Σοκ προκάλεσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό η εν ψυχρώ δολοφονία του γνωστού αστυνομικού συντάκτη - Τι γνωρίζει η αστυνομία για τους δύο δολοφόνους
Εκείνο το βράδυ επιστρέφοντας λίγο μετά τις εννιά στο σπίτι του από ένα ραντεβού, ο Γιώργος Καραϊβάζ πήρε έναν πολύ δικό του άνθρωπο τηλέφωνο. «Ελα, έφτασα σπίτι. Καλό βράδυ», ήταν τα λόγια που του είπε πριν κλείσει το κινητό του τηλέφωνο και περάσει την είσοδο της κατοικίας του στον Αλιμο. Εκεί όπου το μεσημέρι της Παρασκευής βγήκε για τελευταία φορά από το αυτοκίνητό του, επιστρέφοντας από το τηλεοπτικό πλατό του STAR και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».
Εκεί, λίγο πριν βρεθεί κοντά στη γυναίκα και τον γιο του, με έξι σφαίρες σε όλο του το σώμα τελείωσε η διαδρομή της ζωής του Γιώργου Καραϊβάζ, που το 1989, σε ηλικία μόλις 21 ετών, είχε ξεκινήσει από την Καλλίφυτο της Δράμας και έφτασε στην Αθήνα για να γίνει δημοσιογράφος. Ομως η σκέψη του ήταν πάντα στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου ζει μέχρι σήμερα η μητέρα του. Εκεί θα γίνει και η κηδεία του για την οποία έφθασε στην Ελλάδα και η αδερφή του η οποία ζει μόνιμα στην Γερμανία. Εκείνη την περίοδο η δημοσιογραφία ζούσε τη δική της άνθηση: η ελεύθερη ραδιοφωνία που μετρούσε τρία χρόνια ζωής, αλλά και η ιδιωτική τηλεόραση που βρισκόταν στα σπάργανα είχε δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όσους είχαν κέφι και ταλέντο για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η πρώτη πόρτα που άνοιξε για εκείνον ήταν αυτή της «Ελεύθερης Ωρας».
Μεγάλες υποθέσεις
Σχεδόν από την πρώτη στιγμή το ρεπορτάζ που τον κέρδισε ήταν το αστυνομικό. Στα 32 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας πέρασε από πολλά «μαγαζιά» του Τύπου, πάντα ως αστυνομικός συντάκτης. Οι σημαντικοί σταθμοί της πορείας του, όμως, ήταν ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο ΑΝΤ1, όπου βρισκόταν έως και πριν από τέσσερα χρόνια. Στον «Ελεύθερο Τύπο» ήταν δίπλα στον Πέτρο Καρσιώτη, τον «παλιό» όπως λένε στον χώρο, κάνοντας πολλές φορές την άχαρη νυχτερινή βάρδια, που ξεκίναγε στις δέκα το βράδυ και τελείωνε στις έξι το πρωί. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας χαρισματικός ρεπόρτερ που κυνήγαγε πάντα την είδηση και το αποκλειστικό ρεπορτάζ, έχοντας αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής.
Οταν πήγε στον ΑΝΤ1 άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός χάρη στην τηλεοπτική παρουσία του σε μεγάλες υποθέσεις, όπως η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Εκείνη την περίοδο δούλευε ασταμάτητα και κοιμόταν ελάχιστες ώρες, αφού εκτός από την τηλεόραση με τα ρεπορτάζ και τις ζωντανές συνδέσεις έγραφε και για την εφημερίδα. Δεν είπε «όχι» ούτε στο ραδιόφωνο, αφού πέρασε από τον Planet του Ανδρουλιδάκη, όπου πολλές φορές τον ξυπνούσαν από τα άγρια χαράματα για να δίνει τα συμβάντα της νύχτας ή τη συνέχεια σε συγκλονιστικές υποθέσεις. Η απομάκρυνσή του από το κανάλι του Αμαρουσίου ήταν κάτι που του στοίχισε πολύ σε προσωπικό επίπεδο και ουσιαστικά δεν το ξεπέρασε ποτέ, παρόλο που επέστρεψε γρήγορα στην τηλεόραση και συνεργάστηκε με τη Ζήνα Κουτσελίνη στο STAR. Το προσωπικό του portal Bloko.gr ήταν ουσιαστικά η διέξοδός του, αφού εκεί με την ιδιαίτερη γραφή του έκρινε τα κατά τη γνώμη του κακώς κείμενα στον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας. Το site του είχε περιεχόμενο τόσο από το τρέχον αστυνομικό ρεπορτάζ και δικές του έρευνες όσο και από τα «εσωτερικά» των Σωμάτων Ασφαλείας, προκαλώντας μάλιστα ειδικά γι' αυτό πολλές φορές αντιδράσεις και αντιρρήσεις, στις οποίες πάντα έδινε χώρο.
«Οι καιροί ου μενετοί», είχε αποφανθεί ο Περικλής μιλώντας στους Αθηναίους. Ειδικά στην εποχή μας, «οι καιροί αποδεικνύονται ανυπόμονοι και ταχύτατα εναλλασσόμενοι»
, έγραψε σε ένα editorial. «Πιο εξειδικευμένα, οι συσχετισμοί και οι προοπτικές στον τομέα της ενημέρωσης αλλάζουν με δαιμονιώδη ρυθμό και το διαδίκτυο αφενός αποτελεί μία ανοιχτή πηγή σ’ ένα κλειστοφοβικό κι εσωστρεφές περιβάλλον, αφετέρου διεκδικεί περγαμηνές ενός από τα πλέον πρόσφορα μέσα πληροφόρησης. Στερείτα ι όμως στέρεου εποικοδομήματος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αντιπροσωπεύεται από την αξιοπιστία και την καλή - δημιουργική πρόθεση. Αυτό το παραπάνω σύμπλοκο της αιτιώδους συνάφειας υπήρξε το κυρίαρχο κίνητρο που μας οδήγησε στην απόφαση, μαζί με ομάδα φίλων και συνεργατών, να επιχειρήσουμε να εντυπώσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην ειδησεογραφία και στα τεκταινόμενα στα Σώματα Ασφαλείας».
Παλιότερα ο Γιώργος Καραϊβάζ έβγαινε πιο συχνά με φίλους-συναδέλφους και μη για να πιει ένα ποτό -συνήθως στο Κολωνάκι ή στη Γλυφάδα- μαζί με τη γυναίκα του Στάθα και ζευγάρια που έκαναν παρέα. Οσοι τους γνώριζαν ήξεραν τη λατρεία για τη γυναίκα του και το παιδί τους: «Η Στάθα μου», έλεγε. Στις αγάπες του περιλαμβανόταν επίσης το «βρωμόγατο»: το λευκό μικρόσωμο σκυλάκι του που πρωταγωνιστούσε στις αναρτήσεις του στο Facebook όταν δεν «ανέβαζε» ρεπορτάζ από το bloko.gr. «Το σίγουρο για τον Γιώργο είναι ότι είχε μεγάλες συμπάθειες και μεγάλες αντιπάθειες στον χώρο, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των συναδέλφων. Δύσκολα πάντως του έπαιρνες κουβέντα όταν δεν ήθελε να μιλήσει», λέει συνάδελφός του από το αστυνομικό ρεπορτάζ. Τα καλοκαίρια απέφευγε τα πολύβουα μέρη, επιλέγοντας να ηρεμεί στο Πεταλίδι Μεσσηνίας χωρίς να... φωνάζει ποτέ το όνομά του ή να διατυμπανίζει την αναγνωρισιμότητά του.
Η δήλωση φον ντερ Λάιεν
«Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη», τόνισε μέσω των social media η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας την εκτέλεση του Γιώργου Καραΐβάζ.
«Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του Τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια», πρόσθεσε ακόμη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και κατέληξε λέγοντας πως «οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».
Επείγον μήνυμα προς τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απέστειλε η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την εκ μέρους τους στήριξη των Ελλήνων δημοσιογράφων, που συγκλονισμένοι αντιμετωπίζουν την τραγική είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.
«Η είδηση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του έχει αναστατώσει όχι μόνο τη δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώ κοινό και έντονο είναι το αίτημα να βρεθούν το γρηγορότερο οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο μονάκριβο παιδί του και παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τη διαλεύκανση του στυγνού αυτού εγκλήματος με αγωνία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.
Τα «αντίο» των φίλων
«Πάνε πολλά χρόνια από τότε που βρεθήκαμε συνεργάτες σε δημοσιογραφική ομάδα εκπομπής. Ο Γιώργος Καραϊβάζ έμπειρος δημοσιογράφος και αστέρι στο αστυνομικό ρεπορτάζ, εγώ πρωτάρα ακόμα στο ρεπορτάζ γενικά. Δεν ξέχασα ποτέ εκείνη τη συνεργασία. Την ευγένεια, την καλοσύνη, τη σεμνότητα, το χιούμορ, τη γνώση και την ισότιμη και γενναιόδωρη αντιμετώπιση που είχε προς όλους στο γραφείο. Ανεξαρτήτως θέσης και εμπειρίας. Από τον επικεφαλής έως τον ασκούμενο. Και αυτό είναι κριτήριο για να καταλάβεις την ποιότητα ενός ανθρώπου, αλλά και τι σημαίνει τήρηση δεοντολογίας σε έναν τόσο σκληρό χώρο. Σε αυτή τη δουλειά δεν είναι δεδομένο πως ο συνεργάτης είναι και συνάδελφος. Ο Γιώργος ήταν Συνάδελφος με κεφαλαίο το αρχικό... Και της λέξης και της έννοιας... Εχω πραγματικά συγκλονιστεί...».
Λέξεις που αποτυπώνουν την οδύνη και τον πόνο φίλων και γνωστών του άτυχου δημοσιογράφου κατέκλυσαν τη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή που έγινε γνωστή η άνανδρη δολοφονία του. «Τα πουλιά τα βρίσκει ο χάρος στο φτερό… όχι ρε Γιώργο Καραϊβάζ». Μια φράση από το γνωστό τραγούδι και μια άρνηση γι' αυτό που κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ακόμη, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ έξω από το σπίτι του.
Η προσωπική σελίδα του στο Facebook κατακλύζεται αό αναρτήσεις φίλων, συναδέλφων και ανθρώπων που τον ήξεραν από τη μακρά θητεία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στην τηλεόραση. «Καλό ταξίδι φίλε. Ήσουν άνθρωπος που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Προφανώς αυτό δεν άρεσε σε κάποιους. Ειλικρινά λυπάμαι για την κοινωνία που έχουμε δημιουργήσει», γράφει φίλος του Γιώργου. Του Γιώργου που είχε περάσει από τόσα μεγάλα «μαγαζιά» κατά τη διάρκεια της διαδρομής του στη δημοσιογραφία, του ανθρώπου που σηκωνόταν το πρωί και δούλευε πάνω από δώδεκα και δεκατέσσερις ώρες την ημέρα.
«Απίστευτο.. Καλό δρόμο Γιώργο Καραϊβάζ...όπως σου είχα πει ήσουν η φωνή μας», «Όλοι σοκαριστήκαμε με αυτή την εκτέλεση. Πραγματικά ένα πολύ καλό παιδί για όσους τον γνωρίσαμε στον ΑΝΤ1. Καλό ταξίδι», «Αντίο καλέ μου φίλε Γιώργο. Άδικος ο χαμός σου. Αναμνήσεις τα όμορφα Πεταλιδιώτικα καλοκαίρια μας. Η θύμησή σου θα μας συντροφεύει. Ήσουν άξιος και τίμιος. Αυτοί χάνονται πρώτοι και άδικα», είναι κάποια από τα συγκινητικά σχόλια αποχαιρετισμού σε αυτό τον ιδιαίτερο ρεπόρτερ. Αυτόν που δούλευε πολύ και κάποιες φορές ήταν τόσο παρορμητικός που μπορεί να έκανε μια λάθος εκτίμηση, είχε όμως πάντα το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη.
«Μιλούσαμε διαδικτυακά ευχές, σε γιορτές γενέθλια διάβαζα τα άρθρα του παρακολουθούσα τα ρεπορτάζ του και ... τώρα σοκ !! Απέραντο σοκ από την απώλεια του αγαπημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβαζ !!! Θα λείψεις πολύ Γιώργο, κουράγιο στην οικογένεια!!!», έγραψε μια φίλη του στο Facebook, μία από τις πάμπολλες που θέλησαν να πουν ένα «αντίο» στον δημοσιογράφο. «Είναι κ αυτές οι φορές που ο θάνατος σε σοκάρει κ σε βρίσκει απροετοίμαστο να πιστέψεις το πόσο απρόβλεπτη κ αβέβαιη είναι η ζωή! Σήμερα έφυγε τόσο ξαφνικά ένας καλός δημοσιογράφος μα κυρίως ένας πολύ καλός Άνθρωπος! Μιλούσε πάντα λίγο αλλά αυτά που έλεγε ήταν τόσο στοχευμένα. Ήταν ειλικρινής ήταν γλυκός ήταν υπομονετικός κ ήξερε να μοιράζεται τη γνώση κ να χαρίζει απλόχερα συμβουλές γεμάτες σοφία.
Από τους ανθρώπους που νιώθεις ένα δέος χωρίς να τους ακούσεις να μιλάνε, χωρίς να κάνουν θόρυβο. Γλυκός, ευγενικός, ηθικός κ πάντα ειλικρινής κ καλοπροαίρετος. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω κ να μάθω αρκετά μέσα από τη συνεργασία μας κ τις συζητήσεις μας. Και θα θυμάμαι πάντα ότι με αποκαλούσε «Αλεξανδρούλα» κοιτώντας με με ένα στοργικό χαμόγελο. Καλό παράδεισο».
Διέθετε ένα ιδιαίτερο χιούμορ που για κάποιους δεν ήταν εύκολα αντιληπτό, ήταν φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ ενώ αισθανόταν άβολα όταν τον προέβαλαν - π.χ., όταν η Ζήνα Κουτσελίνη του τραγούδησε «Χρόνια πολλά» την ημέρα των γενεθλίων του, που ήταν τον Νεοέμβριο. «Αρνούμαι… αρνούμαι να το πιστέψω.. δεν συνέβη… και θα σε ξανακούσω και θα σε ξαναδώ… εσύ δεν θα άφηνες ποτέ την οικογένειά σου ούτε το "γλυκό βρωμόγατο"… όχι ρε Γιώργο». Λέξεις αληθινές ανθρώπων που αγαπούσαν και εκτιμούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, που είχαν πιει ένα κρασί μαζί του και του ζήταγαν να τους λέει ιστορίες για τη νύχτα και τους νόμους της, τις απαγωγές και τα εγκλήματα που είχε καλύψει. «Πρώην συνάδελφος στα χρόνια που ασκούσα ακόμη τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι η κοινωνία μας λυσσομανά αντί να βελτιώνεται. Καμία επιείκεια σε όσους αφαιρούν ζωές, καμία επιείκεια σε όσους βασανίζουν ψυχές. Καλό ταξίδι φίλε...».
Με τέτοια λόγια αποχαιρετούν τον Γιώργο που γνώρισαν δεκάδες άνθρωποι, συνάδελφοί του, συγγενείς και φίλοι που δεν θέλουν να αποδεχτούν τη φριχτή αλήθεια. Ανάμεσά τους και ο γνωστός δικηγόρος Απόστολος Λύτρας που τον αποχαιρέτησε με μια κοινή τους φωτογραφία και μία μόνο λέξη, η οποία ταιριάζει απόλυτα στην εν ψυχρώ δολοφονία του: «Αδιανόητο...».
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου