Την εμφάνιση της στις ακτές της Λήμνου έκανε και φέτος η θαλάσσια βλέννα, η οποία είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά.
Οι επιστήμονες έχουν πάρει δείγματα, τα οποία εξετάζουν ενδελεχώς για να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τη βλέννα που δημιουργήθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά και επεκτάθηκε μέχρι τις ακτές του ελληνικού νησιού. Ταυτόχρονα παρατηρούν πολύ προσεκτικά το φαινόμενο για να διαπιστώσουν αν θα επεκταθεί περισσότερο στο Αιγαίο.
Με δεδομένο ότι η βλέννα έχει ήδη καλύψει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της Ίμβρου, προκαλώντας τεράστιο πονοκέφαλο στις τουρκικές αρχές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που μπορεί να πλήξει την εικόνα του τουρισμού σε μία κρίσιμη περίοδο και να δημιουργήσει προβλήματα στην αλιεία.
Μιλώντας στο zougla.gr, ο βιολόγος – υδροβιολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, Σωτήρης Ορφανίδης, λέει ότι αυτή είναι η δεύτερη φάση ενός φαινομένου που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, περίπου την ίδια χρονική περίοδο που εμφανίστηκε και η βλέννα στον Μαρμαρά. «Είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται κάθε δύο με τρία χρόνια και κάθε φορά έχει διαφορετική ένταση. Τον Μάιο πιστέψαμε ότι έκανε τον κύκλο του, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έτσι. Το φαινόμενο μας έχει ξεπεράσει πλέον και θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά γεγονότα» σημειώνει και προσθέτει: «Πλέον όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι έχει γίνει μεταφορά από τον Μαρμαρά».
Ο κ. Ορφανίδης χαρακτηρίζει το φαινόμενο θαλάσσια «φυσική καταστροφή» που, μεταξύ άλλων, σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή και επισημαίνει ότι μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. «Ελπίζουμε ότι δεν θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα. Αλλά σίγουρα η βλέννα θα καθίσει στο βυθό της θάλασσας και δεν αποκλείεται να πλήξει τους ζωικούς οργανισμούς που ζουν εκεί».
O Βασίλης Ζερβάκης, φυσικός ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, λέει πως τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, παγκοσμίως αλλά και σε ελληνικές παράκτιες περιοχές.
Η άμορφη αυτή βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Ευνοείται ιδιαίτερα από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς.
Για την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά, εξηγεί ότι οι ακτές της Προποντίδας δέχονται τα πλούσια σε οργανική ύλη νερά της Μαύρης θάλασσας, αλλά και αυξημένα αστικά απόβλητα από την Κωνσταντινούπολη και υπολείμματα λιπασμάτων από τις ακτές. Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή στρωμάτωση.
Τα παραπάνω συνιστούν ιδανικές συνθήκες για δημιουργία ανθίσεων τοξικού φυτοπλαγκτού, και κάνουν τη συγκεκριμένη περιοχή πολύ ευαίσθητη στη ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και την κλιματική μεταβλητότητα.
Ο κ. Ζερβάκης επισημαίνει ότι κάποιες ποσότητες της βλέννας αναμενόταν να εμφανιστούν στο Αιγαίο γιατί, όπως σημείωσε, τα επιφανειακά νερά της Μαύρης Θάλασσας καταλήγουν στο Αιγαίο, μεταφέροντας και τις ιδιότητές τους και τις ουσίες και οργανισμούς που τα κατοικούν. Έτσι, νομοτελειακά, ποσότητες της βλέννας αυτής θα εμφανιστούν στο Αιγαίο. Μάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 υπάρχουν καταγραφές τέτοιων περιστατικών, με κορύφωση τον Μάρτιο και Απρίλιο σε παράκτιες περιοχές. Κυρίως επηρεάζονται περιοχές που δέχονται νερά της Μαύρης θάλασσας, όπως βγαίνουν από το Στενό των Δαρδανελλίων, δηλαδή η Σαμοθράκη, οι ανατολικές ακτές της Λήμνου, οι κόλποι των ακτών Θράκης και Μακεδονίας. Ειδικά αυτήν την εποχή τα νερά της Μαύρης θάλασσας διέρχονται από το στενό μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου.
Ερωτώμενος εάν θα πρέπει και πότε να μας ανησυχήσει αυτό το φαινόμενο, ο κ. Ζερβάκης είπε ότι η απλή εμφάνιση τέτοιων περιστατικών κάλυψης παράκτιων περιοχών σε μικρές περιοχές και για σύντομο διάστημα δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αντίθετα, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ή της έντασης τέτοιων φαινομένων είναι ανησυχητική, γιατί αφενός επηρεάζει την δυνατότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος να «αναπνέει», αφετέρου γιατί είναι δείκτης σημαντικής ανθρωπογενούς παρέμβασης. Ιδιαίτερα η παγκόσμια θέρμανση αναμένεται να επιτείνει τέτοια επεισόδια.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη, η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. «Λαμβάνουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται να ληφθούν, αλλά ας σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαλυθεί. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα, αλλά και αν μιλάμε για τη βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά ή για άλλο φαινόμενο»
Ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Μπούμπουρας λέει ότι προς το παρόν οι αλιείς του νησιού είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. «Διαμαρτύρονται επειδή η βλέννα κολλάει στα δίχτυα και τα καταστρέφει. Με το μάτι δεν φαίνεται ότι το φαινόμενο έχει μεγάλη έκταση, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Θα περιμένουμε».
Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου