Του Γιώργου Λεκάκη
Έχω πει και έχω ξαναγράψει πως ο Πόντιος Αίσωπος είναι ο πιο διαδεδομένος «παραμυθάς» στον κόσμο, και οι μύθοι του το πλέον ευπώλητο βιβλίο.
Αλλά οι μύθοι του Αισώπου «κυκλοφόρησαν» σε όλες τις μορφές, πλην της έντυπης.
O Άγγλος κατασκευαστής κεραμικών Minton Hollins & Co. λ.χ. στο Stoke-on-Trent, το 1875, λανσάρισε μια σειρά από πήλινα, βαμμένα σε κοκκινo-καφέ, διακοσμητικά πλακάκια (15,2 Χ 15,2 εκατ.), με σκηνές από τους μύθους του Αισώπου (η σειρά είχε τίτλο “Aesop's Fables”). Τον μύθο με το δελφίνι και τον πίθηκο, τον είχε τοποθετήσει στον… Πειραιά (εξ ου και το Piraeus)!
Στο πίσω μέρος γράφει «MINTON / HOLLINS & CO / STOKE ON TRENT / NO. 2. RGD». Η κεραμουργία του Minton στο Trent υπάρχει από το 1796!
Ήταν ένα από τα 16 πλακίδια της σειράς (στα άλλα δεν αναφέρεται πόλη).
Υπάρχει ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ γι’ αυτήν την σειρά από τον William Gaunt (et al.) «The Aesthetic Movement and the cult of Japan», εκδ. Fine Art Society, Λονδίνο, 1972 (αρ. 218).
Το Stoke-on-Trent (< Stoke-upon-Trent > πιο απλά Stoke) είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο Staffordshire. Σχηματίσθηκε από μια ομοσπονδία έξι πόλεων το 1910. Είναι το κέντρο της βιομηχανίας κεραμικής στην Αγγλία γι’αυτό και είναι συνήθως γνωστό ως Potteries, και οι κάτοικοι της περιοχής γνωστοί ως Potters. Η περιοχή φαίνεται να έχει κτίσματα από το 670 μ.Χ. Το Stoke-on-Trent έχει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, που φέρει το όνομα της περιοχής (Stoke City), ο οποίος ιδρύθηκε το 1863! Τι σύμπτωση: Φορά κι αυτός ερυθρόλευκα, όπως ο Ολυμπιακός… Κάτι άλλο κοινό, δεν φαίνεται να έχουν, προς το παρόν…
ΠΗΓΗ: VAM (αρ. C.186M-1976). arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου