Amfipoli News: Ρέιβ πάρτι την Εποχή του Λίθου;

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Ρέιβ πάρτι την Εποχή του Λίθου;

 


Νεολιθικοί πληθυσμοί στην περιοχή της σημερινής Ρωσίας ξεφάντωναν, χορεύοντας και γίνονταν ένα με τη μουσική, λένε ερευνητές που ανακάλυψαν τα σύνεργα του ρέιβ πάρτι.

Στην Εποχή του Λίθου, πριν από 8.000 χρόνια περίπου, οι άνθρωποι χόρευαν συχνά και με ψυχεδελικό τρόπο. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που προέκυψε από την μελέτη δοντιών ελαφιών που ανακαλύφθηκαν σε δεκάδες τάφους στο νησί Ολένι της Δημοκρατία της Καρελίας και όπως φαίνεται χρησιμοποιούνταν ως κρόταλα που κρατούσαν το ρυθμό.

«Στολίδια που αποτελούνταν από δόντια ελαφιών που κρέμονταν από ρούχα ή ήταν ραμμένα πάνω τους εκπέμπουν έναν κροταλιστό ήχο όταν ο χρήστης κινείται» λέει η αρχαιολόγος Riitta Rainio του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

«Όταν φοράς τέτοια κρόταλα ενώ χορεύεις είναι πιο εύκολο να βυθιστείς στο ηχητικό τοπίο και να αφήσεις τελικά τον ήχο και τον ρυθμό να πάρουν τον έλεγχο των κινήσεων» περιγράφει.

Η Rainio έμαθε από πρώτο χέρι την εμπειρία χορεύοντας επί έξι ώρες για τις ανάγκες της μελέτης, φορώντας κρόταλα από δόντια ελαφιού που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα νεολιθικά πρότυπα.

Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Juha Valkeapää οργάνωσαν το χορευτικό πείραμα για να ελέγξουν πώς τα δόντια συσσωρεύουν χαρακιές και άλλα σημάδια καθώς χτυπούν το ένα το άλλο συνεχόμενα.

Τα δόντια του πειράματος εξετάστηκαν με μικροσκόπιο πριν και μετά τη συνεδρία χορού, και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τα ευρήματα στους τάφους του Ολένι. Η μικροανάλυση έδειξε ότι οι χαρακιές ήταν παρόμοιες και στις δύο περιπτώσεις, αν και ήταν πιο βαθιές στα πραγματικά νεολιθικά δόντια.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα οστέινα στολίδια πιθανότατα ήταν μουσικά όργανα που έδιναν τον ρυθμό, αναφέρουν οι ερευνητές στο Cambridge Arhaeological Journal.

«Δεδομένου ότι τα δόντια της Εποχής του Λίθου είχαν φορεθεί για χρόνια ή δεκαετίες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ίχνη είναι τόσο χαρακτηριστικά» σχολιάζει ο  Evgeny Girya, αρχαιολόγος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που ειδικεύεται στις μικροεκδορές.

Περίπου οι μισοί από τους 177 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στους τάφους του Ολένι βρέθηκαν θαμμένοι με στολίδια από δόντια άλκης, ορισμένα από τα οποία έφεραν μέχρι και 300 δόντια.

Η Kristiina Mannermaa, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δηλώνει τώρα ενθουσιασμένη με τα ευρήματα.

«Τα κρόταλα από δόντια άλκης είναι συναρπαστικά, καθώς μεταφέρουν τον σύγχρονο άνθρωπο σε ηχητικά τοπία χιλιετιών και σε ρυθμούς που οδηγούν το σώμα. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια, να βυθιστείς στον ήχο των κροτάλων και να μεταφερθείς στην όχθη μιας λίμνης στον κόσμο των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών».

Δείτε εδώ την σχετική δημοσίευση.


Πηγή: in.grThe Archaeology News Network

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου