Amfipoli News: Guardian: Επιστήμονες ανησυχούν για εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Guardian: Επιστήμονες ανησυχούν για εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19

 


Ενδιαφέρον άρθρο από την Guardian παρουσιάζει επιστήμονες να ανησυχούν για εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 που εξάλειψαν την έκθεσή τους σε ιούς κοινού κρυολογήματος.

Είναι γεγονός πως τα παιδιά κάνουν ακόμη και πάνω από 8 επεισόδια κοινού κρυολογήματος ετησίως, σε αντίθεση με τους ενήλικες που κάνουν λιγότερο από τα μισά επεισόδια και τους υπερήλικες που εμφανίζουν ελάχιστα.
Και ενώ το κοινό κρυολόγημα έχει αρκετή νοσηρότητα και οδηγεί σε απώλεια ημερών σχολικής εκπαίδευσης, η έκθεση σε τέτοιους σχετικά ακίνδυνους ιούς φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Πολλοί από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος ανήκουν στην κατηγορία των κορωνοϊών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει να υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ των κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος και του SARS-CoV-2, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, τον ελάχιστο κίνδυνο των υγιών παιδιών να αναπτύξουν σοβαρή νόσο COVID-19.
Στις 11 Μαρτίου, σε σχόλια κάτω από (άσχετο με το θέμα) κεντρικό μου ποστ (https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1809292509222492) και σε διάλογο με τον καθηγητή Δημήτριος Γάκης, είχα γράψει (εικόνα 2):
"Μην ξεχνάτε ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν εξαφανιστεί όλες οι απλές ιώσεις. Και όπως γνωρίζουμε, η διασταυρουμενη η ανοσία και η ανοσολογική μνήμη διατηρούνται αν έχουμε συνεχή επαφή με λοιμογονους παράγοντες (πχ τους ιούς του κοινού κρυολογήματος). Αυτό που συμβαινει αυτούς τους μήνες (και που πολλοί αφελείς, ακόμη και παιδίατροι, το βλέπουν ως θρίαμβο) δεν αποκλείεται να μας οδηγήσει σε βαριά νόσο ακόμη και μετά από μόλυνση από απλούς και ακίνδυνος ιούς..."
Αυτό το φόβο εκφράζουν και οι επιστήμονες στο άρθρο. Εγώ θα επεκταθώ μάλιστα και θα πω ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 σε παιδιά. Ελπίζω να μην συμβεί ποτέ αυτό...
Δεν περιμένουμε ποτέ κάποιος να παραδεχθεί δημόσια ότι τα μέτρα πρόληψης θα μπορούσαν να κάνουν κακό στα παιδιά. Κι αν προκύψει σοβαρή νόσος, θα φταίνε σίγουρα μεταλλάξεις, ο κακός καιρός, ο Ερμής που διασταυρώθηκε με την Αφροδίτη στα ζώδια, και η έκλειψη σελήνης. Σίγουρα πάντως όχι τα μέτρα.
Δεν μας ενδιαφέρει αν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν τα λάθη και τις παραλείψεις δημόσια. Μας ενδιαφέρει να αντιληφθούν τα λάθη, και να ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ. Γιατί έχουν ξεφύγει...


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου