Amfipoli News: Η Ελλάδα δεν έχει μνημόνια αλλά ενισχυμένη εποπτεία. Η μοναδική όμως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Η Ελλάδα δεν έχει μνημόνια αλλά ενισχυμένη εποπτεία. Η μοναδική όμως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Επειδή ως επιστήμονα δεν μου αρέσουν τα ψέματα και ο πολιτικός λαϊκισμός, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκτός νομοσχεδίου - από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής μας τομέας. 

Εν προκειμένω, ενώ έχουμε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος μας των 490 σελίδων, το να δηλώνει κάτι τέτοιο όταν σπατάλησε 41 δις € με δανεικά, στηρίζοντας τον πρωτογενή μας τομέα μόλις με 183 εκ. € όπως φαίνεται καθαρά από το μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, είναι ασφαλώς λαϊκισμός – πόσο μάλλον όταν χαρίσθηκαν στη Fraport 177 εκ. €, ενώ στον ΔΑΑ που συμμετέχουν Γερμανοί έως και 130 εκ. €. 

183 εκ. σε ολόκληρο τον πρωτογενή μας τομέα και 177 εκ. στη γερμανική Fraport. Κοροϊδία δεν είναι; Πόσο μάλλον όταν η Τουρκία δεν έδωσε τίποτα στο αεροδρόμιο της Αττάλειας της Fraport; Λογικά λοιπόν δεν έβαλε την Ελλάδα στο κόκκινο η Γερμανία, κατευθύνοντας τους τουρίστες της στην Τουρκία, για να στηρίξει τη Fraport; Τόση ανοησία;   

- Η Ελλάδα δεν έχει μνημόνια αλλά ενισχυμένη εποπτεία. Η μοναδική όμως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε τρόικα, αλλά θεσμούς. Ουσιαστικά παίζουμε με τις λέξεις αφού όλοι γνωρίζουμε πως έως ότου αποπληρωθεί το 75% των χρεών της Ελλάδας απέναντι στους Ευρωπαίους, το νωρίτερο το 2060 και μνημόνια θα έχουμε και τρόικα. 

- Επειδή δεν μας αρέσουν τα ψέματα και ο πολιτικός λαϊκισμός θα αναφερθούμε λίγο στην χθεσινή αναφορά του κυρίου Πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής μας τομέας. Εν προκειμένω, εκτός του ότι το λέμε από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της Ελληνικής Λύσης, το να δηλώνει κάτι τέτοιο όταν σπατάλησε 41 δισεκατομμύρια με δανεικά στηρίζοντας τον πρωτογενή μας τομέα μόλις με 183 εκατομμύρια, όπως φαίνεται καθαρά από το μεσοπρόθεσμο είναι ασφαλώς λαϊκισμός. Πόσο μάλλον όταν χαρίστηκαν στη Fraport 177 εκατομμύρια, ενώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που συμμετέχουν οι Γερμανοί έως και 130 εκατομμύρια. Εκατόν ογδόντα τρία εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πρωτογενή μας τομέα το 2020 και το 2021 και 177 εκατομμύρια στη γερμανική Fraport μόνο το 2020.

- Θα συζητήσουμε ξανά ένα σχέδιο νόμου που χρησιμοποιεί οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκρύψει πίσω τους κάποιες τροπολογίες ιδίως όμως το σκάνδαλο της απόσχισης και του ξεπουλήματος του δικτύου ΕΔΔΗΕ μέσω απόσχισής του και υπαγωγής του στον ΔΕΔΔΗΕ που ήδη έχει αποσχισθεί όπως και της περαιτέρω απαξίωσης της ΔΕΗ. 

- Ρωτήσαμε τώρα στην Επιτροπή εάν θέλουμε να αναφερθούμε πραγματικά στο περιβάλλον και στην ανακύκλωση, όχι προσχηματικά όπως με το παρόν νομοσχέδιο, τι σχεδιάζει να κάνει η Κυβέρνηση με το υλικό από τις ανεμογεννήτριες; 

- Εντολές εκτελεί η Κυβέρνηση γερμανικές, τίποτα άλλο, αφού εισάγονται παρά το ότι θα μπορούσαν να παραχθούν εδώ με αποτέλεσμα η χρεοκοπημένη Ελλάδα να επιδοτεί τις θέσεις εργασίας των πλουσίων χωρών που τα παράγουν.

- Το νομοσχέδιο εισάγει δύο Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση όσον αφορά την κύρωση τους πόσω μάλλον όταν είχαν αναρτηθεί σε διαβούλευση από τον προηγούμενο Υπουργό το Νοέμβριο του 2020. Βέβαια, αναρτήθηκε με εβδομήντα άρθρα, ενώ τώρα κατατέθηκε με εκατόν σαράντα οκτώ άρθρα χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και με εμβόλιμο το θέμα του ΔΕΔΔΗΕ. 

- Το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει διατάξεις για την λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, όπως για τη στελέχωσή του με κόστος από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους 22.000 ευρώ στο άρθρο 100. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη συμμετοχή ΜΚΟ σε μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που μάλλον ξεφεύγουν από τα πλαίσια ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, θέματα για τα οποία είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. 

- Το πέμπτο μέρος έχει διατάξεις που τροποποιούν επιμέρους την προηγούμενη νομοθεσία Χατζηδάκη για τα πλαστικά τον ν.4736/2020 προτού καν λειτουργήσει. Νομοθετικό χάος επικρατεί στην Κυβέρνηση. 

-  Το έκτο μέρος αναφέρεται στη λειτουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για τον οποίο όμως δεν υπάρχει παραδόξως κοστολόγηση για τη στελέχωση του.

- Εκτός από τα λάθη που διακρίνουν το νομοσχέδιο, που αναφέραμε αναλυτικά στην Επιτροπή, τονίσαμε πως υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα που αγνοούνται και θα έπρεπε να προστεθούν, ζητήματα που παραθέσαμε επιγραμματικά στην Επιτροπή, στην οποία αναφερθήκαμε επιπλέον με κάθε λεπτομέρεια σε όσα άρθρα προλάβαμε.

- Τονίσαμε πως δεν υπάρχει ούτε εδώ κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρά το ότι διαπιστώνονται σημαντικές δαπάνες με κριτήριο συγκεκριμένα άρθρα του, που αναφέραμε στην Επιτροπή. Επισημάναμε, πάντως, πως εάν δεν προβλέπεται κόστος, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, με κίνδυνο την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Χωρίς ποσοτικούς στόχους, είναι δεδομένη η αποτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος, όπως άλλωστε φαίνεται από το κατάντημα στο οποίο οδήγησαν τη χώρα τα κόμματα που την κυβέρνησαν.

- Ειδικά αφού δεν πήραμε σχεδόν καμία απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε στις Επιτροπές, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον όταν εντός του κρύβεται το έγκλημα του ξεπουλήματος του ΔΕΔΔΗΕ, ένα πραγματικά μεγάλο έγκλημα.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου