Υλικά
12 φύλλα κρούστας για γλυκά Κοπεγχάγη
¾ φλιτζανιού βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων Κοπεγχάγη
1 φλιτζάνι ζάχαρη Κοπεγχάγη
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα της κοπανισμένη Κοπεγχάγη
1½ φλιτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη Κοπεγχάγη
6 αβγά Κοπεγχάγη
λίγη εσάνς πικραμύγδαλου
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
2½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
Οδηγίες
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να 4πλασιαστεί σε όγκο το μείγμα και να ασπρίσει. Προς το τέλος προσθέτετε την εσάνς πικραμύγδαλου και το λικέρ.
Ανακατεύετε τη φρυγανιά με τη μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόψιχα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα του αμυγδάλου και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις της σπάτουλας να ενσωματωθεί στο μείγμα των αβγών.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε στη σειρά 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα βουτυρώνοντας καλά τις άκρες τους. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα προς ένα και κόβοντας ό,τι εξέχει από τριγύρω.
Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε για 10 λεπτά σε ανάλογη κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνετε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα.
mageirevoume.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου