Οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται αυθόρμητα σε όλη την Ελλάδα, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της κυβέρνηση και τις σχετικές εισηγήσεις των κρατικών υπηρεσιών. Από την στιγμή που το Μαξίμου ανακοίνωσε την απαγόρευση των παρελάσεων, οι αντιδράσεις σε όλη την χώρα οδήγησαν στην αυτοοργάνωση εκδηλώσεων. Ο ελληνικός λαός φαίνεται να θεωρεί αδιανόητο το να μην γιορταστούν όπως πρέπει τα 200 χρόνια από τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία μας. Πόσο μάλλον τώρα πού ανακοινώθηκε ότι θά υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, μόλις δύο μέρες μετά την θεμελιώδη εθνική μας επέτειο.
Τα ηνία των κινητοποιήσεων ανέλαβε το Συντονιστικό Φορέων ’21, μία πανελλαδική συνάντηση άνω των 30 φορέων, που πρωτοανακοίνωσαν εκδηλώσεις “τιμής και διεκδίκησης του ανολοκλήρωτου ’21” σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Ζάκυνθο. Στο ανοικτό κάλεσμα του Συντονιστικού Φορέων ανταποκρίθηκαν και άλλες πόλεις με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν ανακοινωθεί επιπλέον εκδηλώσεις σε Ιωάννινα, Κομοτηνή και σε πέντε πόλεις του Έβρου. Συγκεκριμένα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου και με κεντρικό σύνθημα “τιμούμε και διεκδικούμε: Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία”, το Συντονιστικό Φορέων ’21 διοργανώνει εκδηλώσεις:
Α) Στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη και μπροστά στο άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, στις 12:30 μ.μ.
Β) Στην Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Εμμανουήλ Παπά (έναντι Δημαρχείου), στις 12:30 μ.μ.
Γ) Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 12:30 μ.μ.
Δ) Στη Ζάκυνθο, στην Πλατεία Σολωμού, στις 12:00 μ.μ.
Ε)Στα Ιωάννινα, μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 11:00
ΣΤ)Στη Κομοτηνή, στο κεντρικό Ηρώον (Σπαθί), στις 12:00
Ζ)Στον Εβρο με μια τεράστια κινητοποίηση από πέντε πόλεις του νομού, που θα καταλήξει στο ΚΥΤ Φυλακίου
Γενικός ξεσηκωμός στον Έβρο
Ειδικά η κινητοποίηση του Έβρου λαμβάνει χαρακτηριστικά γενικού ξεσηκωμού, δεδομένης και της σφοδρής αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου. Σύμφωνα μέ την ανακοίνωση του Συντονιστικού Φορέων ’21, “Στά πλαίσια τῆς πανεθνικῆς κινητοποίησης τῆς 25ης Μαρτίου ὁ Ἔβρος γίνεται τό κέντρο τοῦ ζῶντος Ἑλληνισμοῦ. Ἀπό τό πρωί τῆς Πέμπτης θά πραγματοποιηθοῦν αὐτοκινητοπομπές ἀπό Ἀλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο καί Ὁρεστιάδα πού θά συγκεντρωθοῦν στίς 11:30 μ.μ στό ἐργοστάσιο ζαχάρεως στήν Ὁρεστιάδα. Στίς 12:00 στὴν πλατεῖα Φυλακίου, θά γίνει κατάθεση στεφάνου καί στήν συνέχεια διαμαρτυρία μπροστά στό ΚΥΤ- ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου”.
Άλλες αυθόρμητες κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα έχουν ανακοινωθεί και άλλες αυθόρμητες κινητοποιήσεις πολιτών ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Στην Κατερίνη θα γίνει μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από τον Ι.Ν. Αγίας Άννης στις 11:30.
Στην Κόρινθο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στις 12:00.
Στην Ξάνθη στην κεντρική πλατεία στις 11:00.
Στις Σέρρες, στην πλατεία Ελευθερίας στις 12:00.
Σε πολλές ακόμα πόλεις οργανώνονται αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις με αυτοκινητοπομπές ή συγκεντρώσεις.
Ανησυχία στο Μαξίμου
Όπως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε δημοσιευθεί σε κεντρικές εφημερίδες και δεκάδες ηλεκρονικά μέσα, η ανακοίνωση απαγόρευσης προσέλευσης πολιτών στον εορτασμό των 200 χρονών της Εθνεγερσίας και την μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πολύ μεγαλύτερη ανησυχία από αυτή που προκαλούν οι συγκεντρώσεις για την αστυνομική βία και το πανεπιστημιακό άσυλο. Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει στα χέρια του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτές οι εκδηλώσεις αγανάκτησης δεν μπορούν να πάρουν μαζικό χαρακτήρα, διότι εκφράζουν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
Σε αντίθεση με μία «οργανωμένη ανυπακοή» την ημέρα της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, όπου η ελληνική σημαία που θα κυματίζει μπορεί να ενώσει το σύνολο του λαού, μαζί φυσικά με την βαρύτητα της σημειολογίας του εορτασμού.
Άλλωστε και οι μαζικότερες διαδηλώσεις της νεότερης ιστορίας, αυτές του κινήματος για το Μακεδονικό, έγιναν υπό την ελληνική σημαία και όχι σημαίες κομμάτων. Το σενάριο αυτό λοιπόν προκαλεί ταραχή στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεδομένου ότι υπό την ελληνική σημαία είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν τα λεγόμενα μπάχαλα που διευκολύνουν την διάλυση μίας συγκέντρωσης με μέτρα καταστολής.
Αντίθετα, η εικόνα μίας τυχόν απρόκλητης επίθεσης εις βάρος πολιτών που δεν προκαλούν, δεν δημιουργούν ταραχές και συγκεντρώνονται με ελληνικές σημαίες, θεωρείται ότι μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για την κυβερνητική συνοχή.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο το επικοινωνιακό μηχανισμού αλλά και των διωκτικών αρχών, διαδικτυακή δραστηριότητα από διάφορες πηγές, που ωθεί σε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, προκειμένου να τιμηθεί η εθνεγερσία.
hellasnow.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου