Ο κορωνοϊός, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει «μεταναστεύσει» σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων, αποτελεί το ζήτημα των τελευταίων μηνών, όχι μόνο για το προφανές, δηλαδή την επικινδυνότητά του, αλλά και γιατί έχει αποτελέσει αφορμή για όσους αρέσκονται να διαβάζουν - και να μεταδίδουν - θεωρίες συνωμοσίας.
Η επικρατέστερη είναι ότι ο ιός είναι αποτέλεσμα εργαστηριακών δοκιμών και πως επίτηδες «ξέφυγε» από τον έλεγχο των επιστημόνων ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός της - ασφυκτικά γεμάτης - Γης. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από τις προηγούμενες καταγεγραμμένες επιδημίες, οι οποίες συνέβησαν ανά 100 χρόνια. Ας τις δούμε αναλυτικά:
Η πανούκλα του 1720
Η «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας» ή απλώς πανούκλα έπληξε την Ευρώπη το 1720, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι. «Πηγή του κακού» στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται ότι υπήρξαν οι μύγες οι οποίες μετέδωσαν το βακτήριο στους ανθρώπους.
Η χολέρα του 1820
Λίγο πριν από το 1820, το 1817 και έως και το 1824, ξέσπασε η πρώτη καταγεγραμμένη επιδημία χολέρας, η οποία επηρέασε κυρίως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι γνωστές και σε αυτή την περίπτωση περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αρχή της επιδημίας έγινε από κατανάλωση νερού λιμνών, μολυσμένο με το εν λόγω βακτήριο.
Η ισπανική γρίπη του 1920
Η πιο πρόσφατη επιδημία, πριν από τον κοροναϊό, ήταν η ισπανική γρίπη, η οποία προσέβαλε περίπου 1 δισ. ανθρώπους, με τους 100 εκατ. από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιδημία έως τις μέρες μας.
Ο κορωνοϊός του 2020
Εκατό χρόνια μετά την ισπανική γρίπη, ο πλανήτης συγκλονίζεται από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειές του μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.
Πηγή:Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου