Μόλις ακούσετε Αράχωβα, το μυαλό σίγουρα πηγαίνει στη διάσημη και κοσμοπολίτισσα του Παρνασσού! Κι όχι άδικα! Ωστόσο, η συνονόματή της στη Ναυπακτία έχει πολλές ομορφιές να μας δείξει. Ας πάμε να την γνωρίσουμε, λοιπόν…
Υπάρχει, μια άλλη άγνωστη Αράχοβα, που γράφεται με “ο” αντί με “ω” και είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας που αξίζει όχι μόνο της προσοχής σας αλλά και να κάνετε μια μίνι εκδρομή στα υπέροχα ορεινά τοπία της και να θαυμάσετε τις ομορφιές της.
Η άγνωστη Αράχοβα
Η Αράχοβα Ναυπακτίας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.100 μέτρα στις πλαγιές του βουνού Κοκκινιά. Βασικό χαρακτηριστικό της το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες και έχει θέα στην υπέροχη Ευηνολίμνη!
Το όνομα του χωριού είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει “καρυδότοπος”, αφού εκεί θα βρείτε, ειδικά το φθινόπωρο, πολλές καρυδιές για να συλλέξετε! Μάλιστα ο τόπος είναι διάσημος και για τα εδέσματά του με καρύδια, από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες μέχρι φαγητά.
Η πρώτη βόλτα
Φτάνοντας στην Αράχοβα της ορεινής Ναυπακτίας η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού σας περιμένει για να την περπατήσετε. Τριγύρω θα δείτε πολλά πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, ενώ στα παραδοσιακά καφενεία και τα παντοπωλεία θα απολαύσετε τον καφέ σας και θα κάνετε τα ψώνια σας.
Πέτρινες βρύσες και πλατάνια προσφέρουν απλόχερα την δροσιά τους αλλά και καρτποσταλικές εικόνες για να γεμίσετε την… μνήμη σας! Πολλά κτήρια μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος που περνάει, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την γραφικότητα του οικισμού.
Λιτόχωρο: Το πανέμορφο χωριό της Πιερίας που είναι το καλύτερο ορμητήριο για τον Όλυμπο
Πώς θα πάτε
Η Αράχοβα είναι περίπου 3,5 ώρες από την Αθήνα και χρειάζεται να τις αφιερώσετε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να την γνωρίσετε και να την απολαύσετε. Από το Καρπενήσι, η απόσταση είναι περίπου 50 χιλιόμετρα ενώ από τη Ναύπακτο γύρω στα 80. Το χωριό είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου και αξίζει τις προσοχής σας.
Απόδραση στην ορεινή Ναυπακτία
Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν το μεγαλείο που αντικρίζουν τα μάτια μας μετά από κάθε φιδογυριστή στροφή, με το πέρασμα του επόμενου χωριού, με τη διάνυση ολοένα και περισσότερων χιλιομέτρων. Μια απόδραση σε ένα τόπο ονειρικό!
Διάσπαρτα σε αμέτρητα δάση από έλατα, οξιές, βελανιδιές και λόγγους από καστανιές, περισσότερα από 40 χωριά συγκροτούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά οικιστικά συγκροτήματα της χώρας. Ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, περνώντας μέσα από φαράγγια και βουνοκορφές με πυκνά δάση ή πάνω από γεφύρια που θυμίζουν Ήπειρο και υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στην Πίνδο. Από τα πιο βατά μονοπάτια είναι αυτό που συνδέει την Άνω και την Κάτω Χώρα (περί τη μιάμιση ώρα) καθώς και το μονοπάτι του Ηρακλή, που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου. Πάμε να γνωρίσουμε τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας που κλέβουν τις εντυπώσεις!
Άνω και Κάτω Χώρα
Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δασωμένη ελατοπλαγιά του όρους Κόρακα (1.050 μ. υψόμετρο), η Άνω Χώρα, κρατάει τα πρωτεία της τουριστικής κίνησης ολόκληρης της περιοχής. Σεργιανίστε στα πλακόστρωτα σοκάκια που ενώνουν τις γραφικές γειτονιές. Θαυμάστε τα πετρόχτιστα σπίτια με τα πολύχρωμα μπαλκόνια και τις λουλουδιασμένες αυλές. Ξεδιψάστε στις βρύσες και τα ρυάκια που αντηχούν το κελάρυσμά τους σ’ ολόκληρο το χωριό. Κάντε μια στάση στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Δίπλα της στέκει ο θρυλικός Καρνάβαλος, το παλιό λεωφορείο που μέχρι το 1983 εκτελούσε το «δύσκολο» δρομολόγιο Ναύπακτος-Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα.
Στην Κάτω Χώρα οδηγεί ασφαλτόστρωτος δρόμος (4 χλμ.). Αν αγαπάτε τις περιπατητικές διαδρομές μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι του Οινέα, κυκλική διαδρομή (1 ώρ. 45’) μεταξύ των δυο χωριών. Πιο απαιτητική, αλλά ανεπανάληπτη πεζοπορία, είναι αυτή που διασχίζει το φαράγγι του Κακάβου.
Αμπελακιώτισσα
Με φαντασμαγορική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο που τον περιβάλλει, ο οικισμός αποτελεί προσφιλή βάση των πεζοπόρων που επιθυμούν να «κατακτήσουν» τα γύρω βουνά. Το μονοπάτι του Ηρακλή διασχίζει μια πανέμορφη χαράδρα και συνδέει την Αμπελακιώτισσα με την Άνω Χώρα (2 ώρ. 40’). Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού απαραίτητη στάση θεωρείται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1748) και φυσικά η ιστορική μονή Αμπελακιώτισσας, μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς της ορεινής Ναυπακτίας.
Ελατού
Χωμένη μέσα στη ζώνη του ελατοδάσους! Τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές ίσα που διακρίνονται πίσω από τις φουντωτές λόγχες, δημιουργώντας μοναδικό σκηνικό. Προσφέρεται για ήσυχη διαμονή και ρομαντικούς περιπάτους στα πέτρινα καλντερίμια της.
Πλάτανος
Το ιστορικό κεφαλοχώρι εντυπωσιάζει με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και την ηπειρωτική αρχιτεκτονική των σπιτιών. Η μεγάλη πλατεία, από τις ωραιότερες της περιοχής, με τον τεράστιο πλάτανο να δεσπόζει πάνω από παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια, συγκεντρώνει ντόπιους και επισκέπτες. Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Λαογραφικό Μουσείο και η κεντρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το μεγαλόπρεπο δίδυμο καμπαναριό είναι μερικά από τα κοσμήματα του χωριού. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στα κοντινά χωριά Πέρκο και Περίστα (2 χλμ.), όπου θα μαγευτείτε από το άγριο μεγαλείο της ναυπακτιανής ορεινής γης.
Ευηνοχώρια
Έχοντας ως αφετηρία τον Πλάτανο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Εύηνου. Το Νεοχώρι, η Περδικόβρυση και τα Κλεπά προσφέρουν μαγευτική θέα στην Ευηνολίμνη. Τις όχθες του Εύηνου, στο στενότερο σημείο του ποταμού, στεφανώνει το μονότοξο γεφύρι της Αρτοτίβας ή «Καμάρα». Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου.
Τέλος, ο ποταμός Εύηνος, ιδανικός για αρχάριους του ράφτινγκ, που θέλουν να μυηθούν στο σπορ. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρίες για οργανωμένες καταβάσεις με φουσκωτές βάρκες ή ατομικά καγιάκ, ξεκινώντας από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγοντας στη γέφυρα του Μπανιά. Για μια εξόρμηση για ράφτινγκ υπολογίστε περί τις 3-4 ώρες.
travelstyle.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου