Amfipoli News: Άξιζε για 51,3 δισ να υποθηκεύσουμε τα πάντα για 100 χρόνια;

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Άξιζε για 51,3 δισ να υποθηκεύσουμε τα πάντα για 100 χρόνια;



- Η ιστορία γράφεται από τις εκλογές. Έχουμε υποδείξεις για το τι θα πούμε και απαγόρευση αναφορών στο παρελθόν από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησε την ομιλία του συγκρουσιακά, εφαρμόζοντας ακριβώς το αντίθετο. 

- Έχουμε νέα μέτρα από τον Πρωθυπουργό, με δανεικά, που θα εκτοξεύσουν ακόμα πιο ψηλά το έλλειμμα και το χρέος, γεγονός που θεωρούμε ως έναν απίστευτο λαϊκισμό, προεκλογικό πιθανότατα. Τα 24 ή 27 δισεκατομμύρια πάντως που δόθηκαν το 2020 ήταν όλα με δανεικά, ενώ μόνο τα 2,7 δισεκατομμύρια του SURE ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται επίσης για δανεικά. 

- Η Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο με δύο μέρη που είναι εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους. Το πρώτο μέρος αφορά την κύρωση της σύμβασης για το πολυδιαφημισμένο «πακέτο ανάκαμψης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα ανεπαρκές ποσόν, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες υφέσεις συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις διαδοχικές αναπροσαρμογές της ΕΛΣΤΑΤ που θυμίζουν δημιουργική λογιστική και τα γνωστά «Greek statistics».

- Το δεύτερο μέρος ρυθμίζει τα θέματα της αύξησης κεφαλαίου του ΤΧΣ που, ως γνωστόν, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και με την ΕΤΑΔ, ανήκει στο Υπερταμείο των ξένων, στο οποίο έχουν μεταφερθεί όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία, θυμίζοντας πως μπορεί μεν να ιδρύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αλλά ήταν προϋπόθεση του τρίτου μνημονίου που υπεγράφη και από τα τρία κόμματα της «τρόικα εσωτερικού».

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΧΣ, ελέγχει τις μετοχές του δημοσίου στις αφελληνισμένες τράπεζες που έχουν κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο.

- Η Κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει γιατί ως υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως ισχυρίζεται, δεν επέλεξε την αύξηση κεφαλαίου εκ μέρους ενός παγκοσμίως γνωστού επενδυτή, πόσω μάλλον αφού δεν την προβλημάτισε το ξεπούλημα τόσων άλλων δημοσίων εταιρειών, όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ και με προίκα επιδοτήσεις 750 εκατομμυρίων -μας έδωσαν δηλαδή 40 εκατομμύρια και τους δώσαμε 750 εκατομμύρια και τα τρένα-, των δεκατεσσάρων αεροδρομίων στους Γερμανούς με τη γνωστή σκανδαλώδη σύμβαση κ.ο.κ. 

- Εμείς πάντως δεν θα μπορούσαμε να υπερψηφίσουν ποτέ νόμο που υποστηρίζει το καθεστώς του Υπερταμείου των ξένων ειδικά στον χώρο των τραπεζών.

- Το συνολικό πακέτο που ανακοινώθηκε για τη διάσωση της Ευρώπης ύψους 2,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ ακούγεται μεγαλειώδες, έως ότου βέβαια το αναλύσει κανείς στα επιμέρους συστατικά του.

- Mε κριτήριο τώρα τη μελέτη ενός ινστιτούτου μόνο τρεις χώρες θα πάρουν περισσότερες επιχορηγήσεις από το RRF, η Γερμανία κατά 20,4 δισεκατομμύρια, η Γαλλία κατά 12,4 δισεκατομμύρια και η Ιταλία κατά 5 δισεκατομμύρια. Όλες οι άλλες χώρες θα πάρουν λιγότερα.

- Για την υγεία θα διατεθούν λιγότερα ποσά σε σχέση με το παρελθόν, μόλις 8 δισεκατομμύρια, ενώ ένα άλλο πρόγραμμα, το Rescue, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ιατρικού εξοπλισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, θα λάβει συνολικά 3 δισεκατομμύρια.

- Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το πρόγραμμα Erasmus, η έρευνα Horizon Europe, η στήριξη της μετανάστευσης και το Επενδυτικό Ταμείο InvestEU, επίσης, θα λάβουν επίσης λιγότερα χρήματα. 

- Από τα 750 δισεκατομμύρια του Next Generation EU τα 360 δισεκατομμύρια είναι δάνεια, ενώ οι επιδοτήσεις μειώθηκαν στα 390 δισεκατομμύρια. Η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται μόνο όταν τα κράτη τεκμηριώνουν αξιόπιστα την πρόοδό τους, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

- Στην ερώτησή μας,  πόσα χρήματα θα μείνουν καθαρά στην Ελλάδα από τα 19,4 δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων, ο Υπουργός δεν απάντησε και εύλογα, αφού θα είναι περίπου τα μισά. Προσπάθησε δε, να παραπλανήσει κατά κάποιον τρόπο την Επιτροπή, ισχυριζόμενος πως το συνολικό νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι 71,9 δισεκατομμύρια, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει, αφού τα 20 δισεκατομμύρια είναι τα συνήθη ΕΣΠΑ που προϋπήρχαν και άλλα 20 δισεκατομμύρια είναι η ΚΑΠ, που επίσης προϋπήρχε.

- Δεν απαντήθηκαν πολλά ερωτήματά μας, στην αρμόδια Επιτροπή που αφορούσαν το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

- Εμείς, η Ελληνική Λύση, είμαστε υπέρ της καθαρά ελεύθερης αγοράς και όχι υπέρ της νεοφιλελεύθερης που προωθεί ιδιωτικά μονοπώλια, ούτε υπέρ της σοσιαλιστικής φυσικά που στηρίζει τα κρατικά μονοπώλια. Είμαστε γενικά εναντίων τόσο των μονοπωλίων όσο και των ολιγοπωλίων, υπέρ της μεσαίας τάξης και όχι της ολιγαρχίας.



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου