Σύρος στην καταγωγή, φιλέλληνας, θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει πτυχίο γιατρού και είναι ο μεγαλύτερος έμπορος ποτών στη Ρουμανία.
Των Παναγιώτη Σουρέλη, Δήμητρας Πανανού
ο οινοποιείο του, Iconic Εstate, στις παρυφές των Τρανσυλβανικών Άλπεων είναι επίσημος προμηθευτής οίνου της βασιλικής οικογένειας της Ρουμανίας. Αυτοί είναι μερικοί μόνο τίτλοι από τη μυθιστορηματική ζωή του Ναουάφ Σαλαμέχ, προέδρου του Alexandrion Group, που επενδύει 35 εκατομμύρια ευρώ στην Καβάλα για την κατασκευή του πρώτου σύγχρονου εργοστασίου αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα.
Ο 56χρονος Σύρος με την ελληνική καρδιά, γεννήθηκε στη Μαρμαρίτα, ένα χωριό σε υψόμετρο 800 μέτρων, στη γνωστή ως «Κοιλάδα των Χριστιανών». Μία ημέρα πριν την ενηλικίωσή του, έφυγε για τη Ρουμανία να σπουδάσει γιατρός, αν και το όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης. Όμως η ζωή είχε επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο για εκείνον. Στη Ρουμανία συναναστράφηκε με Έλληνες φοιτητές και άρχισε να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Μόλις πήρε το πτυχίο, ήρθε στην Ελλάδα και το αναγνώρισε στον τότε ΔΙΚΑΤΣΑ. Ενθουσιάστηκε από τη ζωή στη χώρα μας και αποφάσισε να ζήσει και να εργαστεί εδώ.
Ο Ναουάφ Σαλαμέχ διορίστηκε γιατρός στο Τζάνειο νοσοκομείο. Ένα μήνα πριν πιάσει δουλειά, ένας φίλος τού πρότεινε να συμμετάσχει στην αγορά δύο φορτηγών με σοκολάτες, τις οποίες θα πωλούσαν στη Ρωσία. Επένδυσε τις οικονομίες που είχε και από την πώληση εισέπραξε 7.000 δολάρια, όσα δηλαδή θα έβγαζε ως νέος γιατρός σε περίπου δέκα μήνες. Τότε, ήταν που αποφάσισε να αφήσει τη στολή του γιατρού, αφού το επιχειρηματικό δαιμόνιο είχε μπει στο αίμα του.
Το μπράντι του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η μία επένδυση ακολούθησε την άλλη. Αρχικά αγόρασε ένα εργοστάσιο παραγωγής ποτών στο Ηράκλειο Κρήτης και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρουμανία όπου έχτισε ένα μεγαλύτερο. Τα όνειρά του ξεπερνούσαν τα σύνορα της Συρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδα. Εμπνεόμενος από τον μεγάλο στρατηλάτη, ονόμασε την εταιρεία του Alexandrion και παρήγαγε ποτά, στις φιάλες των οποίων δέσποζε η ετικέτα με το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα Σκόπια τότε προσπάθησαν να του βάλουν εμπόδια για τη χρήση του ονόματος. Εκείνος όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά το 2018 ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ένα επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ: Την κατασκευή ενός αποστακτήριου που θα παράγει ετησίως 12 εκατομμύρια λίτρα αλκοολούχων ποτών, τα οποία θα διατεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ των Αμερικανών, όπως το μπράντι επτά και πέντε αστέρων με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η επένδυση στην Καβάλα
Ο 56χρονος σήμερα επιχειρηματίας δεν ξεχνάει στιγμή από πού ξεκίνησε. Στη Ρουμανία άνοιξε μπαρ ρεστοράν σε υψόμετρο 800 μέτρων, στο ίδιο υψόμετρο όπου βρίσκεται η Μαρμαρίτα, για να του θυμίζει το χωριό του στη Συρία. Ίδρυσε το φιλανθρωπικό οργανισμό Alexander Foundation που ενισχύει νέους επιστήμονες, αλλά και ανθρώπους της τέχνης καθώς και αθλητικά σωματεία. Τα τρία του αγόρια, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ενώ ο ίδιος τουλάχιστον δύο μήνες κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει τις διακοπές του με την πολυαγαπημένη του σύζυγο Ριν Νταούντ, στο σπίτι που έχουν αγοράσει στο Παλαιό Φάληρο.
Πριν από 30 χρόνια ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το πτυχίο του γιατρού. Ο Ναουάφ Σαλαμέχ επιστρέφει τώρα κρατώντας τα ηνία μιας αυτοκρατορίας ποτών, με στόχο την παραγωγή ελληνικής βότκα, τζιν και ρούμι, που θα φέρουν ελληνικά ονόματα και τα οποία κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Η πρώτη ύλη, δηλαδή το καθαρό οινόπνευμα, θα προέρχεται από το εργοστάσιο στην Καβάλα, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει τέλος του 2023. Στόχος είναι η παραγωγή 30 εκατομμυρίων λίτρων από τον πρώτο χρόνο και υπερδιπλάσιες ποσότητες τα επόμενα έτη. Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως στον καθαρισμό των οπλικών συστημάτων και την παραγωγή αντισηπτικών, ενώ η χώρα μας λόγω έλλειψης παραγωγής, αναγκάζεται μέχρι σήμερα να την προμηθευτεί από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Το άνοιγμα του εργοστασίου θα προσφέρει σε πρώτη φάση περισσότερες από εκατό θέσεις εργασίας.
Ελληνικά ποτά
«Σε ηλικία 11 ετών ο πατέρας μου, μου ζήτησε να κάνω μια δουλειά. Όταν την τελείωσα, δεν μου έδωσε χαρτζιλίκι, αλλά κανονικό μισθό. Με αντιμετώπισε σαν μεγάλο», συνηθίζει να λέει ο Πρόεδρος της εταιρείας, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα, ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τη δουλειά, αλλά και με σεβασμό όσους εργάζονται για εκείνον. Ο ίδιος αποκαλύπτει στη Realnews ότι στόχος είναι σε κάθε χώρα, όπως και στην Ελλάδα, «η παραγωγή εθνικών προϊόντων όχι παραδοσιακών. Στην Ελλάδα θα παράγουμε μια ελληνική βότκα, ένα ελληνικό τζιν, ρούμι και μπράντι που θα τα εξάγουμε σε όλο τον κόσμο. Με την κατασκευή του εργοστασίου θα εξασφαλίσουμε την πρώτη ύλη που είναι πολύ σημαντική. Το 30% της πρώτης ύλης θα τη χρησιμοποιούμε εμείς οι ίδιοι. Ως εκ τούτου εξασφαλίζεται ότι η ποιότητα θα είναι πολύ καλή».
«Η Alexandrion επιστρέφει στις ρίζες της με μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, με την παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης. Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον Έλληνα καταναλωτή εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, για τα ποτά που καταναλώνει» δηλώνει ο κ. Στέλιος Σάββα, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία προσφέρει ήδη δουλειά σε πολλούς Έλληνες και Κύπριους στη Ρουμανία. Από την πλευρά του ο Γιάννης Χορόζογλου, σύμβουλος διοίκησης της Alexandrion Group σχολιάζει: «Σε μια εποχή που στόχος της Ελλάδας είναι η εξωστρέφεια, είναι πολύ σημαντικό διεθνείς όμιλοι να επενδύουν στη χώρα μας, όπως το Alexandrion Group που επιλέγει την Καβάλα για το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης».
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου