Amfipoli News: «Το παιδί του Ντέμολντ». Μια από τις αρχαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί ποτέ. Πέθανε όταν ήταν 8 μηνών πριν από τουλάχιστον 6.500 χρόνια

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

«Το παιδί του Ντέμολντ». Μια από τις αρχαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί ποτέ. Πέθανε όταν ήταν 8 μηνών πριν από τουλάχιστον 6.500 χρόνια

 


Πριν από περίπου 6.500 χρόνια, ένα παιδί από το Περού πέθανε από μια σπάνια και σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο. Δεν είχε προλάβει να κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. Το νεογέννητο μωρό μουμιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα το σώμα του να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Είναι μια από τις παλαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί. 

Χρονολογείται γύρω στο 4505-4457 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι γεννήθηκε τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν από τον φαραώ Τουταγχαμών, που θεωρείται μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές μούμιες της ιστορίας. 

Το μωρό βρέθηκε από επιστήμονες στο Περού και το 1987 μεταφέρθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο της Γερμανίας. Ήταν τυλιγμένο σε λινό ύφασμα σε χαρακτηριστική εμβρυική στάση. Τα μάτια του ήταν κλειστά, τα χέρια του σταυρωμένα και τα πόδια του διπλωμένα κοντά στο σώμα του. 

Χρονολογείται γύρω στο 4505-4457 π.Χ.  Πηγή εικόνας: flickr 

Όμως, η μούμια μολύνθηκε με μούχλα και έτσι μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ντέτμολντ στη Γερμανία, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Οι υπεύθυνοι του μουσείου κατάφεραν να διασώσουν την αρχαία μούμια από τη φυσική φθορά, αλλά και να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και τον θάνατο του μικρού παιδιού. 

Ύστερα από οδοντιατρική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παιδί ήταν από 8 έως 10 μηνών, όταν έχασε τη ζωή του. Εντόπισαν επίσης, στον λαιμό του ένα μικρό φυλαχτό πιθανότατα φτιαγμένο από κόκαλα. Πιθανότατα οι γονείς του το είχαν κρεμάσει για να το προστατεύει στη μεταθανάτια ζωή του. 

Αυτό που δεν κατάφεραν να μάθουν είναι αν το παιδί ήταν κορίτσι ή αγόρι. 

Το κρανίο του παιδιού, που ακόμη είχε μαλλιά, ήταν κωνικό και επίμηκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παιδί έπασχε από οξυκεφαλία, μια σπάνια κρανιοσυνοστέωση. Η πυργοκεφαλία, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μια παθολογική κεφαλαλγική παραμόρφωση, κατά την οποία το πάνω μέρος του κρανίου είναι μυτερό ή κωνικό εξαιτίας πρόωρης ταυτόχρονης σύγκλισης της στεφανιαίας και της οβελιαίας ραφής. 

Παράλληλα, οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι το παιδί έπασχε από σύνδρομο υποπλαστικής αριστεράς καρδίας. Αυτό σημαίνει ότι η αριστερή πλευρά της καρδιάς του ήταν εξαιρετικά υποανάπτυκτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα στο σώμα και η δεξιά πλευρά της καρδιάς αναγκάζεται να αντλήσει αίμα τόσο στους πνεύμονες όσο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Η αντιμετώπισή του χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή μεταμόσχευση καρδιάς, κάτι που εκείνη την εποχή ήταν αδύνατο να συμβεί. 

Όμως, αν δεν γίνει ιατρική παρέμβαση εγκαίρως, η καρδιακή δυσπλασία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Κάτι που συνέβη και στο «παιδί του Ντέτμολντ». Σήμερα, το ποσοστό επιβίωσης με τη σύγχρονη θεραπεία φτάνει το 70%. Η μικρή μούμια είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό με σύνδρομο υποπλαστικής αριστεράς καρδίας. Το μωρό πιθανότατα προσβλήθηκε και από πνευμονία, γεγονός που επιτάχυνε το θάνατό του. 

Δείτε το βίντεο από την έκθεση στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών της Καλιφόρνια, όπου το «παιδί του Ντέτμολντ» ήταν ένα από τα κεντρικά εκθέματα ανάμεσα σε 45 άλλες μούμιες: Πηγή αρχικής εικόνας: Wkimedia Commons.

mixanitouxronou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου