Μια συνταγή ακόμη, χωρίς ζύμωμα, την φουσκώνουμε στο ψυγείο και την πλάθουμε την άλλη μέρα μετά από 1 νύχτα.
Τα υλικά:
1100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια σκληρό
4 αυγά
200 γρ βούτυρο καλό
400 γρ. γάλα
½ φλιτζανάκι του καφέ( Ελληνικού) ηλιέλαιο
2 φακελάκια ξερή μαγιά
350 γρ. ζάχαρη
¼ κγλ. μαστίχα
½ κγλ. κακουλέ
1 κ.σ. μαχλέπι
½ κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. αλεσμένες φλούδες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού (Προαιρετικά)
Η ξύσμα πορτοκάλι Για επικάλυψη
1 κρόκο αυγό
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα, με το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί και να λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε όλα τα αρωματικά και μυρωδικά, το λάδι, τη ζάχαρη, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε με τα αυγά, τη μαγιά και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε να διαλυθούν και να ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο –λίγο συνεχίζουμε με μία μαρίζ να ενώνουμε τα υλικά χωρίς να βάλουμε τα χέρια η ζύμη είναι μαλακή ( όταν παγώσει το βούτυρο στο ψυγείο θα σφίξει) δεν την παιδεύουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί 1 ½-2 ώρες.
Με την μαρίζ διπλώνουμε τη ζύμη μερικές φορές, την σκεπάζουμε πάλι και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο, για ένα βράδυ, θα ξαναφουσκώσει.
Την άλλη μέρα με λίγο αλευρωμένα χέρια κόβουμε την κρύα ζύμη (κρύα πλάθεται υπέροχα) σε όσα κομμάτια θέλουμε για να κάνουμε τις πλεξίδες που θέλουμε με 3 ή με τέσσερα κορδόνια (εγώ έβγαλα 5 τσουρέκια).
Σκεπάζουμε με πετσέτες τα τσουρέκια για 1 ώρα να διπλασιαστούν.
Χτυπάμε 1 κρόκο αυγού με 2 κουταλιές νερό και περνάμε τα τσουρέκια με ένα πινέλο.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, ή με σουσάμι αμύγδαλο και πασπαλισμένη ζάχαρη καστανή,
Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις 25-30 λεπτά.
Στον φούρνο βάζω στον πάτο 1 μπολ μεταλλικό με νερό για να ψήνονται με υγρασία.
elpidaslittlecorner
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου