Του Γιώργου Λεκάκη
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Χειρογράφων του Σινά / Sinai, έκδοση της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο, είναι πλέον γεγονός.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Sinai Manuscripts» είναι σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη του UCLA και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Early Manuscripts (EMEL). Φιλοξενεί στο Διαδίκτυο τα αποτελέσματα του Ψηφιακού Έργου της Βιβλιοθήκης του Σινά, μια δεκαετή συνεργατική προσπάθεια ψηφιοποίησης της απαράμιλλης βιβλιοθήκης χειρόγραφων της ιστορικής Μονής.Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά διατηρεί μια από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που λειτουργούν ακόμη, συνεχώς και αδιαλείπτως, σε όλον τον κόσμο. Διαθέτει 4.559 χειρόγραφους κώδικες, με έργα σε 13 γλώσσες γραμμένες, από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα Νέα Ευρήματα, μια «κρυμμένη» έως τώρα γνώση, περίπου 1.100 αποσπασματικών χειρογράφων / fragmenta, που ανακαλύφθηκαν το 1975, όταν οι μοναχοί καθάριζαν συντρίμμια από ένα δωμάτιο, που είχε υποστεί ζημιά, από έναν σεισμό, στο βόρειο τείχος της Μονής.
Το έργο ψηφιοποιεί τα χειρόγραφα της Μονής σε δύο φάσεις:
Φάση Α: Χειρόγραφα Αραβικά και Συριακά
1.172 κώδικες (400.000 σελίδες).
Φάση Β: Ελληνικά, Γεωργιανά, Σλαβικά και άλλες γλώσσες
3.387 κώδικες (1,1 εκατομμύρια σελίδες).
Χρηματοδοτήθηκε από γενναιόδωρες επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Ahmanson Foundation, την Arcadia / Αρκαδία, το Museum of the Bible Scholar’s Initiative και το Οικογενειακό Ίδρυμα Steinmetz Foundation.
ΠΗΓΗ: Sinai Manuscripts, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου