Tο σαπούνι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου.
Σε εκείνο το νησί ελάμβαναν χώρα θυσίες ζώων προς τιμήν των θεών. Επειδή συχνά τα συγκεκριμένα ζώα αποτεφρώνονταν, στάχτες από σκληρό ξύλο συγκεντρώνονταν (μια πρώιμη πηγή αλκαλίων). Περνώντας τα χρόνια, οι συγκεκριμένες στάχτες αναμειγνύονταν με τα υπολλείματα των θυσιαζόντων ζώων.
Λέγεται πως μετά από μια δυνατή βροχή εμφανίσθηκε ένα κίτρινο περίσσευμα από το βουνό των σταχτών και βρήκε το δρόμο κάτω από το λόφο όπου βρισκόταν ο ναός. Οι ντόπιες γυναίκες, πλένοντας τα ρούχα τους στο τοπικό ποτάμι, πρόσεξαν ότι τα ρούχα τους ήταν καθαρότερα όταν το ποτάμι ήταν κιτρινωπό.
Η Ιστορία καταγράφει την ποιήτρια Σαπφώ η οποία έγραψε για εκείνες τις φορές που παρατηρήθηκε η δράση του κιτρινωπού υγρού και έτσι τιμώντας την δόθηκε ο όρος «Σαπωνοποίηση» -ο χημικός όρος που περιγράφει τη δημιουργία του σαπουνιού.
Με τον καιρό αποδείχθηκε ότι προσθέτοντας αλατισμένο νερό στο μίγμα, η απομάκρυνση της γλυκερίνης και του περίσσιου νερού ήταν ευκολότερη κάνοντας το σαπούνι σκληρότερο. Αυτό το παλαιομοδίτικο «κίτρινο σαπούνι» χρησιμοποιήθηκε για την μπουγάδα, το πλύσιμο των πιάτων και το μπάνιο.
Τα αρχαία χρόνια στην αρχαιότητα, η ελιά θεωρούνταν δέντρο ιερό και ευλογημένο. ευδοκιμούσε σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, χάριν στο εύκρατο κλίμα της χώρας αλλά και στον ήλιο που έλουζε κάθε σπιθαμή της.
Γνωρίζοντας από παράδοση ότι το βασικότερο φυσικό υλικό στην παραγωγή του σαπουνιού είναι το λιπαρό, οι Έλληνες χρησιμοποίησαν εκείνο που έβρισκαν σε μεγάλη αφθονία στη χώρα τους, το ελαιόλαδο. Έτσι γεννήθηκε το αγνό σαπούνι από λάδι ελιάς. Έκτοτε, κάθε Ελληνικό νοικοκυριό παρασκεύαζε το δικό του αγνό σαπούνι από ελαιόλαδο.
Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας πράσινο σαπούνι
Καθώς πρόκειται να προκαλέσουμε μια χημική αντίδραση, είναι απαραίτητο να προφυλαχτούμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρά εγκαύματα. Απομακρύνουμε τα παιδιά, καλύπτουμε τις επιφάνειες και φοράμε φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διαδικασία.
Υλικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα
500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα, τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με χρώματα
Παρασκευή με τη θερμή μέθοδο
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζουμε σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Τότε θα έχουμε υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7.
Φυλάμε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και δεν τα επαναφέρουμε στην κουζίνα για μαγείρεμα.
Η σημερινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα μπορεί να αποδοδεί παραστατικά στο χάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου