Φωτογραφία: STAN SAMANTZIS
Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακάλυψαν την παλιότερη βραχογραφία της ηπείρου.
Στη βραχογραφία, 17.300 ετών, απεικονίζεται ένα καγκουρό. Το δύο μέτρων έργο, από κόκκινη ώχρα, βρίσκεται στην οροφή ενός καταφυγίου βράχου. Εντοπίστηκε στην περιοχή Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας, που είναι γνωστή για τις βραχογραφίες που δημιούργησαν αβορίγινες.
Η ηλικία της βραχογραφίας προσδιορίστηκε με τη ραδιοχρονολόγηση λάσπης από αρχαίες φωλιές σφήκας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour.
Ο ερευνητής δρ. Damien Finch, πρωτοπόρος της μεθόδου χρονολόγησης της λάσπης από τις αρχαίες φωλιές σφήκας, ανέφερε πως ανακάλυψε φωλιές τόσο στην κορυφή όσο και κάτω από το έργο. Η ομάδα πήρε δείγματα και έτσι κατάφερε να προσδιορίσει το ηλικιακό εύρος της βραχογραφίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ραδιοχρονολόγηση των δειγμάτων έδειξε πως η βραχογραφία είναι ηλικίας μεταξύ 17.500 έως 17.100 ετών «το πιθανότερο 17.300» δήλωσε ο Finch, γεωχρονολόγος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εκτίμηση αυτή κάνει την βραχογραφία την παλαιότερη άθικτη ζωγραφική της Αυστραλίας.
Από την πλευρά του, ο δρ. Sven Ouzman, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, που συνυπογράφει τη μελέτη, δήλωσε πως ενδέχεται η βραχογραφία να συνδέεται με αρχαία έργα από άλλες περιοχές καθώς είναι «οπτικά παρόμοια» με άλλες από πετρώματα «σε νησιά της ΝΑ Ασίας που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 40.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει πολιτιστικό δεσμό».
Σημειώνεται πως νωρίτερα φέτος μια βραχογραφία ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών, που αποτελεί την αρχαιότερη σκηνή κυνηγιού στον κόσμο, ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο της Ινδονησίας από Αυστραλούς και Ινδονήσιους επιστήμονες.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε ασβεστολιθικό σπήλαιο στη νήσο Σουλαβέζι της Ινδονησίας βραχογραφίες που απεικονίζουν οκτώ μικρές ανθρώπινες μορφές, μερικές από τις οποίες έχουν και χαρακτηριστικά ζώου να κυνηγούν με δόρατα ή μακριά σκοινιά δύο αγριόχοιρους και τέσσερις μικρούς βούβαλους.
Με πληροφορίες από BBC, lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου