- του Ιω. Πηλιούνη
Ενα απο τα σπανια δροσερα μεσημέρια του Ιουλιου του 2003, στο καφενεδακι της Παλαιας Βουλης, ο γραφων, ευρισκομενος στo τελικo σταδιο μιας ερευνας αρκετων μηνων, ειχε την μοναδικη ευκαιρια να συνομιλησει με τον συγχρονο Θησαυροφυλακα της Ελληνικης μας Γλωσσας, την καταπληκτικη Μαρια Παντελια.
Η Μαρια Παντελια ειναι Καθηγητρια Κλασσικων σπουδων στο Πανεπιστημιο της Καλιφορνια στην πολη Irvine και απο το 1996 Διευθυντρια του προγραμματος TLG, που σημαινει «Thesaurus Linguae Graecae», δηλαδη «Θησαυρος της Ελληνικης Γλωσσας». Τα στοιχεια και ντοκουμεντα που εχουν συλλεχθεί κατα την διαρκεια αυτης της μεγαλης ερευνας, θα μπορουσαν να αποτελεσουν το υλικο εκδοσης ενος μοναδικου Τομου. Ειναι ομως τοση η υπερηφανεια, το δεος, η στεναχωρια, η πικρα, η χαρα και η ενταση που νιωθει κανεις αναδιφωντας στο υλικο αυτο, ωστε προς το παρον ολη αυτη η ανταρα πρεπει να φτασει στον κοσμο και στους αγωνιουντες Ελληνες γρηγορα. Βλεπω τωρα εδω μπροστα μου την θρυλικη επιστολη της 2ας Ιουλιου του 1971, του Theodore Brunner προς τον Πρυτανη του University of California at Irvine…..αρχισε ηδη η πορεια της της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ μας ΓΛΩΣΣΑΣ προς την ΑΘΑΝΑΣΙΑ.
Το προγραμμα TLG, ξεκινα ουσιαστικα το 1972 στο Πανεπιστημιο της Καλιφορνια στο Irvine, οταν η Ελληνιστρια Marianne McDonald, φοιτητρια τοτε των Κλασσικων Σπουδων, δωρισε ενα εκατομμυριο δολαρια στο Πανεπιστήμιό της, για να ιδρυθει ενα ερευνητικο κεντρο με σκοπο την καταχωρηση σε Η/Υ ολης της Αρχαιας Ελληνικης Γραμματειας, ετσι ωστε ο οποιοσδηποτε ερευνητης στο μελλον να μπορει να αναδιφησει ταχυτατα μεσα σε οποιοδηποτε κειμενο η συνδυασμο Αρχαιων κειμενων.
Σημερα, 31 χρονια μετα και κατοπιν προσπαθειων που θα χρειαζοταν αντικειμενικα ενας ολοκληρος τομος για να περιγραφουν, το TLG εχει ουσιαστικα αποθηκευμενη σχεδον ολοκληρη την Ελληνικη Γραμματεια απο το 800 π.χ.ε. (προ χριστιανικης εποχης) μεχρι το 1453 μ.χ.ε. και επισης συνεχιζει με την μετα-Βυζαντινη περιοδο. Το ολο corpus περιλαμβανει περι τα 90.000.000 λεξεων, λεκτικων τυπων και λημματων ενω ειναι προσβασιμο και ερευνησιμο απο οποιοδηποτε σημειο του κοσμου, με οποιονδηποτε τροπο και ειδους παραμετρικη μεθοδο αναζητησης. Στο site του TLG, μπορει ο καθενας να παρει αναλυτικες πληροφοριες για το συστημα. Εμεις που το δοκιμαζουμε και το χρησιμοποιουμε για μηνες, βρισκομαστε συνεχως προ εκπληξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου