Φθινοπωρινό γλυκό στο χρώμα του ήλιου!
Χωρίς αμφιβολία ένα από τα βασικά υλικά του μήνα είναι η κολοκύθα. Και από παράδοση και από την εσχάτως προκύψασα μόδα του halloween. Έτσι για το καλωσόρισμα του Νοέμβρη σήμερα, επέλεξα το γλυκό του κουταλιού με τη γλυκοκολοκύθα που χρησιμοποίησα και για το προχθεσινό στιφάδο. Γιατί δεν έγινε βέβαια όλη η γλυκοκολοκύθα στιφάδο! Και τηγανίσαμε, και ψήσαμε και γλυκό κάναμε!
Χρόνια είχα να κάνω γλυκό κολοκύθα. Πέρυσι το επιχείρησα ξανά. Δεν είναι και πολύ εύκολο στις μέρες μας να έχεις όποτε θέλεις ασβέστη για το ασβεστόνερο που χρειάζονται μερικά γλυκά του κουταλιού. Εγώ δεν το φοβάμαι το ασβεστόνερο αλλά δεν έχω συχνά ασβέστη και μάλιστα με όσα ακούγονται ότι δεν υπάρχει πια ολοκάθαρος ασβέστης αλλά σκευάσματα με διάφορες προσμίξεις επιχειρώ να πειραματιστώ στην παρασκευή των γλυκών μου χωρίς ασβεστόνερο.
Το καλοκαίρι την πάτησα με το βερίκοκο, το εγχείρημα απέτυχε και έτσι το γλυκό κατέληξε μαρμελάδα. Αλλά η κολοκύθα πέρυσι και φέτος έγινε όπως την ήθελα! Φέτος μάλιστα ακόμη καλύτερη από πέρυσι με την διαδικασία που πρόσθεσα!
Η παρασκευή μου «πάτησε» στη μηλέικη διαδικασία. Στη Μήλο το γλυκό κολοκύθι-το κουφέτο όπως το αποκαλούν- είναι το γλυκό των γάμων και της χαράς κι έχουν μεγάλη εμπειρία και παράδοση στην παρασκευή του. Έχουμε την τύχη να συμπεθεριάσουμε με τη Μήλο και μάλιστα οι συμπεθέροι μας να είναι ονομαστοί για τα μαγειρέματα και τις συνταγές τους στο νησί! Έτσι έχω δοκιμάσει το αυθεντικό κουφέτο και δυο χρόνια πειραματίζομαι μ’ αυτή την συνταγή.
Βέβαια, όσοι φτιάχνουν γλυκά ξέρουν πως δεν είναι μόνο η συνταγή αλλά και η πρώτη ύλη! Οι κολοκύθες της Μήλου είναι μια πολύ ιδιαίτερη ποικιλία κι έτσι δεν ήξερα πώς θα συμπεριφερθούν οι δικές μας χωρίς ασβέστη. Όπως είπα όμως παραπάνω φέτος ειδικά μπορώ να πω πως έγινε τέλειο για τα δικά μου μέτρα και σας προτείνω τη μέθοδο!
Το περυσινό σε μπαλίτσες!
Υλικά
500gr κολοκύθα, ζυγισμένη καθαρισμένη
250gr ζάχαρη
250gr μέλι θυμαρίσιο (ή θυμαρίσιο με ανθέων)
1 ξυλάκι κανέλας περίπου 5cm
50gr αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Επί πλέον χυμό λεμονιού για την προετοιμασία
Επί το έργον
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε ραβδάκια όπως τις λεπτές τηγανητές πατάτες. Βάζουμε τα ραβδάκια σε παγωμένο νερό μέσα στο οποίο έχουμε στύψει ένα λεμόνι και τα αφήνουμε να μείνουν 3-4 ώρες.
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και από πάνω βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Ανάβουμε το μάτι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το περιεχόμενο, αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Βράζουμε για 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει έντονα, αφαιρώντας τους αφρούς που θα προκύψουν όταν κολλούν στα πλαϊνά της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να περιμένει 24 ώρες, σκεπασμένο με πετσέτα (αφού κρυώσει). Την επομένη λοιπόν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα σε ραβδάκια και δένουμε το γλυκό δοκιμάζοντας το σιρόπι όπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες για το δέσιμο.
Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα (ζεστά βάζα-ζεστό γλυκό) και αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Αποθηκεύουμε σε δροσερό ντουλάπι.
Παρατηρήσεις
- Το λεμόνι έσφιξε το γλυκό και δεν διέλυσε. Επίσης το γεγονός ότι δεν προσθέτουμε ΚΑΘΟΛΟΥ νερό επιταχύνει το δέσιμο και δεν λιώνει η κολοκύθα. Εξάλλου η κολοκύθα βγάζει αρκετά υγρά. Για να είναι όμως καλοβρασμένη δεν πρέπει να κοπεί σε μεγάλα κομμάτια. Έτσι προτιμώ να κόβω σε ραβδάκια ή σε μικρές μπαλίτσες.
- Φέτος θεωρώ ότι έκανε τη διαφορά η παραμονή του γλυκού μέσα στο παγωμένο νερό με το χυμό λεμονιού.
- Θα συμβούλευα να μην βράσουμε παραπάνω από ένα κιλό κολοκύθα σε κάθε δόση για να βράσει όπως πρέπει και να μη λιώσει μέχρι να δέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου