Amfipoli News: Οι Μινωίτες είναι Ευρωπαίοι - Κορυφαίος Έλληνας γενετιστής ανατρέπει τις θεωρίες του Έβανς για την καταγωγή τους

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Οι Μινωίτες είναι Ευρωπαίοι - Κορυφαίος Έλληνας γενετιστής ανατρέπει τις θεωρίες του Έβανς για την καταγωγή τους

 


Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η επιστημονική ανακάλυψη για την καταγωγή των Μινωιτών και την ευθεία σχέση τους με την Ευρώπη αλλά και τους Κρητικούς του σήμερα, με κορωνίδα το Οροπέδιο Λασιθίου. 

Του Γιώργου Σαχίνη

Η είδηση πως ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός της Ευρώπης ήταν ο Μινωικός είναι πλέον όχι μόνο αρχαιολογική ένδειξη αλλά και επιστημονική. Αυτό που γνωρίζαμε ως αρχαιολογικό «ευαγγέλιο» αποδεικνύεται πλέον και από τη γενετική, που βάζει τέλος στις συζητήσεις για την καταγωγή των αρχαίων Κρητικών, τελεσιδικώντας ότι όχι απλά ήταν Ευρωπαίοι αλλά οι απόγονοί τους ζουν ακόμη ανάμεσά μας.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Οι αναλύσεις σε οστά Μινωιτών δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού μας ήταν απόγονοι νεολιθικών ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι οποίοι μάλιστα - και αυτό είναι το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα της επιστημονικής μελέτης - βρίσκονται σε αδιατάρακτη συνέχεια στους σημερινούς πληθυσμούς της δυτικής Ευρώπης και κυρίως και με τους κατοίκους της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, άρα με την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της Κρήτης! Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ανέλυσαν σκελετικά υπολείμματα Μινωιτών από αρχαιολογικές θέσεις της κεντρικής και νότιας Κρήτης με τη μέθοδο του μιτοχονδριακού DNA, μια μέθοδο πολύ πιο εξειδικευμένη από τη μέθοδο του κυτταρικού DNA, αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι του νησιού μας την εποχή της μεγάλης ακμής, εκείνης του Χαλκού, πριν από 5.000 χρόνια περίπου, προήλθαν από πληθυσμούς που ζούσαν στο νησί 9.000 χρόνια πριν και έχουν συγκλονιστική γενετική ομοιότητα με τους σημερινούς Ευρωπαίους. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταματογιαννόπουλο, δε σημαίνει απλά ότι οι αρχαίοι Κρήτες ήταν Ευρωπαίοι αλλά και το ότι τα ίδια φύλα μετανάστευσαν και σε μέρη της γηραιάς ηπείρου.

Συνεχίστε ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου