Amfipoli News: Νέες αρχαιολογικές θέσεις τραβούν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην περαία της Σαμοθράκης

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Νέες αρχαιολογικές θέσεις τραβούν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην περαία της Σαμοθράκης



  Πυκνότητα οστράκων και κεραμικής, αυξημένη παρουσία κεραμίδων, λίθινα αντικείμενα, επεξεργασμένες πέτρες, μεταξύ των οποίων τμήμα μυλόπετρας, αλλά και λεπίδες και πυρήνες πυριτόλιθου είναι ένα δείγμα των πρώτων αποτελεσμάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα σε ένα νέο σημείο στην περαία της Σαμοθράκης, όπου στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους οι επιστήμονες.

Πρόκειται για τέσσερις προς διερεύνηση περιοχές, οι οποίες οριοθετούνται προς βορρά από τα Ζωνιαία Όρη και την Εγνατία Οδό, δυτικά από το όρος Ίσμαρος και το ακρωτήριο Σέρρειον και ανατολικά από τον σημερινό οικισμό και την παραλία των Δικέλλων.

Στα όριά τους η επιφανειακή έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επειδή όμως τους επιστήμονες πρόλαβαν οι αρνητικές εξελίξεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κατόρθωσαν να καλύψουν μια μικρή μόνο έκταση και επομένως οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.

Εξάλλου, ενδείξεις για αρχαιότητες στο υπέδαφος, η μελέτη των οποίων κατευθύνει και τις ενέργειες των επιστημόνων στο συγκεκριμένο πεδίο, έδειξαν και οι εργασίες της τηλεπισκόπησης που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την επιφανειακή έρευνα και εστιάζει στη μελέτη αφενός των σύγχρονων δορυφορικών εικόνων και αφετέρου σε παλιές δορυφορικές λήψεις και αεροφωτογραφίες της υπό διερεύνηση περιοχής.

Νέες αρχαιολογικές θέσεις τραβούν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην περαία της Σαμοθράκης

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε τρεις άξονες

Όλα αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες στην περαία της Σαμοθράκης», που διεξάγεται υπό́ την αιγίδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Εργαστήριο Γεωφυσικής–Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του ΙΤΕ, ενώ υποστηρίχτηκε οικονομικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Το έργο διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: στην αρχαιολογική έρευνα (συστηματική επιφανειακή έρευνα, περισυλλογή, καταγραφή και μελέτη υλικού), στη γεωφυσική διασκόπηση και στην τηλεπισκόπηση.

Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας αφιερώνεται στη συγκέντρωση και μελέτη των αρχαίων πηγών, ιστορικών χαρτών, προφορικών παραδόσεων και βιβλιογραφίας.

Νέες αρχαιολογικές θέσεις τραβούν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην περαία της Σαμοθράκης
Μέλη της ερευνητικής ομάδας


Τα αποτελέσματα της έρευνας επικαιροποιούνται καθ’ όλη την πορεία του προγράμματος και αναρτώνται τόσο στην ιστοσελίδα www.peraiasamothraceproject.gr όσο και στον λογαριασμό του έργου στο Twitter.

Τώρα μια σειρά πρώτων συμπερασμάτων θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της 33ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την ανακοίνωση με τίτλο «Το ερευνητικό πρόγραμμα ‘Αρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες στην περαία της Σαμοθράκης’ υπογράφουν οι Α. Αβραμίδου, Α. Σαρρής, Χ. Καραδήμα, Χ. Παρδαλίδου, J.C. Donati, Α. Γαρυφαλλόπουλος, Φ. Αϊτατόγλου, Ζ. Μιλτσακάκη, Μ. Τασακλάκη, Ν. Συρρής, Π. Τσατσοπούλου – Καλούδη, Ν. Παπαδόπουλος και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 9.55πμ.

«Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος από τις εργασίες πεδίου, ώστε στο επόμενο ΑΕΜΘ να επανέλθουμε με περισσότερα αποτελέσματα από την επιφανειακή και τη γεωφυσική έρευνα», τονίζει στο makthes.gr η Επιστημονική Υπεύθυνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (με ειδικότητα στην Κλασική Αρχαιολογία) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αμαλία Αβραμίδου.

Νέες αρχαιολογικές θέσεις τραβούν το επιστημονικό ενδιαφέρον στην περαία της Σαμοθράκης

Αυξάνονται οι πιθανότητες να γνωρίσουμε περισσότερα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ως περαία της Σαμοθράκης ορίζεται η ηπειρωτική ακτής της Θράκης απέναντι από το νησί του Βορείου Αιγαίου, στην περιοχή που εκτείνεται από το όρος Ίσμαρος στα δυτικά και τα Ζωναία όρη στα βόρεια και από τον κάτω ρου του ποταμού Έβρου στα ανατολικά. Σε αυτό το τοπίο, που ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για όλη τη Θράκη, αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός, διαχρονικά, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την ίδρυση της ρωμαϊκής επαρχίας της Θράκης.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή αναφέρονται έξι εγκαταστάσεις (Μεσημβρία, Ζώνη, Δρυς, Σάλη, Τέμπυρα, Χαράκωμα) από τις οποίες σημαντικότερες και μακροβιότερες φαίνεται πως υπήρξαν η Ζώνη, η Δρυς και η Σάλη. Η ανασκαφική δραστηριότητα έχει προς το παρόν εστιάσει μόνο στην πρώτη. Τώρα, με τις έρευνες να στρέφονται και σε άλλα σημεία του τόπου αυτού, οι πιθανότητες να γνωρίσουμε περισσότερα στοιχεία για τον πλούσιο αυτό πολιτισμό στο μέλλον αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Κ. Τσολάκη

Πηγή: makthes.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου