Amfipoli News: Πτήση πάνω από το «μπαλκόνι των θεών». Το μυθικό βουνό του Ολύμπου είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων. Από εκεί «έριχνε» ο Δίας τους κεραυνούς (βίντεο drone)

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Πτήση πάνω από το «μπαλκόνι των θεών». Το μυθικό βουνό του Ολύμπου είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων. Από εκεί «έριχνε» ο Δίας τους κεραυνούς (βίντεο drone)



  «… και έκραξε ο Δίας ο κεραυνόχαρος τους αθάνατους όλους να έρθουν στου Ολύμπου του πολύκορφου την πιο αψηλή τη ράχη» αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.  

Ο Όλυμπος είναι η αόρατη γραμμή μεταξύ του μυθικού με το πραγματικό. Αφήνει την αίσθηση ότι μέσα στις χαράδρες και τα φαράγγια του έζησαν οι 12 αθάνατοι θεοί. Είναι μέγας, μακρύς, λαμπρός και πολύδενδρος σύμφωνα με τις περιγραφές μέσα από την Ιλιάδα. Οι δώδεκα θεοί κατοικούν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος όπου βρίσκονται και τα παλάτια τους. 

Το Πάνθεον, ο σημερινός Μύτικας είναι το σημείο συνάντησης των Θεών 

Ο Θρόνος του Δία (περιοχή Στεφάνι) φιλοξενεί αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, τον Δία. Από εκεί εξαπολύει τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι την «Θεϊκήν του μήνιν». Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ψηλότερη κορυφή τον Μύτικα (2.918 μ.), το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Βαλκανίων και μέσα στα 50 ψηλότερα βουνά του κόσμου. Ο συμπαγής, σχεδόν κυκλικός, ορεινός του όγκος δεσπόζει ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία (σύνορο των νομών Πιερίας και Λαρίσης), έχει έκταση 600 τ.χλμ. περίπου, μέση διάμετρο 25 χλμ. και περίμετρο 150 χλμ. 

Βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την παραλία του Λιτοχώρου, ενώ στην κωμόπολη του Λιτοχώρου καταλήγει το επιβλητικό φαράγγι του Ενιπέα, που κόβει στη μέση τον ορεινό όγκο. Χωρίζεται σε δύο συγκροτήματα, τον Πάνω και τον Κάτω Όλυμπο, με φυσικό σύνορο αυτών των δύο το ρέμα της Ζηλιάνας, που ξεκινάει από το χωριό Καρυά και φτάνει ανατολικά ως τη θάλασσα. 

Αποτελεί την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1938. Σκοπός της κήρυξης αυτής ήταν «η διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας και πανίδας καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της». Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας», υπό την εποπτεία του Ο.Η.Ε. Η κήρυξή του κρίθηκε αναγκαία για την προστασία και τη διαφύλαξη του ευαίσθητου φυσικού του περιβάλλοντος. Το 1987 ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος. 

Πρώτοι κάτοικοι της Θεσσαλίας από το 6.800 π.Χ. και μετά θεωρούνται οι Πελασγοί, οι Αίμονες και οι Λέλεγες. Αργότερα, μετά το 2.200 π.Χ., έκαναν την εμφάνιση τους οι Μινύες, Φλεγύες, Περραιβοί, Λαπίθες και το θρακικό φύλο Πίερες. Κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν επικρατήσει τα ελληνικά φύλα των Θεσσαλών και των Μακεδόνων. 

Διάφοροι ελληνικοί και ξένοι στρατοί χρησιμοποίησαν τις ορεινές διαβάσεις του Ολύμπου για να μετακινηθούν, ενώ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ο Όλυμπος υπήρξε το καταφύγιο και ορμητήριο πολλών ανυπότακτων ομάδων που δεν ανέχονταν τη ρωμαϊκή εξουσία. 

Ο Όλυμπος έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επειδή υπήρξε το κρησφύγετο κλεφτών και οπλαρχηγών. Οι πιο ονομαστοί κλέφτες και αρματολοί που έδρασαν στην περιοχή του Ολύμπου ήταν οι Βλαχαβαίοι, οι Λαζαίοι, ο Καρά Μιχάλης κ.α. Το 1822 έγινε στην περιοχή του Ολύμπου μια αποτυχημένη επανάσταση. Ακολούθησαν άλλες δυο επαναστάσεις, το 1833 και 1854. Το 1878 έγινε η μεγάλη επανάσταση, που οδήγησε στην απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας. 

Στις 19 Φεβρουαρίου 1878 συγκροτήθηκε στο Λιτόχωρο η «Προσωρινή Κυβέρνηση της Μακεδονίας», η οποία διακήρυξε την απόφαση των Μακεδόνων να αγωνιστούν για την ένωση τους με την Ελλάδα. Πρόεδρος της ήταν ο Ευάγγελος Κοροβάγκος από το Λιτόχωρο. Οι Τούρκοι όμως, έχοντας περισσότερες δυνάμεις, κατέλαβαν το Λιτόχωρο και έβαλαν φωτιά στην περιοχή. Στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 αποφασίστηκε να δοθεί η Θεσσαλία στην Ελλάδα, εκτός της επαρχίας της Ελασσόνας. 

Ο Όλυμπος παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων έως τον Οκτώβριο του 1912, όταν ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την περιοχή κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ύστερα από τις νικηφόρες μάχες της Πέτρας και του Σαραντάπορου. 

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα έγιναν σημαντικές μάχες στην περιοχή του Ολύμπου. Οι Γερμανοί κατάφεραν και ύψωσαν τη γερμανική σημαία στο Μύτικα. Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο Όλυμπος αποτέλεσε το κρησφύγετο και ορμητήριο των ένοπλων αντάρτικων ομάδων. 

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη μας Danos stories, από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube. Μια πτήση πάνω από τον μεγαλειώδη Όλυμπο: 

 

 Με πληροφορίες από το επίσημο site mountolympos.gr & hikingexperience.gr.

mixanitouxronou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου