«....Για να καταστούν αποδοτικές οι έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πρέπει να βρουν η μια στην άλλη τα όριά τους. Κανείς δεν θεωρείται ελεύθερος αν δεν είναι συγχρόνως και δίκαιος, ούτε δίκαιος αν δεν είναι ελεύθερος».
Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή της, μέσω μηνύματος προς τους συναδέλφους της, η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, θέτει τις προτεραιότητες της θητείας της στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Το κείμενο στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την αναγκαιότητα:
–να αρθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν σημαντικά τα προβλήματα που υφίστανται στα πλαίσια της απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.
-να μην υπάρχουν στο μέλλον καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
-πως με αποφάσεις εμπεριστατωμένες και εύληπτες για τον ενδιαφερόμενο αιτιολογημένες με συνέπεια, όλοι κατά περίπτωση να πιστέψουν ότι η δική σας κρίση (σ.σ των δικαστικών λειτουργών) αντικατοπτρίζει το δίκαιο
Η ανώτατη δικαστική λειτουργός απευθυνόμενη κυρίως στους συναδέλφους της (“αγαπητοί μου 3.259 συνάδελφοι!” αναφέρει) τους καλεί “να είμαστε τουλάχιστον ευπρόσωποι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμια προσωπικοτήτων όλων των εποχών”.
Και κλείνει με τις σκέψεις του Albert Camus, “που διατύπωσε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη «για να καταστούν αποδοτικές οι έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πρέπει να βρουν η μια στην άλλη τα όριά τους. Κανείς δεν θεωρείται ελεύθερος αν δεν είναι συγχρόνως και δίκαιος, ούτε δίκαιος αν δεν είναι ελεύθερος».
Ολόκληρο το μήνυμα της προέδρου του Αρείου Πάγου, έχει ως εξής:
Μαρία Γεωργίου: Το μήνυμα της προέδρου του Αρείου Πάγου
“Κατόπιν της προαγωγής μου κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 26, 81 παρ.1 εδ.α’, β’, 87 παρ.1 και 90 παρ.5 εδ. α’ του Συντάγματος στο βαθμό της Προέδρου του Αρείου Πάγου από 2 Ιουλίου 2021, θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού και με τη συνδρομή όλων των συναδέλφων μου, με βάση τις υπάρχουσες στο αρχείο της μνήμης μου επισημάνσεις, που προστίθεντο σταδιακά από το διορισμό μου στις 22-6-1983 μέχρι σήμερα, να αρθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν σημαντικά τα προβλήματα που υφίστανται στα πλαίσια της απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.
Η αναγκαιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το κράτος μας, γιατί οι υποθέσεις στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια λόγω της δικαιοδοσίας τους αφορούν πολίτες όλων των κρατών του κόσμου και με τις επ’ αυτών αποφάσεις επιβάλλεται να προβάλεται η Ελλάδα μας και ως το κράτος, στο οποίο αποδίδεται άρτια η δικαιοσύνη, ώστε να είμαστε τουλάχιστον ευπρόσωποι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμια προσωπικοτήτων όλων των εποχών· επιπλέον προκειμένου καθόσον μας αφορά, να μην υπάρχουν στο μέλλον καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Μαρία Γεωργίου: Το μήνυμα της προέδρου του Αρείου Πάγου
Αγαπητοί μου 3.259 συνάδελφοι!
Σας εύχομαι να έχετε υγεία και προσωπική – οικογενειακή συναισθηματική ισορροπία. Έχω τη βεβαιότητα πως ως δικαστές της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης έχετε συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημά μας επιβάλλει την απόλυτη, με ψυχραιμία και ηρεμία αφοσίωση στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Ακόμη, πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Σας διαβεβαιώνω, ότι σταδιακά η ενσυναίσθηση πως σε εύλογο χρόνο και με αποφάσεις εμπεριστατωμένες και εύληπτες για τον ενδιαφερόμενο αιτιολογημένες με συνέπεια, όλοι κατά περίπτωση (ενάγων εναγόμενος, υποστηρίζων την κατηγορία-κατηγορούμενος) να πιστέψουν ότι
η δική σας κρίση αντικατοπτρίζει το δίκαιο, θα σας οπλίσει με την απαιτούμενη για την άρτια εκπλήρωση των καθηκόντων σας δύναμη.
Αγαπητοί δικαστικοί υπάλληλοι-επιμελητές!
Ενόψει του νέου Κώδικα δικαστικών υπαλλήλων που ισχύει από 24-4-2021 ενδεχομένως να προκύψουν ζητήματα στα πλαίσια της εφαρμογής του. Θα τα διαχειριστούμε πάντοτε με σκοπό την παροχή της εργασίας σας με όσο το δυνατόν καλύτερες από κάθε άποψη συνθήκες και κυρίως την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Καθόσον αφορά στους δικηγόρους συλλειτουργούς στην απονομή της δικαιοσύνης, πάντοτε είχα και θα έχω την αρμόζουσα συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση όταν ο νόμος ή οι περιστάσεις όσο το επιβάλλουν θα υπάρχει η δέουσα συνεργασία.
Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι σχετικά με τη διαμόρφωση της τελικής σας κρίσης και σε σχέση με την έννοια της επιείκειας, ας έχετε υπόψη σας τις σκέψεις του Albert Camus, που διατύπωσε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη «για να καταστούν αποδοτικές οι έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πρέπει να βρουν η μια στην άλλη τα όριά τους. Κανείς δεν θεωρείται ελεύθερος αν δεν είναι συγχρόνως και δίκαιος, ούτε δίκαιος αν δεν είναι ελεύθερος».
dikastiko
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου