Amfipoli News: Γιβραλτάρ: Σπήλαιο, κλειστό για 40.000 χρόνια, θα ρίξει νέο «φως» στη ζωή των Νεάντερταλ

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Γιβραλτάρ: Σπήλαιο, κλειστό για 40.000 χρόνια, θα ρίξει νέο «φως» στη ζωή των Νεάντερταλ

 


Ερευνητές που ανασκάπτουν ένα δίκτυο σπηλαίων στο Βράχο του Γιβραλτάρ ανακάλυψαν έναν νέο θάλαμο, σφραγισμένο για τουλάχιστον 40.000 χρόνια, που θα μπορούσε να φωτίσει τον πολιτισμό και τα έθιμα των Νεάντερταλ, που έζησαν στην περιοχή για χίλιους αιώνες.

Το 2012, οι ειδικοί άρχισαν να εξετάζουν το σπήλαιο Vanguard, μέρος του συμπλέγματος σπηλαίων Gorham’s, για να διαπιστώσουν τις πραγματικές του διαστάσεις και να δουν αν περιείχε διόδους και θαλάμους που είχαν γεμίσει με άμμο.

Τον περασμένο μήνα, η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Clive Finlayson, έναν εξελικτικό βιολόγο που υπηρετεί ως διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ , συνάντησε ένα κενό στο ίζημα του σπηλαίου. Οι ειδικοί διεύρυναν το άνοιγμα με προσοχή, ώστε να μπορέσουν να το διασχίσουν.

Το τούνελ αυτό οδήγησε σε έναν χώρο 13 μέτρων, στο πάνω μέρος του σπηλαίου,  όπου σταλακτίτες κρέμονταν από την οροφή και τα σπασμένα τοιχώματα του βράχου υποδήλωναν ζημιές από έναν αρχαίο σεισμό.

«Είναι ένας αξιοπρόσεκτος θάλαμος», είπε ο Φίνλεϊσον στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». «Κατά κάποιο τρόπο, είναι σχεδόν σαν να ανακαλύψαμε τον τάφο του Τουταγχαμών. Εισέρχεσθε σε έναν χώρο, στον οποίο κανείς δεν έχει μπει εδώ και 40.000 χρόνια. Είναι πραγματικά απογοητευτικό».

Διάσπαρτα στην επιφάνεια του θαλάμου ήταν το κόκκαλο ενός λύγκα, οι σπόνδυλοι από μια κηλιδωτή ύαινα και το μεγάλο κόκαλο των πτερυγίων ενός γύπα.

«Κάτι παρέσυρε τα ζώα αυτά εκεί, πολύ καιρό πριν», σχολιάζει ο Finlayson. «Βρήκαμε επίσης έξι ή επτά γρατζουνιές από τα νύχια κάποιου ζώου, στα τοιχώματα της σπηλιάς. Συνήθως συσχετίζουμε αυτού του είδος τα σημάδια με τις αρκούδες – και έχουμε υπολείμματα αρκούδων στη σπηλιά, αλλά μου φαίνονται λίγο μικρά. Αναρωτιέμαι αν αυτός ο λύγκας, τον μηρό του οποίου βρήκαμε, είναι ο υπεύθυνος για τα σημάδια».

Παρόλο που τα οστά – τα οποία δεν έδειξαν κοψίματα ή σημάδια σύμφωνα με την ανθρώπινη παρέμβαση – είναι από μόνα τους ενδιαφέροντα, η ομάδα βρήκε επίσης ένα μεγάλο κέλυφος οστράκου, που κάνει την ανακάλυψη πιο συναρπαστική.

Γιβραλτάρ: Ανακάλυψαν σπήλαιο «απάτητο» εδώ και 40.000 χρόνια

«Αυτό το κομμάτι του σπηλαίου είναι περίπου 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σήμερα, οπότε σαφώς κάποιος ανέβασε το όστρακο εκεί ,πριν από 40.000 χρόνια», είπε ο καθηγητής. «Αυτό είναι ήδη μια υπόδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν πάει μέχρι εκεί πάνω».

Αλλού στις σπηλιές, η ομάδα ανακάλυψε άφθονα δείγματα της παρουσίας των Νεάντερταλ, από εστίες και λίθινα εργαλεία μέχρι τα απομεινάρια σφαγμένων ζώων, όπως κόκκινα ελάφια, αγριοκάτσικα, φώκιες και δελφίνια. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές συνάντησαν το παιδικό δόντι ενός τετράχρονου παιδιού Νεάντερταλ, σε μια περιοχή όπου συχνάζουν ύαινες.

«Ερευνούμε ακόμη εκείνη την περιοχή, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας των Νεάντερταλ εκεί. Οπότε υποψιαζόμαστε ότι οι ύαινες πήραν το παιδί και το σκότωσαν και το έσυραν στο πίσω μέρος της σπηλιάς», είπε ο Finlayson. «Ερευνούμε κυρίως για να βρούμε τυχόν άλλα λείψανα του άτυχου παιδιού».

Η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι η ανασκαφή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη και άλλων, πλευρικών  θαλάμων- ίσως και σε έναν τόπο ταφής, που θα χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ για τους νεκρούς τους.

«Σε πολλά επίπεδα αυτού του σπηλαίου έχουμε βρει σαφείς ενδείξεις της παρουσίας των Νεάντερταλ  – πυρκαγιές και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Finlayson. «Εικάζω τώρα, αλλά αυτό που δεν έχουμε βρει ως τώρα είναι το πού έθαβαν τους δικούς τους. Δεδομένου ότι εικάζουμε, ένας θάλαμος στο πίσω μέρος μιας σπηλιάς θα μπορούσε να είναι αρκετά κατάλληλος- είναι απόλυτη εικασία, αλλά ούτε οι Νεάντερταλ δεν θα έθαβαν ανθρώπους στην “κουζίνα” ή το “σαλόνι” τους».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη και την κοινωνία αυτών των παράκτιων, μεσογειακών Νεάντερταλ. Για τον καθηγητή, η αναζήτηση δεν αφορά μόνο την εύρεση σκελετών, αλλά έχει σημασία ώστε να μάθουμε ποιοι ήταν οι Νεάντερταλ, πώς ζούσαν, πώς πέθαιναν και πώς κατάφερναν να επιζήσουν.

«Αυτά τα σπήλαια μας δίνουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων» δήλωσε ο Finlayson. «Ξεπερνώντας την εικόνα τους, των θηριωδών όντων που μοιάζουν με πιθήκους, συνειδητοποιούμε ότι από κάθε άποψη ήταν άνθρωποι -και μάλιστα ικανοί για τα περισσότερα από τα πράγματα που κάνουμε και εμείς».

με πληροφορίες από The Guardian  

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου