Υλικά:
2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό (200 ml φλιτζάνι μέτρησης) ή 1 νερό 1 γάλα
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
5 φλιτζάνια αλεύρι περίπου 750-800 γρ.
Για το άλειμμα των φύλλων
125 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1/4 φλιτζάνι λάδι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
250 γρ, τυριά τριμμένα
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε μία εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 40 λεπτά να ξεκουραστεί και έπειτα την χωρίζουμε σε 4-6 μπάλες.
Ανοίγομε την κάθε μπάλα σε φύλλο όσο μεγάλο μπορούμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο δεύτερο και στο τρίτο πασπαλίζουμε τυριά, μπορούμε να βάλουμε ότι τυρί θέλουμε. Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα τεντώνουμε τη ζύμη όσο μπορούμε, βουτυρώνουμε και τυλίγουμε σε ρολό και κάνουμε έναν μεγάλο σαλίγκαρο.
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε για 15 λεπτά. Πατάμε λίγο με τα χέρια να απλώσει η ζύμη και περνάμε με έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 40-50 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
zzcook.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου