Amfipoli News: Κορυφαίος ογκολόγος: Διαχειρίσιμη, χρόνια νόσος θα γίνει σύντομα ο καρκίνος

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Κορυφαίος ογκολόγος: Διαχειρίσιμη, χρόνια νόσος θα γίνει σύντομα ο καρκίνος



Νέο ερευνητικό κέντρο στο Λονδίνο αποκλειστικά για την αντιμετώπισή του. Ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, βιολόγοι, γιατροί, μαθηματικοί και όλη η τεχνολογία αιχμής θα σταθούν απέναντι στην «πιο έξυπνη νόσο» και θα την αντιμετωπίσουν με τον πιο σύγχρονο τρόπο 

Την ελπίδα ότι σύντομα ο καρκίνος θα γίνει μία διαχειρίσιμη, χρόνια νόσος, παρόμοια με τον διαβήτη, εξέφρασε κορυφαίος βρετανός επιστήμονας. Αυτό θα γίνει εφικτό με μία νέα γενιά φαρμάκων και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα προβλέπει την εξέλιξη της νόσου. 

Τα πρώτα φάρμακα της νέας γενιάς αναμένεται να παρασκευαστούν στο νέο ερευνητικό κέντρο που εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο και θα έχουν αποκλειστικό στόχο να κάμπτουν την αντίσταση του καρκίνου στη θεραπεία, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου. 

«Νέα φάρμακα θα βοηθούν ασθενείς να ζήσουν περισσότερα χρόνια, με μακράν καλύτερη ποιότητα ζωής», εξηγεί ο καθηγητής Πολ Γουόρκμαν, από το Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Ερευνας (ICR) της Βρετανίας. 

Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση πριν από τα εγκαίνια του νέου ερευνητικού κέντρου, εξήγησε ότι η αντίσταση στα φάρμακα που δείχνει ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα. 

Παράλληλα, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος, όπως γράφουν οι Times, επειδή το νέο ερευνητικό κέντρο θα επικεντρωθεί σε τρόπους που θα αποτρέψουν τη δαρβίνεια ικανότητα του καρκίνου να εξελίσσεται και να μην τον «πιάνουν» τα φάρμακα. 

Το Κέντρο για την Ανακάλυψη Αντικαρκινικών Φαρμάκων που θα φιλοξενήσει το πρώτο πρόγραμμα στον κόσμο που είναι επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση της εξέλιξης του καρκίνου, εδρεύει στο Σάτον, στο νότιο Λονδίνο. 

Σε πρώτη φάση, έρευνα θα κάνουν 300 ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, τα μαθηματικά, τη βιολογία και τη φυσική, ενώ δεν θα απουσιάσουν φυσικά κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί. 

Σύμφωνα με τον Γουόρκμαν, τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν στο κέντρο των 75 εκατομμυρίων λιρών, που στεγάζεται σε έναν χώρο 7.300 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα σε ασθενείς μέσα σε δέκα χρόνια και οι τρέχουσες θεραπείες μπορεί να αλλάξουν νωρίτερα, για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο. 

«Ο χρόνος επιβίωσης από καρκίνο διπλασιάστηκε σε μία δεκαετία και ο μέσος ασθενής ζει πλέον 10 χρόνια μετά τη διάγνωση», συμπληρώνει ο ίδιος. 

Οι θεραπείες για τον καρκίνο τείνουν πλέον να επικεντρώνονται στην εξάλειψη συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων, αλλά αυτό μπορεί να τα αναγκάσει να εξελιχθούν, με στόχο να επιβιώσουν. 

Θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, με τις όποιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες έχει ως δυνατό φάρμακο, μερικές φορές δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς τα θανατηφόρα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν, κάτι βέβαια που έχει ωθήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση μιας διαφορετικής προσέγγισης. 

Στο επίκεντρο του νέου κέντρου θα βρεθεί η «εξελικτική αγέλη», η οποία περιλαμβάνει τη στόχευση καρκινικών κυττάρων όχι με μόνο με μία θεραπεία, αλλά με μία σειρά διαφορετικών θεραπειών που θα χορηγούνται στον ασθενή διαδοχικά. 

Για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με την οποία θα προβλέψουν πώς θα αντιδράσουν οι καρκίνοι στη θεραπεία, και ακολούθως θα  ετοιμάσουν το επόμενο εξουδετερωτικό φάρμακο, πριν ακόμη προλάβουν να εξελιχθούν. 

Στην πραγματικότητα θα βρεθούν ένα βήμα πριν από την εξέλιξη της νόσου, θα αποκαλύψουν την αχίλλειο πτέρνα της και θα την κατατροπώσουν. 

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναγκάσουν τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα να προσαρμοστούν με τρόπο που τα καθιστά ανθεκτικά στην αρχική θεραπεία, αλλά στη συνέχεια ευαίσθητα στα επόμενα φάρμακα. 

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα ότι οι ασθενείς με καρκίνο θα ζουν τουλάχιστον για 30 με 40 χρόνια, πριν καταλήξουν από κάποια άλλη αιτία, και όχι από καρκίνο. 

Πηγή: Protagon.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου