια μικρή προσφορά,

- και τα δύο χέρια κρατούν ένα σκεύος ή κέλυφος,

- αριστερό χέρι που κρατά μια προσφορά,

- και τα δύο χέρια που κρατούν έναν φλεγόμενο πυρσό / δάδα,

- και τα δύο χέρια μαζί σαν να εκφράζουν ευγνωμοσύνη ή προσευχή!


«Σίγουρα ένα μαγευτικό σύνολο, που θα ευχαριστήσει πολλούς θαυμαστές!», προφανώς της αρχαίας ελληνικής κοσμηματοποιίας, λένε οι ξεπουλητάδες…

Το οποίο ξεπουλιέται σε δημοπρασία από την Artemis Gallery στην Louisville, των ΗΠΑ, στις 3 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι στιγμής φιλοδοξούν να το αποκτήσουν 4.997 «συλλέκτες» και, ίσως, ποιος ξέρει να το φορέσουν στον λαιμό κάποιας ερωμένης τους, δυστυχώς… Το ανεκτίμητον, μάλιστα, εκτιμάται 45.000 δολλάρια


Συνοδεύεται και «από την έκθεση εξέτασης Stoetzer # 112712.1 (υπογεγραμμένη και με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2012) που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα αυτού του έργου»…

 

«Ανήκε», λένε σε «ιδιωτική συλλογή στην Νέα Υόρκη, που αποκτήθηκε από τον αείμνηστο πατέρα του πωλητή, την δεκαετία του 1960 και του 1970 και βρισκόταν ως κτήμα του, και μέρος της συλλογής του»…

 

Είναι οι στιγμές που εύχεσαι η αλυσίδα αυτή, επί της οποίας ασελγούν, να γίνει θηλιά και να τους πνίξει…


ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου