Amfipoli News: Iωαννίδης: Τα lockdown ΔΕΝ σώζουν ζωές και έχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες. Λάθος θεωρείται ότι ο διαβητικός ή υπερτασικός κινδυνεύει

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Iωαννίδης: Τα lockdown ΔΕΝ σώζουν ζωές και έχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες. Λάθος θεωρείται ότι ο διαβητικός ή υπερτασικός κινδυνεύει



Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης έδωσε την ενδιαφέρουσα 

συνέντευξη στον ΑΝΤ1 Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου. Αξίζει να δείτε και video παρακάτω. 

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια είναι ο Έλληνας ερευνητής με τη μεγαλύτερη απήχηση και επιρροή παγκοσμίως, καθώς καταλαμβάνει την 87η θέση στη διεθνή κατάταξη «HighlyCitedResearchers» της Webometrics.

Ο Δρ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι μπορούμε να γλιτώσουμε από την πανδημία ακόμα και σήμερα αν συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας και τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Τα δρακόντεια μέτρα που περιλαμβάνουν lock down δεν φαίνεται να σώσουν ζωές και αν συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα οι συνέπειες τους μπορούν να είναι εξαιρετικά δυσμενείς τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχικό επίπεδο, τόνισε ο Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Ιωάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford των HΠΑ, ανέφερε ότι με προφύλαξη και προσπαθώντας να διατηρήσουμε τη ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς μπορούμε να γλιτώσουμε ακόμα και σήμερα από την πανδημία.

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης τα μέτρα που πάρθηκαν είναι πολυσχιδή, ωστόσο τα πιο αποτελεσματικά είναι αυτά που αφορούν την υγιεινή όπως η  φυσική αποστασιοποίηση και το τακτικό πλύσιμο των χειρών.  

Παράλληλα, επισήμανε πως η πανδημία περνά σε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα, το οποίο διαφαίνεται μέσα από τον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις χώρες που είχαν λιγότερα περιστατικά στην πρώτη φάση.

Με την αύξηση των τεστ όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης «δίδεται η ικανότητα να δούμε ένα κρυμμένο παγόβουνο, το οποίο δεν το βλέπαμε εύκολα στην πρώτη φάση και διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνεται είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι νομίζαμε».

Όσον αφορά τους νεκρούς από κοροναϊό, είπε ότι σαφώς και οι αρχικές πεσιμιστικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων δεν έχουν δικαιωθεί,  με τη θνητότητα του ιού με τα βάση τα σημερινά δεδομένα να ανέρχεται στο 0,15% στο παγκόσμιο πληθυσμό με κάποιος εύρος διαφορετικό σε χώρες που έχουν χτυπηθεί λιγότερο ή περισσότερο από την πανδημία.

Θα πρέπει παράλληλα, όπως τόνισε να προφυλαχθεί ένα μέρος του πληθυσμού που έχει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση που μολυνθεί να έχει άσχημη έκβαση.

Οι πολίτες που χρειάζονται προφύλαξη αποτελούν το 10%, ενώ όπως είπε γίνεται λάθος που θεωρείται ότι αν κάποιος έχει υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύει, παρόλα αυτά η ανταπόκριση του ατόμου στον ιό εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους.

Κληθείς να σχολιάσει την ανοσία της αγέλης, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι  η ανοσία της αγέλης συμβαίνει λίγο πολύ σε όλες τις λοιμώξεις αργά ή γρήγορα, ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να το επιδιώξουμε.

Πρόσθεσε δε, ότι ένα ένα μέρος του πληθυσμού δεν αναπτύσσει αντισώματα ή κάποιοι που αναπτύσσουν τα χάνουν, ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν ανοσία σε περίπτωση που εκτεθούν ξανά στον ιό.


Πηγή: medlabgr.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου