Τα ισλί παραδοσιακά! γεμιστά!… μελομακάρονα… με το τριγωνικό σχήμα και το κέντημα από πάνω που τα κάνει ιδιαίτερα!!! Βουτηγμένα στο αρωματικό σιρόπι… γευστικότατα… μας γεμίζουν γλυκές αναμνήσεις.
Υλικά
υλικά για τη ζύμη
200 ml ελαιόλαδο
60 γραμ. ζάχαρη
200 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
500 γραμ. (ή όσο πάρει) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για τη γέμιση
¾ φλιτζ του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. γαρύφαλο σκόνη
1 – 2 φρυγανιές τριμμένες σε σκόνη
για το σιρόπι
450 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
φλούδες πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμόνι
μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 100 γραμ. από τη ζάχαρη με 80 γραμ. μέλι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι… Βράζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι μέχρι να δέσει. Αποσύσουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη…
- Χτυπάμε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο δυνατά μέχρι να αποκτήσουμε αφράτο μείγμα. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού για να διαλυθεί και μόλις φουσκώσει τον προσθέτουμε μαζί με το ξύσμα στο μείγμα ζάχαρης – ελαιολάδου. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα όσο χρειαστεί, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση…
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τ’ ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Ετοιμάζουμε τα ισλί…
- Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης τα πατάμε να ανοίξουν λίγο στη μέση και γεμίζουμε το άνοιγμα με το μείγμα της γέμισης. Κλείνουμε καλά πιέζοντας τη ζύμη με τα δάχτυλα κάνοντας τρίγωνο σχήμα και κεντάμε την επιφάνεια με ένα ειδικό τσιμπιδάκι ή με το πιρούνι ή με κάποιο άλλο αντικείμενο αιχμηρό.
- Τα βάζουμε σε σειρές σε λαδωμένο ταψί να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 – 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Αν τα θέλουμε τραγανά τ’ αφήνουμε πολύ λίγο στο σιρόπι. Αν τα θέλουμε αρκετά σιροπιασμένα τ’ αφήνουμε περισσότερη ώρα… για να ρουφήξουν το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου