Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει συναρπαστικά νέα ευρήματα στις ανασκαφές ενός θεάτρου στην αρχαία πόλη Προυσιάδα. H πόλη αναφέρεται ως Έφεσος της Μαύρης Θάλασσας και χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα π.Χ.
Είναι ο παλαιότερος οικισμός στην περιοχή της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Η πρόσφατη εργασία αποκάλυψε τον τάφο ενός μωρού και διάφορα αγάλματα γύρω από το θέατρο της πόλης, παρέχοντας σημαντική εικόνα για την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας στην περιοχή.
Αν και έχουν γίνει νέες κατασκευές στην αρχαία πόλη με την πάροδο του χρόνου, ο υπόγειος πλούτος της περιοχής παραμένει άθικτος, όπως το θέατρο, τα τείχη, τα υδραγωγεία και η ρωμαϊκή γέφυρα.
Παρατηρώντας την ανθεκτικότητα της πόλης, ένας επιστημονικός σύμβουλος της ανασκαφής, αναπληρωτής καθηγητής Emre Okan από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Düzce, δήλωσε ότι το χαμηλότερο καθιστικό στα δυτικά και μπροστινά τμήματα του θεάτρου ήταν πιο ανθεκτικό από το αναμενόμενο.
Το ημικυκλικό καθιστικό του θεάτρου, γνωστό ως "40 σκάλες", έχει μήκος 100 μέτρα (328 πόδια) και πλάτος 74 μέτρα. Τα σκαλοπάτια του, διακοσμημένα με νύχια λιονταριού, και τοξωτά περάσματα συγκαταλέγονται στις δομές που έχουν επιζήσει από τη δοκιμασία του χρόνου.
"Δώσαμε μεγάλη προσοχή στις ανασκαφές στη σκηνή. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην περιοχή, εντοπίσαμε ότι υπήρχαν τείχη χτισμένα την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας. Οι ανασκαφές μας στο δυτικό τμήμα συνεχίζονται και το θέατρο είναι αρχίζει να έρχεται στο φως "είπε.
"Βρήκαμε ευρήματα που ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους από ό, τι είχαμε προβλέψει. Μέσα στο κτίριο της σκηνής, βρήκαμε έναν τάφο του τέταρτου αιώνα. Επί του παρόντος, συνεχίζουμε να το δουλεύουμε. Δεδομένου ότι συνήθως δεν βρίσκεις τάφους μέσα σε στάδια, ο τάφος δείχνει ότι οι άνθρωποι της περιόδου της ύστερης αρχαιότητας χρησιμοποίησαν αυτήν την περιοχή με διαφορετικό τρόπο. Ο τάφος μοιάζει να ανήκε σε ένα μικρό μωρό. Με βάση τα νομίσματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών γύρω από τον τάφο, θεωρούμε ότι ανήκει στον τέταρτο αιώνα, " αυτός εξήγησε.
Τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο θα εξεταστούν και οι αρχαιολόγοι θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ηλικία του μωρού, το φύλο και αν είχε ασθένειες.
Εξηγώντας ότι αποκαλύφθηκαν επίσης αγάλματα και κατάλοιπα αγαλμάτων στην περιοχή, σημείωσε: «Η ανασκαφή έχει φτάσει τώρα σε ένα στρώμα όπου τελειώνει το συμπιεσμένο έδαφος και τα ευρήματα αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Τώρα, έχουμε κατεβάσει ένα αρχικό επίπεδο και είναι μόνο θέμα χρόνου προτού συναντήσουμε ένα σημαντικό εύρημα. "
Αρχαία πόλη Προυσιάδα
Χτίστηκε από τους Μιλήσιους τον 8ο - 7ο αιώνα π.Χ. στις ακτές της Βιθυνίας, στον κόλπο της Προποντίδας. Αποτέλεσε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο για πάρα πολλά χρόνια και η πόλη έμεινε γνωστή για την εξαιρετική δημοκρατική οργάνωσή της. Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του Κιανών Πολιτεία περιγράφει την πολιτική και οικονομική οργάνωση της πόλης, με έξυπνη οργάνωση της φορολογίας και του εμπορίου.
Κατά την περίοδο 4ου - 3ου π.Χ. αιώνα η πόλη διέθετε στην κυκλοφορία νομίσματα που βρέθηκαν σε λιμάνια απομακρυσμένων χωρών και διασώζονται σήμερα σε πολλές συλλογές. Αργότερα ο Βιθυνός βασιλιάς Προυσίας Α΄ την μετονόμασε σε Προυσιάδα. Κατά την Ρωμαϊκή και Βυζαντική περίοδο συνέχισε την πολιτιστική παρουσία της στον τότε γνωστό κόσμο και ακόμη στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων υπήρξε σπουδαίο λιμάνι ναυπήγησης του Οθωμανικού στόλου από έμπειρα χέρια Κιανών.
Το 1919 η πόλη είχε περίπου 5000 κατοίκους εκ των οποίων 4620 Έλληνες, 242 Τούρκοι, 107 Αρμένιοι και 178 διάφοροι. Ύστερα από τη Μικρασιατική καταστροφή oι πρόσφυγες της Κίου ίδρυσαν την Παραλία Πιερίας και την Νέα Κίο στην Αργολίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου