Του Γιώργου Λεκάκη
Οι αρχαιολόγοι διερευνούν μια μυστηριώδη υπόγεια δομή, θαμμένη βαθειά στη γη, στην Ρωσία. Ίσως είναι μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη, αφού χρονολογείται γύρω στα 300 μ.Χ.
Η σταυρωτή δομή ύψους 11 μέτρων, είναι σχεδόν τελείως κρυμμένη υπόγεια, εκτός από έναν θόλο – μισοκατεστραμμένο πια στην κορυφή του. Αλλά επειδή το φρούριο είναι χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η δομή προστατεύεται, και δεν μπορεί να ανασκαφεί ακόμη - και η πρακτική λειτουργία της παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό υπό συζήτηση. Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί και να χρησίμευσε ως
- δεξαμενή / κινστέρνα / βαπτιστήριο, ή
- ναός του Ζωροαστρισμού / Zoroastrian, ή
- χριστιανική εκκλησία, σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του MISIS Ρωσίας. Εάν όντως αποδειχθεί ότι είναι η τελευταία εκδοχή, τότε ανατρέπεται η Ιστορία του χριστιανισμού στην Ρωσία…
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη…
Η άγνωστη, έως τώρα, κατασκευή ευρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του φρουρίου Naryn-Kala, μια οχύρωση στο Derbent, στο Νταγκεστάν / Dagestan.
Το Derbent / Ντερμπέντ / Δερβένι είναι στον Καύκασο, η νοτιότερη πόλη της Ρωσίας, γνωστή από τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Το όνομά του, γνωστό από τον 5ο μ.Χ. αιώνα![1] Αλλά συχνάκις «ταυτίζεται» με μια από τις πύλες που έκτισε / ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος! Η τοπική ιστορία, μιλά για ένα θρυλικό «φράγμα», που έκτισε ο Παμμέγιστος των Ελλήνων εκεί, στον Καύκασο! Άλλωστε derbent στα περσικά σημαίνει «πύλη»… Είναι μια περιοχή, όπου (τουλάχιστον) οι μορφωμένοι άνθρωποι μιλούσαν αρχαία ελληνικά – βλ. C. Toumanoff «The Arsacids», Ιρανική Εγκυκλοπ. Στα νότια του Δερβενίου του Καυκάσου ευρίσκεται το παραθαλάσσιο άκρο του «Τείχους του Καυκάσου» (μήκους 50 μ.), αλλιώς γνωστό ως «Τείχος του Αλεξάνδρου», το οποίο έφραζε το στενό πέρασμα – γνωστό ως Σιδηρές Πύλες (ή Πύλες της Κασπίας / Portae Athanae ή Portae Caspiae / Κασπίαι Θύραι)[2]! Το τείχος είχε ύψος 9 μ. και πάχος περίπου 3 μ. Σήμερα σώζονται 180 χλμ. αυτού! Οι όντως σιδερένιες πύλες και οι πολυάριθμοι πύργοι του, υπερασπίστηκαν πολλάκις τα σύνορα της Περσίας.[3] Για τους άραβες ιστορικούς, είναι ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου τους!
Παρ’ όλη, λοιπόν, την σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο, το Δερβένι του Καυκάσου είναι αδελφοποιημένο με την Ganja του Azerbaijan, την Yakima των… ΗΠΑ, την Hadera… του Ισραήλ, την Kronstadt της Ρωσίας, αλλά με καμμιά πόλη της Ελλάδος και δη της Μακεδονίας…ΠΗΓΗ: H. Osborne «Russian Nuclear Physicists Might Have Just Found One of the Oldest Churches in the World», Newsweek, 11.7.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.7.2019.
Abel F. «Revue biblique» 42, σελ. 456-57, 1933.
Anderson A. R. “Alexander at the Caspian Gates”, στο American Philological Association 59, σελ. 130-63, 1928.
Huff D. “Zur Datierung des Alexanderwalls,” Iranica Antiqua 16, σελ. 132-33, 1981.
Idem «Alexander’s Gate, Gog and Magog and the Inclosed Nations», Cambridge, Mass., 1932.
ΔΕΡΒΕΝΙ στην Ιρανική Εγκυκλοπαίδεια.
[1] Στο γεωγραφικό του έργο «Γεωγραφίας Υφήγησις», ο Έλλην γεωγράφος Κλ. Πτολεμαίος (2ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρει 4 παράκτιες πόλεις στην Καυκάσια Αλβανία (Αλβάνα /Αλβάνη, Γαιτάρα / Γαιτάρη, Γέλδα / Γέλδη, Τελέβα / Τελέβη - Albana, Gaitara, Gelda και Telaiba) - η αρχική κοιτίδα των Αλβανών.
Ο αρχαίος χάρτης της περιοχής, κατά Κλ. Πτολεμαίο. |
[2] Βλ. Ebn Rosta, σελ. 149, Ezekiel 38-39. Δεν πρέπει να συγχέονται με τις Σιδηρές Πύλες του Δουνάβεως.
[3] Βλ. Chisholm Hugh, λ. "Derbent" στην εγκυκλοπαίδεια Britannica, 8, έκδ. Cambridge University Press, σελ. 64, 11η έκδοση, 1911.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου