Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Στις αρχές του 2003, συνέβη κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό το οποίο έβγαλε πολύ κόσμο από την καθημερινότητά του, τόσο των επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων όσο και απλών ανθρώπων, κυρίως εκείνων που τους αρέσουν τα μυστήρια και οι αρχαίοι πολιτισμοί. Δορυφόροι της NASA έπιασαν εξαιρετικές εικόνες μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα που προκάλεσαν πολλές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, ακόμα και σήμερα.
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο τμήμα γης, μια στενή λωρίδα ξηράς, που συνδέει την Tamil Nadu (μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία) με την νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας, τη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Sri Lanka. Επειδή αυτή η ζώνη εδάφους, περίπου 48 χλμ (30 μίλια), μέσα στη θάλασσα ενώνει δύο απομακρυσμένες χώρες θυμίζει γέφυρα, ονομάστηκε Adam’s Bridge (Γέφυρα του Αδάμ), όμως οι Ινδοί προτιμούν να την αποκαλούν Rama Setu (Ράμα Σέτου), δηλαδή Γέφυρα του Ράμα – και υπάρχει λόγος γι’ αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Το βάθος στην περιοχή είναι μεταξύ 1 και 10 μέτρων και μέχρι τον 15ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες πως ήταν δυνατόν να διασχισθεί με τα πόδια.
Η ανακάλυψη αυτή έφερε πολλές αντιπαραθέσεις και προστριβές, ως προς το εάν πρόκειται για φυσική ή τεχνητή γέφυρα. Σύμφωνα με την επιστημονική εκδοχή, γεωλογικές μελέτες έχουν δείξει πως η ζώνη αυτή είναι ένας φυσικός ισθμός που στο παρελθόν αποτελούσε μια ενιαία λωρίδα γης και ένωνε την Ινδία με τη Σρι Λάνκα, αποτελούμενη από μια σειρά βραχονησίδες και αμμώδη αβαθή μεταξύ των νησιών Pamban και Mannar, των δύο χωρών αντίστοιχα. Όλα καλά ως εδώ. Μέχρι που εμφανίζεται η αντίθετη άποψη.
Στο business-standard.com μαθαίνουμε ότι τα βράχια που συνδέουν την Ινδία και τη Σρι Λάνκα κάθονται σε μια αμμοβολή, γνωστή και ως σκάλα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι φυσική, αλλά οι πέτρες που κάθονται πάνω της, δεν είναι. Ένας διάσημος γεωλόγος, ο Dr Alan Lester, λέει ότι “υπάρχουν πέτρες που έχουν μεταφερθεί από μακριά και έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή της αλυσίδας του νησιού”. Για να διαπιστώσουν την εγκυρότητα των ευρημάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές για να χρονολογήσουν την άμμο και τις πέτρες. Μια αρχαιολόγος, η Chelsea Rose λέει, “τα βράχια πάνω από την άμμο στην πραγματικότητα προηγούνται της άμμου”. Η επιστημονική ανάλυση αποκαλύπτει, ότι τα βράχια είναι ηλικίας 7.000 ετών, αλλά η άμμος είναι μόλις 4.000 ετών. Με λίγα και απλά λόγια η Γέφυρα του Αδάμ ή Ram Setu, χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια και χαρακτηρίζεται ως υπεράνθρωπο επίτευγμα.
Παρόμοια πράγματα λέει στο specials.rediff.com, ήδη από το 2007, ο Dr Badrinarayanan και διευκρινίζει πως “οι ογκόλιθοι δεν είναι της περιοχής (in-situ). Δεν αποτελούν θαλάσσιο τοπικό σχηματισμό. Αισθανόμαστε ότι κάποιος πέταξε τους ογκόλιθους για να τους χρησιμοποιήσει ως ανυψωμένη οδό”. Ο Dr Badrinarayanan είναι πρώην διευθυντής του Geological Survey of India και πρώην συντονιστής του τμήματος έρευνας του National Institute of Ocean Technology, Ministry of Earth Science, στο Chennai.
Κάπου εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε κάτι που ανέφερε ο προηγούμενος επιστήμονας. Ο Dr Alan Lester, είπε ότι «υπάρχουν θρύλοι των Ινδουιστών ότι ο Λόρδος Ράμα έβαλε μια γέφυρα εδώ που συνδέει την Ινδία με τη Σρι Λάνκα». Ποιός είναι αυτός; Πρόκειται, φυσικά, για ένα μύθο. Όμως, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι, προσωπικά, έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους μύθους, διότι τείνουν να κρύβουν μέσα τους ψήγματα κάποιας πιθανής πραγματικότητας από ένα άγνωστο προϊστορικό παρελθόν. Αλλά, ας δούμε πρώτα ποιος είναι ο Λόρδος Ράμα.
Το αρχαίο ινδικό σανσκριτικό έπος Ramayana αναφέρει ότι ο Ράμα ή Ραμ, γνωστός και ως Ramachandra (Ραματσάντρα), είναι μια σημαντική θεότητα στον Ινδουισμό. Κάποια στιγμή, χρειάστηκε να φτιάξει, να κατασκευάσει, μια γέφυρα για να φτάσει στη Λάνκα και να σώσει τη σύζυγό του Sita (Σίτα) από τον δαίμονα-βασιλιά Ravana (Ραβάνα), ο οποίος την είχε απαγάγει. Αυτή η ιστορία, με ένα δικό της τρόπο, θυμίζει την Ωραία Ελένη της Τροίας – αλλά δεν θα σταθούμε σε αυτό. Η τοποθεσία της Λάνκα της Ραμαγιάνα έχει ερμηνευτεί ευρέως ως η σημερινή Σρι Λάνκα στο σημείο που σχηματίζει το τμήμα της γης το οποίο αναφέρεται ως Γέφυρα του Αδάμ ή του Ράμα, σύμφωνα με τους Ινδούς. Σε αυτή την παράδοση, υπάρχει κάτι που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σχετικά με το ποιοί και πως κατασκεύασαν τη γέφυρα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο Ινδός θεός Ράμα, για να διασχίσει τη θάλασσα, να φτάσει στο μεγάλο νησί απέναντι και να σώσει την αγαπημένη του.
Σύμφωνα με το έπος, η γέφυρα χτίστηκε από τον στρατό του Ράμα, τους Vanara (Βανάρα), οι οποίοι ήταν πίθηκοι. Παραμύθι, θα σκεφτείτε. Ίσως. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μία πιθανή εξήγηση για το τι μπορεί να ήταν αυτοί οι πίθηκοι. Ας δούμε πρώτα την περιγραφή για το πως κατασκευάστηκε η Γέφυρα του Αδάμ: “… όλοι οι πίθηκοι, ακολουθώντας τις εντολές της Νάλα (μαϊμού), συγκέντρωσαν δέντρα και βράχια και τα έφεραν από τα δάση στην ακτή και τα τοποθέτησαν στη θάλασσα. Κάποιοι κουβαλούσαν ξυλεία, άλλοι χρησιμοποιούσαν τις ράβδους μέτρησης, άλλοι έφερναν πέτρες. Τεράστια ήταν η φασαρία και ο θόρυβος των βράχων και των λίθων που ρίχτηκαν στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα έγιναν δεκατέσσερεις λεύγες (μονάδες μήκους της εποχής που δεν αντιστοιχούν σε σημερινά δεδομένα) και την πέμπτη ημέρα, η γέφυρα τελείωσε. Μεγάλη και κομψή και σταθερή – σαν μια τρίχα από τα μαλλιά στο κεφάλι του Ωκεανού. Στη συνέχεια, άρχισαν να περνούν ο Ράμα και οι υπόλοιποι. Μερικοί πίθηκοι πέρασαν στον ανυψωμένο δρόμο, άλλοι βυθίστηκαν στη θάλασσα και άλλοι πήγαν δια μέσου του αέρα και ο θόρυβος όλων των πιθήκων έπνιξε τον ήχο των ωκεάνιων κυμάτων…”
Πότε έζησε ο Ράμα; Ποιοί ήταν οι πίθηκοι; Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο. Σύμφωνα με το india.com, όπου εξετάζεται εάν είναι ένα ιστορικό ή μυθολογικό πρόσωπο, ο Ράμα γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 5114 π.Χ. Όμως, σύμφωνα με άλλα ινδικά κείμενα, όπως η Bhagavata Purana φαίνεται να δηλώνεται ότι ο Λόρδος Ράμα έγινε βασιλιάς κατά τη διάρκεια της Treta Yuga, μία περίοδος που διαρκεί 1.296.000 χρόνια ή 3.600 θεϊκά χρόνια και η αρχή της είναι στο 2.163.102 π.Χ. Μετά από αυτή, σύμφωνα με τους Κύκλους της Yuga, ακολουθεί η Dvapara-Yuga με διάρκεια 864.000 (ή 2.400 θεϊκά χρόνια) ενώ η αρχή της είναι στο 867.102 π.Χ. Μετά είναι η Kali-Yuga στην οποία βρισκόμαστε μέχρι σήμερα, διαρκεί 432.000 (ή 1.200 θεϊκά χρόνια) και η αρχή της είναι στο 3.102 π.Χ. (εντελώς εγκυκλοπαιδικά, θα τελειώσει το 428.899 μ.Χ.).
Επομένως ο Ράμα έζησε κάπου ανάμεσα στα έτη 2.163.102 και 867.102 π.Χ. Αν και δεν θα εισέλθουμε σε άλλες κουραστικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την άνοδο και την πτώση της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών, την εμφάνιση και τη βύθιση της επίμαχης χερσαίας γέφυρας (φυσικής ή τεχνητής), αρκετές φορές κατά την εποχή μεταξύ 1,8 εκατομμυρίων ετών και 11000 ετών π.Χ., και άλλους παράγοντες, όπως τα ζώα που κυκλοφορούσαν ανάμεσα στις δύο περιοχές, κλπ, – θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η Γέφυρα του Αδάμ δημιουργήθηκε περίπου 1.700.000 χρόνια πριν από τη σημερινή εποχή. Ακόμα κι αν το 1,7 εκ χρόνια θεωρηθεί υπερβολικός αριθμός, ο Ράμα δεν μπορεί να έζησε μετά την Tetra-Yuga, παρά μόνο κάπου προς το τέλος της, δηλαδή περίπου 900.000 με 1.000.000 χρόνια πριν.
Ποιοί ήταν οι πίθηκοι; Σύμφωνα με το scmp.com, υπάρχει η σκέψη, μία θεωρία, ότι οι πίθηκοι και όλοι οι Vanaras που βοήθησαν στο χτίσιμο της Γέφυρας να ανήκουν στον εξαφανισμένο άνθρωπο του είδους Homo Erectus ή ίσως ακόμη και του είδους Homo Floresiensis, αντί να είναι απλώς πίθηκοι. Να επισημάνουμε ότι ο Homo Erectus έζησε περίπου 1,8 με 1,3 εκατομμύρια χρόνια πριν, χρονολογία πολύ κοντινή με εκείνη του Ράμα. Το είδος Homo Floresiensis ή «Hobbit» φαίνεται πως επιβίωσε στην εποχή που εμφανίστηκε ο Homo Sapiens, πολύ χοντρικά περίπου 190.000 έως 50.000 χρόνια πριν.
Όμως, όλα αυτά, ειδικά με το πότε και αν έζησε ο Ράμα, θα πρέπει να τονίσουμε ξανά δεν είναι επιστημονικά δεδομένα ούτε αποδεδειγμένα. Αφορούν διάφορες ερμηνείες της ζωής του, μέσα από ένα μύθο, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μια διαμάχη για το αν ήταν ιστορικό ή μυθικό πρόσωπο. Επιπλέον, θεωρώ ότι θα ήταν ιδιαίτερα κουραστικό – και, ίσως, υπερβολικό – να περάσουμε σε άλλες έρευνες που μέσω ενδείξεων και άλλων υποθέσεων, τοποθετούν τον Ράμα να έζησε πριν 18 εκατομμύρια χρόνια. Ήδη “ζαλίζει” το ελάχιστο όριο των 900.000 με ένα 1.000.000 χρόνια. Τέλος πάντων
Ύστερα από όλα τα παραπάνω, μένει να αναρωτηθούμε: η Γέφυρα του Αδάμ ή του Ράμα, εκτός από το να συνδέει την Ινδία με τη Σρι Λάνκα, αν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την πραγματικότητα της ύπαρξής της και τις αρχαίες ινδουιστικές γραφές και τους μύθους που αναφέρονται. Ή αλλιώς: μπορεί να συνδέεται η αρχαία ιστορία με τη μυθολογία; Κι αν Ναι, θα μπορούσε το ίδιο να συνδεθεί η σύγχρονη Ιστορία με την Μυθολογία;
diadrastika
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου