Amfipoli News: Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός εγκαταλελειμμένου χωριού του 16ου αιώνα στην Κρήτη σε ξενοδοχείο

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός εγκαταλελειμμένου χωριού του 16ου αιώνα στην Κρήτη σε ξενοδοχείο

 


Ο αρχιτέκτονας, Μύρων Τουπογιάννης, με καταγωγή από την Κρήτη αποφάσισε να μεταμορφώσει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του 16ου αιώνα σε εντυπωσιακό ξενοδοχείο.

Ο κρητικός αγάπησε πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια το χωριό Καψαλιανά, έναν μοναστηριακό οικισμό από τον 16ο αιώνα. Ο ίδιος σκέφτηκε να δώσει ξανά ζωή στο χωριό και έπειτα από πολλές προσπάθειες το όραμά του πήρε τη σημερινή μορφή.

Πρόκειται, για το Kapsaliana Village Hotel. Είναι ένα σύνολο πέτρινων κτισμάτων, ισογείων και διώροφων και έχει χαρακτηριστικά λαϊκής αρχιτεκτονικής, με στοιχεία της ύστερης Ενετοκρατίας. Μάλιστα, κέρδισε επάξια μία θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα ιστορικά ξενοδοχεία του κόσμου.

Η διαδικασία της αναπαλαίωσης του χωριού υπήρξε μια μακρά περίοδος επίπονων εργασιών για την ανασύσταση του χωριού. Με αγάπη, μεράκι και φροντίδα ως την τελευταία λεπτομέρεια ο αρχιτέκτων και ιδιοκτήτης Μύρων Τουπογιάννης εργάσθηκε με την ομάδα του για την αναβίωση του χωριού διατηρώντας στο ακέραιο την αυθεντική αρχιτεκτονική και τη χωροταξία του.

Έτσι δημιουργήθηκε το καινούργιο πρόσωπο των Καψαλιανών. Έγινε με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του. Με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα και η τερακότα, τα σπίτια, το ελαιοτριβείο και η εκκλησία αναπαλαιώθηκαν και αναδημιουργήθηκαν για να συνεχίσουν τη μακραίωνη ιστορία τους. Για να γράψουν τις καινούργιες σελίδες έχοντας μετατραπεί στα ιδανικά καταλύματα.Χωρίς να έχει υποστεί αλλοιώσεις ο οικισμός είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της Κρητικής αρχιτεκτονικής. Κυριαρχούν οι καθαροί γεωμετρικοί όγκοι, ενός ή δύο ορόφων, συνδέονται κ συνδυάζονται μεταξύ τους με τις εξωτερικές αυλές, τις πέτρινες σκάλες και τις καμάρες. Η εικόνα συμπληρώνεται με τις πόρτες, τις αυλόπορτες και τα ανοίγματα από λαξευμένη πέτρα. Η ποιότητα κατασκευής των τοίχων, των θυρωμάτων και επιχρισμάτων δηλώνουν την ιδιαίτερη ποιότητα κατασκευής του έργου.Ένας κεντρικός, ανοιχτός χώρος σαν μια πλατεία με πλακόστρωτα, λουλούδια δημιουργήθηκε γύρω από τα νέα πέτρινα κτίσματα για να συνδεθεί το παλαιό κτιριακό συγκρότημα με την εκκλησία. Για τα νέα πέτρινα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια βασικά υλικά, η πέτρα από τον ίδιο τον τόπο, τα ξύλινα δοκάρια και η λαξευτή πέτρα για τα θυρώματα. Στα κτίσματα αυτά στεγάζονται η υποδοχή, το εστιατόριο, η κουζίνα, τα γραφεία και οι βοηθητικοί χώροι. Έτσι σήμερα με τους τοίχους, τις ξερολιθιές, τους πλακόστρωτους δρόμους και τις αυλές, που αγκαλιάζουν οι βουκαμβίλιες και τα λουλούδια, δημιουργήθηκε ένα ενιαίο λειτουργικό και καλαίσθητο σύνολο που αντλεί την έμπνευσή του από την παράδοση και τη λιτότητα του τόπου, από την ομορφιά της κρητικής φύσης. Εδώ οι άνθρωποι ζούσαν με απλότητα, μοναστηριακή λιτότητα, σέβονται τη φύση και τα δώρα της και απολαμβάνουν τα χρώματα και τα αρώματά της.

kapsalianavillage
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου