To Flatiron Building είναι το χαρακτηριστικό τρίγωνο λεπτό κτίριο στη Νέα Υόρκη και ένα από τα διασημότερα κτίρια του κόσμου. Σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Daniel Burnham και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1901 και διήρκεσε έναν χρόνο, με το σχήμα του να του επιτρέπει να χωρέσει σαν σφήνα στο στενό οικόπεδο στη συμβολή των Firth Avenue με την Broadway.
Είναι κτισμένο σε αναγεννησιακό στυλ “Beaux-Arts”, διαθέτει 21 ορόφους και έχει ύψος 94 μέτρα, ενώ αρχικά αυτό το περίεργο κτήριο σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας George A. Fuller από το Σικάγο.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κατασκευή, ποτέ δεν αποτέλεσε το ψηλότερο κτήριο της πόλης, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, ωστόσο η εμβληματική του μορφή το καθιστά ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και δημοφιλή κτίρια του κόσμου εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Διαβάστε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για το θρυλικό αυτό κτήριο!
Οι πρώτοι ανελκυστήρες ήταν υδροκίνητοι
Οι αρχικοί ανελκυστήρες στο κτίριο Flatiron ήταν υδροκίνητοι, λειτουργούσαν δηλαδή με την πίεση του νερού και δούλευαν με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού για να μεταφερθεί κανείς από το ισόγειο στον 20ό όροφο χρειαζόταν 10 λεπτά. Οι πλημμύρες δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο και για κάθε βλάβη δεν καλούσαν μηχανικό αλλά υδραυλικό!
To ρετιρέ του κτηρίου κατασκευάστηκε αργότερα
Ο 21ος όροφος του κτιρίου προστέθηκε τρία χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου. Ο πάνω όροφος είναι προσβάσιμος με έναν ξεχωριστό ανελκυστήρα που μπορεί να πάρει κανείς από τον 20ό όροφο.
Στο υπόγειο λειτουργούσε ταβέρνα
Στο πρώτο επίπεδο του υπογείου του κτιρίου υπήρχε η Tavern Louis που αργότερα μετατράπηκε σε παράνομο μπαρ που φιλοξενούσε σπουδαίες μπάντες της τζαζ. Υπάρχουν ακόμα παλιές φωτογραφίες που δείχνουν ένα μέρος γεμάτο από κόσμο, με κολώνες από καθρέφτη και μαρμάρινους τείχους
Αυτό “βάφτισε” την περιοχή ή η περιοχή αυτό;
Το όνομα “Flatiron” προέρχεται από την ομοιότητα του κτιρίου με ένα παλιομοδίτικο σίδερο για ρούχα. Ωστόσο, η τριγωνική περιοχή που αποτελείται από τη Broadway, Fifth Avenue και τις οδούς 22 και 23 ήταν γνωστή ως “Flatiron” πριν την κατασκευή του κτιρίου.
Το κτήριο βασίζεται σε σκελετό
Ο μοναδικός του σχεδιασμός επιτεύχθηκε χάρη σε ένα στιβαρό ατσάλινο σκελετό, τη νεότερη κατασκευαστική τεχνική της εποχής, επιτρέποντας να κτιστούν αυτού οι λεπτοί τοίχοι. Γύρω από το σκελετό αυτό υπάρχουν θεμέλια από ασβεστόλιθο που όσο ανεβαίνουν οι όροφοι αλλάζουν σε κεραμίδια
Το τέλειο τρίγωνο σχήμα του
Το σχήμα του κτιρίου δεν είναι ένα ισοσκελές τρίγωνο όπως συμβαίνει με ένα πραγματικό σίδερο. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα τέλειο τρίγωνο. Αν το δει κανείς από πάνω, αυτή η μυτερή άκρη της κατασκευής είναι μια οξεία γωνία 25 μοιρών. Το σχήμα του αυτό αρχικά προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να πιστεύουν ότι δε θα μπορούσε να στηθεί τόσο λεπτό κτίριο με τόσο μεγάλο ύψος.
Δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες
Εξαιτίας μιας παράλειψης στον αρχικό σχεδιασμό, όταν το κτίριο είχε πρωτοανοίξει δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες. Για το λόγο αυτό σήμερα, οι γυναικείες και οι ανδρικές τουαλέτες βρίσκονται σε ξεχωριστούς ορόφους, με τις γυναικείες σε τυχαία σημεία και τις ανδρικές σε οργανωμένους χώρους.
Ο τελευταίος όροφος δεν είναι όπως φαντάζεστε
Ο 21ος όροφος του κτιρίου αρχικά φιλοξενούσε εστιατόριο και παρατηρητήριο. Σήμερα, είναι ένας χώρος που προορίζεται αποκλειστικά για επισκευές και τη συντήρηση του ανελκυστήρα, για το λόγο αυτό είναι γεμάτος καλώδια και μηχανολογικό εξοπλισμό. . Η πρόσβαση σε αυτόν απαγορεύεται ακόμα και σε όσους εργάζονται στο κτίριο και φυλάσσεται από κάμερες ασφαλείας.
Διαθέτει ένα γραφείο με μπαλκόνι
Όταν το Flatiron άνοιξε, υπήρχε ένας εκδότης στο 19ο όροφο με το όνομα P.J. Woodhouse. Ως μια όμορφη σύνδεση με την ιστορία, σήμερα υπάρχει επίσης ένας εκδότης στο 19ο όροφο, ο εκδοτικός οίκος Macmillan Publishers. Στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου βρίσκεται του διευθυντή εκδόσεων, John Sargent. Το ευήλιο γραφείο του διαθέτει ένα καμπυλωτό μπαλκόνι με βόρειο προσανατολισμό προς του Madison Square Park.
Πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο
Το 2009 η ιταλική μεσιτική εταιρεία Sorgente Group αγόρασε το μεγαλύτερο μερίδιο του κτιρίου (52%). Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα μετατρέψει το ιστορικό κτίριο με τα γραφεία σε πολυτελές ξενοδοχείο και η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Σήμερα φιλοξενεί πολυτελή εστιατόρια, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μια έκθεση στο ισόγειό του.
Είναι τόσο λεπτό μέσα όσο κι έξω
Τα γραφεία του Flatiron έχουν ιδιαίτερο σχήμα, με αυτά που βρίσκονται στη στενή άκρη του να έχουν πλάτος μόλις 1,8 μέτρα!
travelstyle.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου