Amfipoli News: ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΕ, ΜΗΝΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΕ, ΜΗΝΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!



ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΕ,  ΜΗΝΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!

Ο Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος μήνας και τελευταίος του Γρηγοριανού Ημερολογίου με διάρκεια 31 ημερών. Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη December, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό decem (δέκα), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος κατά σειρά μήνας.

Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Δεκέμβριος μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

Ο λαός μας τον λέει και Χριστουγεννιάτη, Βρομαλίτη, Χριστουγεννάρης, Χριστουγεννάς, Άσπρος ή Ασπρομηνάς και Χιονιάς για το πυκνό του χιόνι.

Οι Ρωμαίοι είχαν δύο σημαντικές γιορτές τον Δεκέμβριο:

Τα <<Σατουρνάλια>>, προς τιμή του θεού Σατούρνους (ο Κρόνος των Ελλήνων), ήταν γιορτή χαράς και ξενοιασιάς τα οποία διαρκούσαν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Ακολουθούσαν στις 25 Δεκεμβρίου τα <<Βρουμάλια>>, γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, όπου τιμούσαν τον Ήλιο που ως θεότητα του φωτός ταυτιζόταν με τον Μίθρα των Περσών. Και στις δύο γιορτές θυσίαζαν χοίρους τους οποίους στη συνέχεια  κατανάλωναν.

Οι παγανιστικές αυτές γιορτές ήταν αρκετά δημοφιλείς και επέζησαν έως το 12ο αιώνα, παρά τις απαγορεύσεις, κληροδοτώντας σε μας τις δοξασίες και τους θρύλους για τους καλικάντζαρους και τα άλλα δαιμόνια. 

Στο καλαντάρι του λαού μας ο Δεκέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα «γιορτινός» λόγω των πολλών θρησκευτικών εορτών του.  Στις αρχές του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» οπότε «κάνει νερά και χιόνια» όπως λέει ο λαός μας, ενώ οι ναυτικοί συμπληρώνουν: «Τ’ αϊ-Νικολοβάρβαρα, κατεβασιές και χιόνια, μπουράσκα και τελώνια». Στην Κρήτη πίστευαν πως ο Άγιος Σάββας, που γιορτάζει στις 5 του μήνα, ήταν προστάτης της στεριάς και των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των σεισμών. Λένε μάλιστα τη φράση : « ο Άγιος Σάββας στερεώνει τον κόσμο ». Στις 9 του μήνα γιορτάζει η Αγία Άννα  κι επειδή οι μέρες όλο αυτό το διάστημα μίκραιναν λένε πως  είναι « η μέρα που παίρνει ανάσα » ο καιρός. Στην γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα 12 του μήνα, «η μέρα παίρνει ένα σπυρί», αρχίζει δηλαδή να μεγαλώνει. Και έρχεται η γιορτή του Αγίου Ελευθερίου  στις 15 Δεκέμβρη, η αλλιώς όπως τον λέει ο λαός, ο «κυρ Λευτέρης» που χαρίζει «καλή λευτεριά» στις έγκυες γυναίκες.

Στις  18 του μήνα είναι του Αγίου Μόδεστου που λατρευόταν θερμά από τους γεωργούς. Τότε « γιορτάζουν τα βόδια » και τα λειτουργούν προσφέροντας κόλλυβα στην εκκλησία και μαζί με αγιασμό τα ρίχνουν στην ταγή τους, ειδικά αυτά που έχουν για να κάνουν το όργωμα. Ότι μένει από τον αγιασμό αυτό τον πάνε στα χωράφια , τα ραντίζουν κι έτσι τα γλιτώνουν από τις ακρίδες , τις αρρώστιες και το κακό μάτι.

Στις 20 του Δεκέμβρη είναι του Αγίου Ιγνατίου που λαογραφικά παρετυμολογείται το όνομά του, αισιόδοξα, και τον φωνάζουν Άγιο Αγνάντιο μιας και οι άνθρωποι αγναντεύουν τα Χριστούγεννα που έρχονται, αλλά και το αργό μεγάλωμα της ημέρας.

Στις 22 είναι της Αγίας  Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και στις 23 γιορτάζουν οι Άγιοι Δέκα της Κρήτης, ακολουθεί στις 24 η Αγία Ευγενία και λίγο μετά τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων  στις 27 ο Άγιος Στέφανος.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη είναι και το πιο σημαντικό. Είναι γεμάτο έθιμα, παραδόσεις και δοξασίες. Τα Χριστούγεννα στις 25 του Δεκέμβρη είναι πια η πιο μεγάλη γιορτή συνδεδεμένη με τη γέννηση του Χριστού και με αμέτρητα έθιμα με κυριότερα εκείνο του δέντρου ή του καραβιού στολισμένων με λαμπιόνια , των κουραμπιέδων, του μελομακάρονου και των ξεροτήγανων. 

Κι ο Δεκέμβριος κλείνει με την περίφημη παραμονή της πρωτοχρονιάς  με την κοπή της Βασιλόπιτας που ετοιμάζεται από νωρίς είτε σαν ψωμί είτε σαν ζυμωτό γλύκισμα. Και στις δύο περιπτώσεις το τελετουργικό κόψιμό της, το βράδυ της παραμονής , αποτελεί συμβολική πράξη μετάβασης από τον παλιό χρόνο στον καινούργιο.

Καλό μήνα, καλό χειμώνα και καλές γιορτές!

ΠΗΓΗ : Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη, Νίκος Ψιλάκης.

Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου