Amfipoli News: Χαλκιδική: «Άφρισε» παραλία στη Σιθωνία – Η εξήγηση πίσω από αυτές τις εικόνες που εκπλήσσουν (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Χαλκιδική: «Άφρισε» παραλία στη Σιθωνία – Η εξήγηση πίσω από αυτές τις εικόνες που εκπλήσσουν (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)



  Οι εικόνες στις διάσημες παραλίες στη Χαλκιδική ήταν αδύνατον να μην προκαλέσουν συζητήσεις. Μεγάλες λωρίδες από φυσαλίδες “πολιορκούν” τις πολυδιαφημισμένες ακτές. Στη Σιθωνία, μια παραλία άλλαξε όψη μέσα σε λίγες ώρες…


Ένα περίεργο φαινόμενο αντίκρισαν χθες (22-07-2021) οι λουόμενοι στην παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η παραλία γέμισε «αφρούς» με τους τουρίστες να βγάζουν τη μία φωτογραφία μετά την άλλη. Εκτιμάται ότι το φαινόμενο του ευτροφισμού ευθύνεται για την εικόνα που βλέπετε και στο σχετικό βίντεο παρακάτω.

Τις προηγούμενες ημέρες ο «αφρός» εμφανίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σιθωνίας Χαλκιδικής και λόγω του χθεσινού κύματος μετακινήθηκε προς την ακτή. «Εχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν) αυξάνει την ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.
«Βλέπουμε μια ένταση τον τελευταίο καιρό σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανισκή ρύπανση στο Βόσπορο» συμπλήρωσε. Τόνισε ότι δεν είναι επικίνδυνο και επεσήμανε ότι όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στο thessnews.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες τις Σιθωνίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες. Όπως είπε ο κ. Ζήσιος εκτιμά ότι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού που αφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

Ευτροφισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους και συνήθως αυτό το προκαλεί ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων.

 

 


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου