Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται.
Ταχίνι: Πιθανά οφέλη για την υγεία.
1. Υγεία της καρδιάς.
Το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεσταλιπαρά. Κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.
2. Καρκίνος.
Οι λιγνάνες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά, έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες, η σησαμίνη και το σησαμελαίου στο ταχίνι προσκολλώνται στους υποδοχείς των οιστρογόνων και προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες.
3. Αρθρίτιδα.
Καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλά και τον πόνο, σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου
4. Υγεία των οστών.
Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το ταχίνι σε μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με μια μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και με την μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
5. Εξυπηρετεί την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και σε σύγκριση με φαρμακευτικά σκευάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου