Τα κανονικά υλικά συνταγής
– 2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι
– 400 γραμμάρια ζάχαρη
– 200 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
– 1/2 φακελάκι μοσχοκάρυδο
– 400 γραμμάρια βούτυρο
– 400 γραμμάρια λάδι
– 2 κιλά φύλλο κρούστας
– Ταψί 42 εκατοστών
Υλικά συνταγής για σιρόπι
– 2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
– Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον
– 1/2 λεμόνι κομμένο
– Γλυκό ζεστό – κρύο σιρόπι.
Εκτέλεση συνταγής
– Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
– Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών.
– Στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο του ταψιού.
– Αφήνουμε στην άκρη, άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
– Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο, με γεμάτη χούφτα γέμισης.
– Συνεχίζουμε έως ότου τελειώσουν τα φύλλα, πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα.
– Όταν τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά.
– Βάζουμε τα φύλλα από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς.
– Κόβουμε ό,τι περισσεύει εκτός ταψιού.
– Ξαναπατάμε δυνατά όλη την επιφάνεια.
– Χαράζουμε το μπακλαβά, με καλό μαχαίρι μέχρι τον πάτο και σε ίσα κομμάτια.
– Όταν τελειώσουμε το κόψιμο, βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλο.
– Ζεματάμε τον μπακλαβά, με την καυτή φυτίνη και το λάδι.
– Ψήνουμε σε φούρνο, με αντιστάσεις στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 2 ώρες.
– Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει.
– Όταν βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά.
– Στο τέλος, σιροπιάζουμε, με το κρύο σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου