Το παρθένο δάσος της Χαϊντούς στην Ροδόπη είναι ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης καθώς φημίζεται για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει στο εσωτερικό του. Το δάσος της Χαϊντούς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και έχει έκταση 180 στρέμματα, ενώ οι εικόνες που θα συναντήσει κάποιος εδώ περιλαμβάνουν ποτάμια, εντυπωσιακή χλωρίδα και σπάνια πανίδα.
Μέσα στο δάσος της Χαϊντούς ευδοκιμούν 3.130 είδη φυτών, ενώ εκεί ζει και το κόκκινο ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο της χώρας μας, αλλά και αρκούδες, ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι και πολλά σπάνια πτηνά.
Πώς θα φτάσετε
Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μέσω του Λειβαδίτη Σταυρούπολης είτε μέσω του Δασικού χωριού Ερύμανθου. Το δίκτυο είναι κατατοπιστικότατο καθώς λειτουργούν σημάδια-σταθμοί σε πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Η πεζοπορία στα καλύτερά της…
Κάπου ανάμεσα στη διαδρομή Δράμας – Ξάνθης, θα στρίψετε για το χωριό Καρυόφυτο. Από εκεί θα φτάσετε στο ορεινό χωριό του Λειβαδίτη, στα 1.300μ. υψόμετρο, και σε 10 χιλιόμετρα από εκεί θα συναντήσετε στο δασικό χωριό του Ερυμάνθου.
Με αφετηρία της διαδρομής το δασικό χωριό του Ερύμανθου, σας περιμένουν μοναδικά δάση οξιάς και ερυθρελάτης αλλά και ένας απίστευτος βοτανικός κήπος από λογής υπέροχα πρέμνα, κέδρα, αγριομολόχες και κρίνα.
Μοναδικές φυσικές ομορφιές
Μια στάση στον Καταρράκτη του Λειβαδίτη επιβάλλεται, αφού είναι ένας από τους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας. Έχει αρκετό περπάτημα αλλά το τοπίο που θα αντικρύσετε αξίζει τον κόπο. Είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και εάν ο καιρός το επιτρέπει (συνήθως άνοιξη και καλοκαίρι) μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στα παγωμένα νερά του.
Επόμενη στάση στο Διατηρητέο Μνημείο της φύσης. Έχει ονομαστεί έτσι, γιατί αποτελείται από αδιατάρακτες συστάδες οξιάς. Με λίγα λόγια είναι μια προστατευόμενη περιοχή, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ένα πλούσιο δάσος με πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες και υπεραιωνόβιες οξιές που φτάνουν μέχρι και 30 μέτρα σε ύψος δεσπόζει μπροστά στα μάτια σας. Κι αν θέλετε να ακούσετε το θρόισμα των φύλλων στα δάση του κόσμου, μπορείτε να το κάνετε!
Διαμονή στο Δασικό Χωριό
Μάλιστα, φτάνοντας στα 1.827 μέτρα υψόμετρο, στην κορυφή του Γυφτόκαστρου, η θέα είναι μοναδική. Και φυσικά θα μείνετε -πού αλλού;- στο Δασικό Χωριό, που αποτελείται από δώδεκα ξύλινα σπιτάκια με δυνατότητα φιλοξενίας 4 έως 6 ατόμων το καθένα.
Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης αποσκοπώντας να φέρει πιο κοντά τον σύγχρονο άνθρωπο στο δασικό περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει έναν χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το ευρύ κοινό.
Γνωρίστε και το Δρυόδασος Φολόης!
Το οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του όρους Ερυμάνθου επί των οροπεδίων Φολόης και Πηνείας, στην Πελοπόννησο.
Το δάσος της Φολόης ή αλλιώς της Κάπελης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού.Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών. Καλύπτει μια έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων και είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το δρυοδάσος της Φολόης δέχεται τους ταξιδιώτες μέσα στις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του.
Στα περισσότερα σημεία του το δάσος είναι εντελώς επίπεδο, χαρακτηριστικό που το κάνει ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ανάμεσα στους πανύψηλους κορμούς των δέντρων περνούν μονοπάτια και δασικοί δρόμοι ενώ ρυάκια και ξέφωτα σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Σε αρκετά σημεία, μπορείς να απολαύσεις τη θέα προς το βουνό και την κοιλάδα του Αλφειού.
Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο.
Οι δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνειός.
Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600 μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα!
Το κυνήγι επιτρέπεται στην περιοχή, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και καθορίζονται τα είδη ζώων που επιτρέπεται το κυνήγι τους. Υπάρχουν ζώνες που επιτρέπεται το κυνήγι και σε κάποιες περιοχές που απαγορεύεται για να μπορούν τα ζώα και τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται.
Τα αναπαραγόμενα είδη είναι ο φιδαετός Circaetus gallicus, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο πετρίτης Falco peregrinus, ο μπούφος Bubo bubo, η αλκυόνη Alcedo atthis, ο λευκονώτης Dendrocopos leucotos και ο μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli.
Τα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού είναι ο λαγός, η ορεινή πέρδικα, τα αγριογούρουνα στην περιοχή του Ερυμάνθου, αποδημητικά πουλιά, αγριοπερίστερα, φάσες μπεκάτσες, τρυγόνια κ.ά.
Δείτε το video και “χαθείτε” στο πανέμορφο δάσος!
travelstyle.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου