Amfipoli News: Πως ανοίγουμε χωριάτικο φύλλο για πίτα τραγανό και λεπτό ευκόλα βήμα βήμα (Σπιτικο φυλλο για πιτες)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Πως ανοίγουμε χωριάτικο φύλλο για πίτα τραγανό και λεπτό ευκόλα βήμα βήμα (Σπιτικο φυλλο για πιτες)



  Πως ανοίγουμε χωριάτικο φύλλο για πίτα ;

Λεπτό και τραγανό με οδηγίες βήμα βήμα, και φτιάξτε την πιτούλα σας με ότι γέμιση θέλετε.            

Υλικά 

1 κιλό αλεύρι κίτρινο σκληρό

1 κ σουπας κοφτη αλατι

1 κ σουπας ξυδι

3 κ. σουπας λαδι

Nερο περιπου 500 μλ

(+οσο παρει)

Προετοιμασια:

1.Κανουμε ενα μικρό λάκκο στο αλεύρι μας και εν συνεχεία προσθέτουμε με τη σειρά,το αλάτι μας,το ελαιόλαδό μας,το ξύδι και λίγο απο το νεράκι μας.

2.Επειτα ξεκινάμε και ζυμώνουμε αναμιγνύωντας τα υλικά μας απο έξω προς ενώ προσθέτουμε συνεχώς σιγα σιγα το νερό μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Τωρα επειδή αλεύρι απο αλεύρι διαφέρει, αν η ζύμη σας βγεί σφιχτη προσθέστε λίγο νερο ακόμα και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ευκολόπλαστη ζύμη.

Αν όμως σας βγεί ελαφρώς νερουλή, προσθέστε λίγο αλεύρι  και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ευκολόπλαστη ζύμη.

3.Πλάθουμε τη ζύμη μας σε άνα μπαστούνι μήκους περίπου 50-60 εκατοστών για ένα μεγάλο ταψί.

4.Τωρα θα πρεπει να φτιαξουμε μπαλακια απο το ζυμαρι μας.Αρχικα πασπαλιζουμε νισεστε σε ενα ταψακι. κοβουμε το μπαστούνι μας σε 13 ισα μερη όσα θα είναι και τα φύλλα μας και τα τοποθετουμε στο ταψακι που χουμε πασπαλισει με νισεστε.

- Σκεπάζουμε τα μπαλάκια μας με μία βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα.

Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται η γλουτένη και ομογενοποιούνται τα συστατικά της ζύμης καλύτερα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να έχουμε μία ευκολόπλαστη και ελαστική ζύμη.

5.Παίρνουμε μια μια μπαλιτσα και βάζουμε νισεστε τόσο τον πάγκο μας που θα την υποδεχτει όσο και στην ζυμαρενια μπαλιτσα μας.

Ο νισεστές βοηθάει στο να ανοίξει το φύλλο μας πιό εύκολα.

Πατικώνουμε ελαφρα την μπαλίτσα μας και με ένα λεπτό πλάστη κάνουμε 2 ανοίγματα στη ζύμη μας.

Γυρνάμε τη ζύμη μας και κάνουμε άλλα 2 ανοίγματα με τη βέργα μας.(ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ).

Γυρίζουμε ξανά τη ζύμη μας για τρίτη φορά και κάνουμε πάλι 2 ανοίγματα.

Επαναλαμβάνουμε για τέταρτη φορά.

Συνολικά επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία προτού ξεκινήσουμε το άνοιγμα του φύλλου μας συνολικά 4 φορές.

6.Τυλίγουμε το φύλλο μας στη βέργα και ξεκινάμε να το ανοίγουμε ΠΑΝΤΑ απο τη μέση προς τα έξω φροντίζοντας να μήν πιέζουμε δυνατά στο κέντρο αλλα μόνο καθώς το ανοίγουμε προς τα έξω ασκώντας πιό έντονη πίεση.

Μόλις ανοίξει όσο πάρει,με τη βέργα μας παίρνουμε το φύλλο απο το πλάι, το τυλίγουμε ξανά και επαναλαβάνουμε τη διαδικασία.

Το φύλλο το παίρνουμε πάντα απο το πλάι γιατι θέλουμε στο τελικό αποτέλεσμα τα έχει στρογγυλή μορφή.

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε ενα λεπτό φύλλο ικανό να χωρέσει στο ταψί μας.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου