Amfipoli News: Αρχαίες οδοί λιθαγωγίας, σε αρίστη κατάσταση, άνω των 6 χλμ. βρέθηκαν στο Νημποριό Ευβοίας!

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Αρχαίες οδοί λιθαγωγίας, σε αρίστη κατάσταση, άνω των 6 χλμ. βρέθηκαν στο Νημποριό Ευβοίας!

 


Σε απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, επίκαιρη ερώτηση[1] του βουλευτού Κρίτωνος Αρσένη, με θέμα: «Νημποριό και Στύρα ΕυβοίαςΑιολικά εντός αρχαιολογικών χώρων», ειπώθηκε ότι (παρατίθεται με την ανορθογραφία του υπ. Πολιτισμού):

«Στις 13 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, διαβιβάσθηκε προς γνωμοδότηση, από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την κατασκευή και λειτουργία πέντε αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση «Τσούκα Δεμενίτη», «Πυργάρι», «Λούτσα», Χρούση», «Κελιά» και των συνοδών έργων στη Δημοτική Ενότητα Στυρέων του Δήμου Καρύστου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας ενημέρωσε εγγράφως, για να μη λέμε δηλαδή ότι η Εφορεία ολιγωρεί, την ενδιαφερόμενη εταιρεία ότι θα πρέπει να προηγηθεί αυτοψία στελεχών της στις ανωτέρω θέσεις. Στην εισήγηση της Εφορείας, που θα ακολουθήσει την αυτοψία, θα ληφθεί προφανώς υπόψη, δυνάμει του Αρχαιολογικού Νόμου, η γειτνίαση με μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Τα μνημεία και οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων είναι:

Στον λόφο του Αγίου Νικολάου, η Ακρόπολη των Στύρων, γνωστή και ως κάστρο «των Άρμενων», και στις πλαγιές του λόφου οκτώ ομάδες Ρωμαϊκών / Αυτοκρατορικών λατομείων, από τα οποία γινόταν η εξόρυξη της Στυρίας λίθου. Το 2012 κηρύχθηκαν έξι 6 αρχαία κτίσματα, γνωστά ως Δρακόσπιτα, στις θέσεις "Πάλλη-Λάκκα", "Κουρθέα", "Λιμικό Καψάλων", "Ίλκιζες", "Πύργος Νημποριού" και το Δρακόσπιτο στη διασταύρωση Βελανίδι-Χάρακα-Κοπριά.

Για τις αρχαιότητες, που εκτείνονται στην περιοχή του Νημποριού και του Αγίου Νικολάου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερη μέριμνα: Έχει εκκινήσει -ήδη από το 2020- τη διαδικασία αναοριοθέτησης των ορίων του αρχαιολογικού χώρου που εκτείνεται στον λόφο του Αγίου Νικολάου, ενώ έχει ήδη στείλει φάκελο στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, με πρόταση αναοριοθέτησης και διεύρυνσης των ορίων του χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου Δρακόσπιτο, στη θέση Πύργος Νημποριού λόγω εντοπισμού νεώτερων στοιχείων.

Επιπρόσθετα, η πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, έχοντας αποψιλώσει τον λόφο του Νημποριού από τη βλάστηση, έφερε στο φως για πρώτη φορά την έκταση των λατομικών εγκαταστάσεων, οι οποίες καταλαμβάνουν πολλά στρέματα. Πρόκειται για μικρά και μεγάλα μέτωπα αρχαίων λατομείων, τα οποία ενώνονται με οδούς λιθαγωγίας, οι οποίες μάλιστα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, κάποιες από τις οποίες ξεπερνούν σε μήκος τα 6 χλμ. Με τα δεδομένα αυτά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας προχώρησε στην κατάθεση πρότασης αναοριοθέτησης, διεύρυνσης δηλαδή των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Δρακόσπιτο στον Πύργο Νημποριού, καθώς, όπως προανέφερα ήδη, στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να περιβληθούν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στοχεύοντας στην καλύτερη προστασία και ανάδειξή τους. Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα για την Εφορεία Αρχαιοτήτων και όχι ολιγωρία, όπως είπατε εσείς.

Η δε εξέταση και σχετική γνωμοδότηση για την αιτούμενη χωροθέτηση αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Στύρα, προφανώς θα γίνει από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, δηλαδή τις Υπηρεσίες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει κατά νόμον για τη χωροθέτηση».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.10.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] υπ' αριθμ. 28/4.10.2021.


arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου